Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τα εμφυτεύματα στήθους σχετίζονται με τον καρκίνο;


Η αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ερευνά πιθανή σχέση μεταξύ εμφυτευμάτων στήθους και μιας πολύ σπάνιας μορφής καρκίνου που ονομάζεται Αναπλαστικό Λέμφωμα Μεγάλων Κυττάρων (ΑΛΜΚ). Προς το παρόν, η FDA συμβουλεύει τους γιατρούς και τους ασθενείς ναπαρακολουθούν τα εμφυτεύματα στήθους και να αναφέρουν τις περιπτώσεις ΑΛΜΚ.


Πρόσφατα, η FDA ανακοίνωσε ότι επανεξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ΑΛΜΚ στις γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 και το Μαΐο του 2010, καθώς και τις εκθέσεις από διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, επιστήμονες και κατασκευαστές εμφυτευμάτων στήθους. Η επιστημονική βιβλιογραφία προσδιόρισε 34 μοναδικές περιπτώσεις ΑΛΜΚ σε γυναίκες με εμφυτεύματα φυσιολογικού ορού και σιλικόνης στο στήθος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της FDA:
Οι περισσότερες περιπτώσεις που εξετάστηκαν από την FDA, διαγνώστηκαν όταν οι ασθενείς αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη με συμπτώματα που σχετίζονταν με την εμφύτευση όπως πόνος, εξογκώματα, οίδημα ή ασυμμετρία που αναπτύχθηκαν μετά την αρχική χειρουργική επεμβαση και όταν οι περιοχές είχαν πλήρως επουλωθεί. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονταν σε συλλογή υγρού, σκλήρυνση της περιοχής του μαστού γύρω από το εμφύτευμα ή μάζες γύρω από το εμφύτευμα στήθους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα βρέθηκαν στη λεγόμενη ρευστή συλλογή ή στην ινώδη κάψα που περιβάλλει το εμφύτευμα. Από τις 34 περιπτώσεις, ο μέσος χρόνος μεταξύ της τοποθέτησης του εμφυτεύματος στήθους και της διάγνωσης ΑΛΜΚ, ήταν 8 χρόνια.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η FDA ανέφερε ότι δεν έχει βγει οριστικό συμπέρασμα για το αν τα εμφυτεύματα στήθους προκαλούν ΑΛΜΚ, κυρίως διότι ο καρκίνος, είναι εξαιρετικά σπάνιος, ακόμη και σε ασθενείς με εμφυτεύματα. Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν:
Παρά το χαμηλό συνολικά αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων, ορισμένοι παράγοντες υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη ΑΛΜΚ σε ασθενείς με εμφυτεύματα στήθους δε μπορεί να είναι σύμπτωση. Αν το ΑΛΜΚ σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους οφειλόταν μόνο στην τύχη, τότε θα εμφανιζόταν με παρόμοια συχνότητα σε όλα τα μέρη του στήθους. Αντ’ αυτού, το ΑΛΜΚ βρίσκεται συνήθως στην κοντινή περιοχή του εμφυτεύματος στήθους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το ΑΛΜΚ, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων και του δέρματος, διαγιγνώσκεται σε περίπου 1 στις 500.000 γυναίκες στις ΗΠΑ. Σε γυναίκες χωρίς εμφυτεύματα στήθους, το ΑΛΜΚ στον ιστό του μαστού, συναντάται σε περίπου 3 στα 100 εκατ. γυναίκες. Συνολικά, η FDA ανέφερε ότι έχει επίγνωση 60 περιπτώσεων ΑΛΜΚ παγκοσμίως, σε γυναίκες με εμφυτεύματα, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί. Υπολογίζεται ότι 5-10 εκατ. παγκοσμίως, έχουν εμφυτεύματα στήθους.
Πάντως η FDA δε συνιστά στους ασθενείς να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματά τους. Αντίθετα, οι γιατροί και οι όσοι έχουν εμφυτεύματα θα πρέπει να τα εξετάζουν τακτικά και να κάνουν εξετάσεις του μαστού για τυχόν αλλαγές στην αίσθηση, το σχήμα ή την εμφάνιση της περιοχής γύρω από τα εμφυτεύματα. Κάθε περίπτωση ΑΛΜΚ θα πρέπει να αναφέρεται στην FDA.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου