Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πόση ακτινοβολία θα λάβω από τις ακτινογραφίες δοντιών ;

Καθημερινά, είμαστε εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία από διάφορες πηγές, όπως αεροπορικά ταξίδια, οικιακές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων, πομπούς ραδιοφώνου & τηλεόρασης κ.α.
Οι δόσεις ακτινοβολίας των ακτινογραφιών έχουν ως εξής :
• Ακτινογραφίες μετά πτερυγίου (4 ακτινογραφίες) = 0,038 mSV
• Οπισθοφατνιακές Full-mouth series (18 ακτινογραφίες) = 0,150 mSV
• Ακτινογραφία θώρακος = 0,080 mSV
• Ακτινογραφία ανωτέρου γαστρεντερικού σωλήνα = 2,400 mSV
• Πανοραμική ακτινογραφία = 0,007 - 0,038 mSV
• Οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία = 0,027 - 0,056 mSV

Οι παραπάνω τιμές μειώνονται  σε περίπτωση ψηφιακών

Πηγή

5 σχόλια :

  1. Γιατι μειώνονται τόσο οι δοσεις σε περιπτωση ψηφιακών ακτινογραφιών???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει σχέση με την ποιότητα της εικόνας. Για να σχηματιστεί μια καλής ποιότητας εικόνα (χαμηλός θόρυβος, αυξημένη ευκρίνεια) με τα ψηφιακά μηχανήματα χρειάζονται λιγότερα mAs για την ίδια εικόνα με τα αντίστοιχα κλασσικά και αυτό λόγω του ενισχυτή εικόνας που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι αλλα μαζι με την ενισχυση του σηματος γινεται και ενισχυση του θορύβου. Αρα η ποσότητα (mAs) και η ποιότητα (kV) της ακτινοβολίας δεν μπορεί να ειναι τοσο μειωμενη ωστε η απορροφούμενη δόση να ειναι στο 1/10. Και αφου αναφέρεσαι σε ενισχυτές εικόνας τοτε η ευκρίνεια της εικόνας δεν εξαρτάται μόνο απο την ΣΩΣΤΗ "δόση" ακτινοβολίας αλλα και απο τον τυπο του ενισχυτη. Σε όλα τα ψηφιακά συστηματα (CR-DDR-IDR) η σωστη δόση της ακτινοβολίας ειναι σημαντικός παραγοντας για την σωστη διαγνωστική εικόνα. δυναται να υπάρχει μείωση της δόσης αφου μπορείς να διορθώσεις τυχών αποκλίσεις αλλα οχι στο 1/10!!!!
    Αναμενω τα σχόλια σας.

    Φιλικά

    Κολλας Φωτης
    AGFA Medical Application Specialist
    Radiologic Technologist

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για περισσότερες πληροφορίες http://www.dentalcenter.gr/faq_x-ray.asp#12

    Και μια υποσημείωση σχετικά με αυτά που αναρτύω: οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις αλλά ήδη δημοσιευμένα στοιχεία. Προσωπικά μου φάνηκε υπερβολικό το νούμερο (1/10) αλλά σκέφτηκα ότι θα είχε σχέση με το συγκεκριμένο μηχάνημα.
    Ιωάννα φοιτήτρια ΑΤΕΙ Αθήνας Ραδιολογία-Ακτινολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ. Δεν προσπαθω να κανω τον έξυπνο ουτε να προσβαλω την πολυ πετυχημενη προσπαθεια που κανεις με αυτο το blog. Απλή λογική ειναι. Ρωτα όποιον θες. Το συγκεκριμενο site προσπαθει με καθε τροπο να διαφημισει την επενδυση του στο μηχανημα με οποιονδηποτε τροπο και δυστυχώς πεφτει σε ανακρίβιες.
    Οσες αλλες αναρτησεις εχω διαβασει στο blog μπορω να πω ότι ειναι άκρως επιστημονικές.
    Ειναι πολυ καλη η προσπαθεια σου με αυτο το blog. Εγω προσπαθω να το επισκεπτομαι καθημερινα. Και με εντυπωσιαζει ότι όλες αυτες οι πληροφορίες ερχονται απο εναν ανερχόμενο συναδελφο με ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ όρεξη για δουλεια!
    Ιωαννα σου ευχομαι ότι καλυτερο και ειμαι στην διαθεση σου για οποιαδηποτε βοήθεια.
    ΥΓ. Οταν ημουν και εγω στα πρώτα μου βηματα μου δωσανε μια συμβουλη." Προσεχε τι διαβαζεις στο Internet. Δεν ειναι παντα αυτο που φαινεται."
    Ευχαριστώ πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή