Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Αξονική αγγειογραφία: Τι είναι; Πώς γίνεται; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ιατρού ακτινοδιαγνώστη
(Ομιλος Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ)

Η αξονική αγγειογραφία είναι μία από τις σύγχρονες εφαρμογές των πολυτομικών αξονικών τομογράφων, οι οποίοι κατέστησαν δυνατή τη σάρωση τμημάτων του σώματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση των μεγάλων κυρίως αρτηριών αλλά και των φλεβών σχεδόν όλου του σώματος. Η εξέταση είναι παρόμοια με μία απλή αξονική τομογραφία, καθώς γίνεται σε πολυτομικό αξονικό τομογράφο
που χρησιμοποιεί τις ακτίνες Χ για να πάρει πολλαπλές αξονικές εικόνες (κάθετα στον άξονα του σώματος), οι οποίες στη συνέχεια ανασυντίθενται από έναν υπολογιστή, παρέχοντάς μας δισδιάστατες ή τρισδιάστατες εικόνες. Προκειμένου όμως να γίνει η αγγειογραφία χορηγείται σκιαγραφικό ενδοφλεβίως, που είναι απαραίτητο για να εκτιμηθεί η κατάσταση των αγγείων. Οταν το ζητούμενο είναι ο έλεγχος των αρτηριών, τότε η εξέταση λέγεται αρτηριογραφία, ενώ, όταν θέλουμε να ελέγξουμε τις φλέβες, μιλάμε για φλεβογραφία. Παρ' όλα αυτά, η έγχυση του σκιαγραφικού γίνεται πάντα σε μία φλέβα του χεριού και καθώς αυτό κυκλοφορεί από τις φλέβες στις αρτηρίες, επιλέγοντας τον κατάλληλο χρόνο, μπορούμε να πάρουμε μία σειρά εικόνων, προκειμένου να απεικονίσουμε τις αρτηρίες ή τις φλέβες ή και τα δύο.
Κοινές εφαρμογές της αξονικής αγγειογραφίας:
-Παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου (ανευρύσματα, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, στενώσεις, αποφράξεις)
-Παθήσεις των καρωτίδων (στενώσεις)
-Ελεγχος των αγγείων του άνω άκρου (εμβολή, τραύμα)
-Παθήσεις της αορτής (ανευρύσματα, στενώσεις, διαχωριστικά ανευρύσματα, έλεγχο έπειτα από τοποθέτηση stent)
-Ελεγχος των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς (στενώσεις, εκτίμηση του σκορ ασβεστίου)
-Ελεγχος των πνευμονικών αρτηριών (πνευμονική εμβολή)
-Ελεγχος των αγγείων του ήπατος (τραύμα, απόφραξη ηπατικών φλεβών, προ- ή μεταμοσχευτικός έλεγχος)
-Ελεγχος των νεφρικών αγγείων (αναζήτηση στενώσεων σε υπερτασικούς ή επικουρικών αρτηριών σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο)
-Παθήσεις των αγγείων των κάτω άκρων (στένωση ή απόφραξη αρτηριών, έμβολα σε φλέβες)
Προετοιμασία και διενέργεια της εξέτασης
Η εξέταση γενικώς είναι γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη. Πριν από την εξέταση θα πρέπει κανείς να είναι νηστικός για 4-5 ώρες. Καλό είναι να φοράει άνετα ρούχα χωρίς μεταλλικά αντικείμενα.
Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει με τη βοήθεια του τεχνολόγου στο εξεταστικό τραπέζι του αξονικού τομογράφου. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένας μικρός καθετήρας σε μία φλέβα του χεριού, ο οποίος συνδέεται με τον εγχυτή, το μηχάνημα που χορηγεί ελεγχόμενα το σκιαγραφικό. Ανάλογα με το είδος της εξέτασης, μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει την αναπνοή του ο εξεταζόμενος για 10-20 δευτερόλεπτα. Κατά την έγχυση του σκιαγραφικού μερικές φορές ο εξεταζόμενος μπορεί να νιώσει ένα αίσθημα ζέστης που εξαπλώνεται από το λαιμό προς τα κάτω άκρα, κάτι που υποχωρεί ταχύτατα σε 1-2 λεπτά. Οι ακτίνες Χ, αφού διαπεράσουν το σώμα του εξεταζόμενου, συλλαμβάνονται από τους κατάλληλους αισθητήρες και αποστέλλονται στον υπολογιστή του αξονικού τομογράφου, όπου σχηματίζεται η εικόνα αρχικά σε εγκάρσιες τομές. Η όλη διαδικασία μέχρι να βγει ο εξεταζόμενος από την αίθουσα εξέτασης διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά. Αμέσως μετά ο εξεταζόμενος είναι ικανός να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Σε δεύτερο χρόνο, ακολουθεί η επεξεργασία των δεδομένων της εξέτασης και η ανασύνθεση της εικόνας σε πολλαπλά επίπεδα από τον ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό ακτινοδιαγνώστη προκειμένου να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανατομία και την παθολογία των εξεταζόμενων αγγείων. Αφού ολοκληρωθεί η γνωμάτευση, ο εξεταζόμενος θα είναι σε θέση να παραλάβει την ίδια ή την επόμενη συνήθως μέρα το φάκελο με τις εξετάσεις του, ο οποίος συνοδεύεται πάντα από το πόρισμα του ακτινοδιαγνώστη που περιγράφει τα ευρήματα της εξέτασης, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσει στο θεράποντα γιατρό του προκειμένου να επιλέξει την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματός του.
Πλεονεκτήματα της αξονικής αγγειογραφίας
Μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση των αγγείων εξίσου αξιόπιστα με την κλασική αγγειογραφία.
Επιπλέον, επιτρέπει να ελέγξουμε πέρα από τον αυλό και τις δομές έξω από τα αγγεία, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε τα αγγεία από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Συγκριτικά με την κλασική αγγειογραφία, που απαιτεί την τοποθέτηση καθετήρα σε μεγάλη αρτηρία ή φλέβα, η αξονική αγγειογραφία είναι πολύ λιγότερο επεμβατική και γι' αυτό καλύτερα ανεκτή από τους εξεταζομένους, είναι πιο ασφαλής, πιο σύντομη και κοστίζει λιγότερο.
Μειονεκτήματα της αξονικής αγγειογραφίας
Έχει τα αντίστοιχα μειονεκτήματα με την κλασική αγγειογραφία, τα οποία σχετίζονται με τη χρήση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας και του σκιαγραφικού. Γι' αυτό δεν ενδείκνυται για εγκύους, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, με υπερθυρεοειδισμό και με ιστορικό αλλεργίας στο σκιαγραφικό.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου