Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μαγνητική Ουρογραφία



Η Μαγνητική Ουρογραφία (Magnetic Resonance Urography – MRU) είναι μία σχετικά καινούρια εξέταση που αφορά στη στατική και δυναμική απεικόνιση του νεφρικού απεκκριτικού και εκκριτικού συστήματος. Σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι ότι δε χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία και δεν είναι επεμβατική, με αποτέλεσμα να προτιμάται, ειδικά στα παιδιά.
Συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως νεοπλάσματα, λοιμώξεις, παρεγχυματικές ισχαιμίες, αιμορραγία, αποφράξεις και διαμαρτίες αναγνωρίζονται με ακρίβεια. Το μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι η εξέταση
διαρκεί περίπου μία ώρα και είναι σχετικά δύσκολο νασυνεργαστούν τα παιδιά για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα.
Για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εξέτασης χρησιμοποιείται το γαδολίνιο, ως σκιαστικό, όπως και στις κλασικές δυναμικές απεικονίσεις Μαγνητικής Τομογραφίας. Η χρήση σκιαστικού ενισχύει την εικόνα. Πρόσφατες δυναμικές μελέτες με χρήση σκιαστικών έδειξαν τη δυνατότητα της MRU στο να διαφοροποιεί τις σημαντικές από τις μη σημαντικές στενώσεις της πυελοουρητηρικής συμβολής, τόσο σε νεογνά όσο και σε μικρά παιδιά.
Οι εφαρμογές και οι δυνατότητες της MRU είναι πολλές και με τη συνεχή έρευνα και μελέτη, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η MRU θα γίνει η μέθοδος εκλογής για την απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος, κυρίως στα παιδιά.
Στην Ελλάδα ακόμη δεν εφαρμόζεται η τεχνική αυτή στα νοσοκομεία. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξεκινήσει και εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο εφαρμογής της σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει 21 μαγνητικές ουρογραφίες, σε παιδιά ηλικίας 3-14 ετών.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν την εξέταση, μέχρι στιγμής, γιατί θεωρείται άγνωστη. Ευελπιστούμε, πως με τη συνεχή ζήτηση αυτό θα αλλάξει.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου