Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι βόλτες στη λιακάδα αντίδοτο στον καρκίνο του δέρματος


Μπορεί ο ήλιος αντί να βλάπτει το δέρμα μας να το ωφελεί και να το προστατεύει; Μάλλον ναι, σύμφωνα με την επιστήμη.



Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει στο δέρμα σε τέτοιο σημείο που να προκληθεί μέχρι και καρκίνος του δέρματος. Όμως μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια επιδημιολογίας Τζούλια Νιούτον Μπίσοπ του πανεπιστημίου
του Λιντς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου "European Journal of Cancer", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μελέτησαν τον τρόπο που η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του επικίνδυνου μελανώματος στο δέρμα. Ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε στον ήλιο τέσσερις έως πέντε ώρες κάθε μέρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν όγκους.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως ο ήλιος δεν κάνει πάντοτε κακό κυρίως αν μάθει κάποιος να εκτίθεται σε αυτόν με μέτρο, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής βόλτας το Σαββατοκύριακο.
Η μελέτη δείχνει ότι μόνο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως όταν προκαλεί έγκαυμα, μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα (την πιο επικίνδυνη μορφή κακοήθους όγκου στο δέρμα), ενώ οι «δόσεις» λιακάδας κατά τα Σαββατοκύριακα μπορεί τελικά να λειτουργήσουν προστατευτικά για το δέρμα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοδική αλλά τακτική έκθεση στον ήλιο κάθε Σαββατοκύριακο βοηθά το δέρμα να προσαρμοστεί και έτσι να προστατευτεί καλύτερα από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτινοβολίες, που προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA). Παράλληλα, η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, επίσης δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου.
Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν τις περιπτώσεις 960 ασθενών με μελάνωμα, με 687 υγιή άτομα. Διαπιστώθηκε ότι οι ξανθοί άνθρωποι, όσοι έχουν γενικά ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο δέρμα, καθώς και φακίδες, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν μελάνωμα.
Όμως η λιακάδα του Σαββατοκύριακου (όταν η έκθεση γίνεται σε τακτική βάση και όχι περιστασιακά) έχει γενικά προστατευτική δράση στην ομάδα υψηλού κινδύνου, με μόνη εξαίρεση, όπως φαίνεται, όσους είναι κοκκινομάλληδες και έχουν φακίδες, οι οποίοι καίγονται πιο γρήγορα από τον ήλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Άρα, μόλις δείτε λιακάδα στα ερχόμενα Σαββατοκύριακα, αδράξτε την ευκαιρία και απολαύστε μια μεγάλη χαλαρή βόλτα, προστατεύοντας παράλληλα και το δέρμα σας!
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου