Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Αξονική Στεφανιογραφία


article_cr_th
Σύγχρονη εναλλακτική λύση για έλεγχο των αγγείων της καρδιάς χωρίς καθετηριασμό και χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Η αξονική στεφανιογραφία (CTC) πραγματοποιείται με τον ειδικό Αξονικό Τομογράφο του εργαστηρίου μας τύπου 64 τομών (TOSHIBA AQUILION 64) με μια απλή ενδοφλέβια ένεση μικρής ποσότητας σκιαγραφικού υγρού και σε χρόνο μόλις 30 δευτερόλεπτα.
Ταυτόχρονα με την καρδιά εξετάζονται οι πνεύμονες , το μεσοθωράκιο και τα μεγάλα θωρακικά αγγεία.
Η Αξονική Στεφανιογραφία με την εξέλιξη την τεχνολογίας των σύγχρονων πολυτομικών Αξονικών Τομογράφων 64 τομών έχει πλησιάσει το ποσοστό ανίχνευσης στενώσεων
στο 99% και εφαρμόζεται με επιτυχία ως πρώτη διαγνωστική εξέταση στα μεγαλύτερα καρδιολογικά-καρδιοχειρουργικά κέντρα της Ευρώπης και του κόσμου, όπως για παράδειγμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Συνίσταται ως προληπτικός έλεγχος (screening) σε άτομα υπερτασικά, υπέρβαρα, καπνίζοντες και με αυξημένη χοληστερίνη, σε άτομα με κληρονομικότητα για στεφανιαία νόσο και για ασθενείς που έχουν υποστεί ένα καρδιολογικό επεισόδιο εμφράγματος ή έχουν δεχτεί by pass, stent ή μπαλονάκι.
Δείτε το συγκριτικό πίνακα της Αξονικής Στεφανιογραφίας σε σχέση με την Κλασσική Στεφανιογραφία με καθετηριασμό.
Life Imaging - Απεικόνιση Ζωής :: Συγκριτικός Πίνακας Αξονικής Στεφανιογραφίας - Κλασσικής Στεφανιογραφίας

Προετοιμασία για Αξονική Στεφανιογραφία
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ:
I. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ πρόσφατες μέχρι και 3 μηνών που να συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  • ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
  • ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ (GOT, GPT , γ-GT , afp)
  • ΔΕΙΚΤΕΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ

ΙΙ. Εάν  έχετε πρόβλημα καρδιακής ανεπάρκειας ή εάν έχετε υποστεί πρόσφατο  επεισόδιο εμφράγματος είναι απαραίτητο ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ
  1. Την  ημέρα της εξέτασης να είστε ΝΗΣΤΙΚΟΣ για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την προκαθορισμένη ώρα εξέτασης και να βρίσκεστε στο εργαστήριο 15 λεπτά νωρίτερα με τις εξετάσεις αίματος και ενδεχομένως το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Δεν χρειάζεται να διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνετε. Μην εκτελέσετε εργασίες που θα σας κουράσουν για 6 ώρες πριν την εξέταση.Aποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη &  Μην καπνίσετε για τουλάχιστον μισή ώρα πριν την εξέταση.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ:
Θα πραγματοποιηθεί φλεβοκέντηση στο χέρι με μικρο φλεβοκαθετηρα (“πεταλουδα”) απο σιλικόνη, ώστε να χορηγηθεί στην κατάλληλη στιγμη της εξέτασης με ειδικό αυτόματο εγχυτή το σκιαγραφικό υγρο, απαραίτητο για την ολοκλήρωση της στεφανιογραφίας.
Επειτα θα σας τοποθετηθούν 3 ηλεκτρόδια καρδιογράφου για να γινει συγχρονισμος του Αξονικου Τομογραφου με τους καρδιακους παλμους  και θα σας δοθούν οδηγίες εισπνοής.

Είναι σημαντικό για την επιτυχία της εξέτασης να συνεργαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στον εξεταστικό χώρο θα είναι περίπου 20 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης προετοιμασίας στην αρχή.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ:
Επιστρέφετε στις καθημερινές σας συνήθειες χωρίς καμία απολύτως οδηγία από εμάς. Καλό κρίνεται να πιείτε αρκετό νερό, ώστε να αποβάλλετε πιο σύντομα τη σκιαγραφική ουσία που σας χορηγήθηκε.
Μια πλήρης ιατρική έκθεση θα σας δοθεί μετά απο 3 ωρες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου