Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Αξονική Στεφανιογραφία με τον πιο σύγχρονο αξονικό τομογράφο στην Ελλάδα


Ο πιο εξελιγμένος Αξονικός Τομογράφος ονόματι SOMATOM Definition Flash τηςSiemens αποτελεί την κορύφωση της σύγχρονης τεχνολογίας στα πολυτομικά συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας με την ταχύτερη ελικοειδή σάρωση (280msec) και την κατά 10 φορές μικρότερη δόση ακτινοβολίας από τους συμβατικούς τομογράφους.
Η Αξονική Στεφανιογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτατα, αναίμακτα και ανώδυνα για τον ασθενή και το σημαντικότερο με τη μικρότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Η καρδιά απεικονίζεται να πάλλεται σε πραγματικό χρόνο σε τρισδιάστατη εικόνα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο ασθενής δέχεται μειωμένη ακτινοβολία, την μικρότερη παγκοσμίως. Κατά την διάρκεια μιας αξονικής στεφανιογραφίας η δόση της ακτινοβολίας είναι χαμηλότερη απο 1mSv. Ποσότητα τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερη από αυτήν που εκπέμπουν τα συμβατικά συστήματα αξονικών τομογράφων (μέσος όρος δόσης 12mSv) και τρείς φορές μικρότερη από την ετήσια δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από το φυσικό του περιβάλλον (σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Επιδράσεων της Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ).).
Ο Somatom Definition Flash δίνει την δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, με σάρωση ολόκληρης της καρδιάς σε μόλις 250 msec (σχεδόν το ένα τέταρτο του καρδιακού κύκλου). Ακόμη και στις δυσκολότερες περιπτώσεις, παρουσία ταχυαρρυθμιών, με δόσεις μικρότερες από αυτές του καρδιακού καθετηριασμού. Ο αξονικός τομογράφος SOMATOΜ Definition Flash με την χρονική διακριτική ικανότητα των 75msec και την εντυπωσιακή ταχύτητα σάρωσης 48cm/sec σαρώνει ακαριαία και επιτρέπει την καρδιακή απεικόνιση χωρίς τους περιορισμούς από την χρήση β-αναστολέων.
Έτσι οι ενδείξεις αλλάζουν :
  1. Ασθενείς όλων των ηλικιών, μικρής και μέτριας πιθανότητας στεφανιαίας νόσου. 
Γνωρίζουμε ότι το 1/3 των κλασσικών στεφανιογραφικών εξετάσεων είναι φυσιολογικές, κυρίως στην ομάδα μικρής και μέτριας πιθανότητας στεφανιαίας νόσου. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα ήταν απαγορευτική η επιλογή της αξονικής στεφανιογραφίας εξαιτίας της υψηλής δόσης ακτινοβολίας σε σύγκριση με την κλασσική στεφανιογραφία (16-20mSv αντί 2-4 mSv).
Σήμερα με την χρήση του SOMATOΜ Definition Flash η ακτινοβολία είναι ακόμα μικρότερη και από την κλασσική στεφανιογραφία, έτσι η χρήση της στις περιπτώσεις αυτές (μικρής και μέτριας υποψίας στεφανιαίας νόσου) εμφανίζετε πλέον ως η ενδεδειγμένη μέθοδος στην βιβλιογραφία, γνωρίζοντας και την υψηλή αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου αυτής.
2. Ομάδες υψηλού κινδύνου όπως σακχαροδιαβητικοί ή αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς θα έχουν όφελος από την μέθοδο αυτή.
3.Για τον έλεγχο των μοσχευμάτων μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη
4.Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διαδερμική αγγειοπλαστική (με ενδοστεφανιαία πρόθεση διαμέτρου >2,5mm)
5.Για τον έλεγχο διατατικής μυοκαρδιοπάθειας
6.Σε περίπτωση θωρακικού άλγους η εξέταση αποτελεί μοναδική λύση στην διαφοροδιάγνωση μεταξύ οξέως στεφανιαίου επεισοδίου , πνευμονικής εμβολής ή διαχωρισμό της θωρακικής αορτής.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου