Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η ασπιρίνη «ασπίδα» κατά του καρκίνου;


Πρόκειται ίσως για το πιο αμφιλεγόμενο φάρμακο στην ιστορία της ιατρικής. Ο λόγος για την ασπιρίνη που σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου.
Η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ανακοίνωσαν σε ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα οι επιστήμονες και τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά ώστε να προτείνεται σε ανθρώπους άνω των 40 να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα.


Η έρευνα αυτή ήδη έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας σε περίπου έναν ασθενή στους χίλιους κάθε χρόνο.
Τι αποκάλυψε η νέα έρευνα;
Σε μελέτη που βασίστηκε σε οκτώ κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε μικρές δόσεις, δηλαδή μέχρι και 75 μιλιγκράμ την ημέρα, ήταν κατά 21% λιγότεροι στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πίτερ Ρόθγουελ του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά «εξαφανίζεται» από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα.
Στην έρευνα του Ρόθγουελ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της εικοσαετίας μειώθηκε κατά περίπου 10% για τον καρκίνο του προστάτη, 30% για τον καρκίνο των πνευμόνων, 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 60% για τον καρκίνο του οισοφάγου σε εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη.
Από την πλευρά του, ο Πίτερ Έλγουντ, ειδικός στην ασπιρίνη, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εν λόγω φάρμακο ως «εξαιρετικό» και όπως ανέφερε ο ίδιος στον Τύπο, «ο κίνδυνος για αιμορραγία είναι τόσο μικρός σε σχέση με τα οφέλη».
Και το... αμαρτωλό παρελθόν της ασπιρίνης
Η ασπιρίνη, που αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φτηνό φάρμακο το οποίο διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό.
Ωστόσο, παρά τα σημαντικά οφέλη που προέκυπταν από την χρήση αυτού του φαρμάκου, η γαστρορραγία ήταν, όπως αποδείχθηκε, η αχίλλειος πτέρνα της ασπιρίνης. Παλιότερες έρευνες προειδοποιούσαν ότι στους υγιείς μεσήλικες ο μικρός κίνδυνος γαστρορραγίας εξαιτίας της ασπιρίνης εν μέρει αντισταθμίζει τα οφέλη από την πρόληψη του εγκεφαλικού και των εμφραγμάτων. Η νέα έρευνα ωστόσο, επιβεβαιώνει την υποψία πολλών επιστημόνων. Ότι δηλαδή, ακόμη και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος γαστρορραγίας η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε μικρές ποσότητες φαίνεται πως αποτελεί την ισχυρότερη «ασπίδα» απέναντι σε διάφορες ασθένειες μεταξύ των οποίων και του καρκίνου.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου