Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Σπινθηρογράφημα νεφρών


Το σπινθηρογράφημα νεφρών αναδεικνύει την αιμάτωση, την λειτουργία-σπειραματική και σωληναριακή- και την αποχέτευση των νεφρών.
Αποτελεί την καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο παρεγχυματικών ουλών μετά ουρολοίμωξη του ανωτέρου ουροποητικού στα παιδιά.
Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;
Ενίουμε ενδοφλέβια στον ασθενή ένα ραδιοφάρμακο, ανάλογα με την προς μελέτη νεφρική λειτουργία. Η λήψη των σπινθηρογραφικών εικόνων πραγματοποιείται είτε άμεσα-στην περίπτωση του δυναμικού σπινθηρογραφήματος νεφρών με DTPA ή MAG-3 -είτε μετά πάροδο 3-4 ωρών- στην περίπτωση του στατικού σπινθηρογραφήματος με DMSA. Επί συγκεκριμένων ενδείξεων, το πρωτόκολλο της μελέτης τροποποιείται, όπως π.χ. με χορήγηση από του στόματος ΚΑΠΤΟΠΡΙΛΗΣ προς έλεγχο ύπαρξης νεφραγγειακής αιτιολογίας υπέρτασης ή με χορήγηση ενδοφλέβια διορητικού (φουροσεμίδη) προς έλεγχο αποφρακτικής ουροπάθειας.
Υπάρχει αλληλλεπίδραση με άλλα φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνει ο ασθενής;
Δεν υπάρχει ουσιαστική αλληλλεπίδραση με άλλα φάρμακα, εκτός από την περίπτωση νεφρογράμματος μετά Καπτοπρίλη, όπου είναι απαραίτητη η διακοπή των ανταγωνιστών του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (α-ΜΕΑ) για 2-3 ημέρες προ της μελέτης.
Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς;
Είναι απαραίτητη η καλή ενυδάτωση του ασθενούς προ της μελέτης, εκτός της περίπτωσης νεφρικής ανεπάρκειας. Καμία άλλη προετοιμασία δεν είναι απαραίτητη.
Ποια είναι η επικινδυνότητα της εξέτασης;
Η ακτινοβόληση που δέχεται ο ασθενής είναι πολύ χαμηλή και γενικά είναι σημαντικά χαμηλότερη της ενδοφλέβιας πυελογραφίας. Το σπινθηρογράφημα νεφρών αποτελεί εξάλλου την πιο συχνή εξέταση πυρηνικής ιατρικής στα παιδιά. O ασθενής δύναται να οδηγήσει μετά την εξέταση.
Ποιό είναι το κλινικό όφελος της εξέτασης;
Το στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση της οξείας πυελονεφρίτιδας στα παιδιά, καθώς και για την ανίχνευση μόνιμων παρεγχυματικών βλαβών μετά την ουρολοίμωξη. Επιτρέπει την ποσοτικοποίηση της νεφρικής λειτουργίας εκάστου νεφρού και τον υπολογισμό της σχετικής συμμετοχής εκάστου νεφρού στη συνολική νεφρική λειτουργία.
Επιπρόσθετα, ενδείκνυται στην αναζήτηση εκτόπου νεφρού.
Το δυναμικό σπινηρογράφημα νεφρών βοηθά στη διαφοροδιάγνωση λειτουργικής από μηχανική απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, στον έλεγχο ύπαρξης νεφραγγειακής αιτιολογίας υπέρτασης.
Πλέον συγκεκριμένα για τη νεφραγγειακή υπέρταση;
Η νεφραγγειακή νόσος περιλαμβάνει την στένωση της νεφρικής αρτηρίας, την αγγειονεφρική υπέρταση και την αζωθαιμική αγγειονεφρική νόσο (ισχαιμική νεφροπάθεια). Είναι ευνόητη η διάκριση μεταξύ αγγειονεφρικής υπερτάσεως και στενώσεως της νεφρικής αρτηρίας. Η στένωση της νεφρικής αρτηρίας είναι συχνό εύρημα σε άτομα χωρίς υπέρταση και είναι δυνατόν να συνυπάρχει σε υπερτασικά άτομα χωρίς όμως να αποτελεί την αιτία της υπερτάσεως.
Αιτίες αγγειονεφρικής υπέρτασης στα βρέφη και τα παιδιά είναι η θρόμβωση της νεφρικής αρτηρίας και η στένωση της αορτής. Ο σκοπός ενός τεστ ανίχνευσης της αγγειονεφρικής υπέρτασης είναι να ανευρεθούν οι ασθενείς που έχουν σαν αιτία της υπέρτασης την στένωση της νεφρικής αρτηρίας και να προβλέψουν το ιάσιμο ή όχι μετά από ενδεχόμενη επέμβαση.
 Πηγή

6 σχόλια :

  1. Πιθανόν τυπογραφικό λάθος!!!

    "Η λήψη των σπινθηρογραφικών εικόνων πραγματοποιείται είτε άμεσα-στην περίπτωση του δυναμικού σπινθηρογραφήματος νεφρών με DMSA- είτε μετά πάροδο 3-4 ωρών- στην περίπτωση του στατικού σπινθηρογραφήματος
    με DTPA ή MAG-3. Επί συγκεκριμένων ενδείξεων,"

    σε

    "Η λήψη των σπινθηρογραφικών εικόνων πραγματοποιείται είτε άμεσα-στην περίπτωση του δυναμικού σπινθηρογραφήματος νεφρών με DTPA ή MAG-3- είτε μετά πάροδο 3-4 ωρών- στην περίπτωση του στατικού σπινθηρογραφήματος
    με DMSA. Επί συγκεκριμένων ενδείξεων,"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε να αναρτήσετε περισσότερες πληροφορίες για τις πολλές και διαφορετικές εξετάσεις με σπινθηρογράφημα καθώς ενδιαφέρομαι πολύ. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε περιπτωση που καποιος εχει ασθμα τι γινεται...? Και αν προκαλεσει αλεργεια το φαρμακο, τι συμπτωματα θα εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε περιπτωση που καποιος εχει ασθμα τι γινεται...? Και αν προκαλεσει αλεργεια το φαρμακο, τι συμπτωματα θα εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε περιπτωση που καποιος εχει ασθμα τι γινεται...? Και αν προκαλεσει αλεργεια το φαρμακο, τι συμπτωματα θα εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρίες και κύριοι και ενήλικες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα δωρητών μας, όπου οι δωρητές με το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΩΡΕΑ τους μπορούν να δωρίσουν και να ανταμειφθούν για τη διάσωση μιας ζωής

    Δίνουμε στους δωρητές μας 1187000 $ για νεφρό

    Ο δότης που είναι πρόθυμος να δωρίσει άλλα όργανα μπορεί επίσης να προσδιορίσει ....

    Επικοινωνήστε με το queensroyalhospital@gmail.com
    Για περισσότερες πληροφορίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή