Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Καρκίνος προστάτη: Νέα μέθοδος (CyberKnife G4) χωρίς παρενέργειεςΑλλάζει πλέον ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, με τη ρομποτική στερεοτακτική ακτινοχειρουργική CyberKnife G4. Πρόκειται για το πλέον σύγχρονο όπλο της ακτινοθεραπείας που εφαρμόζεται τώρα και στη θεραπεία του αδενοκαρκινώματος του προστάτη. Όπως είναι γνωστό το ρομποτικό μηχάνημα CyberKnife G4 χρησιμοποείται κυρίως σε περιπτώσεις όγκου κεφαλής και σε κακοήθειες του πνεύμονα, του παγκρέατος και του ήπατος.
Το βασικό πλεονέκτημα της νέας μεθόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είναι η μείωση στο ελάχιστο των γνωστών παρενεργειών που προκαλεί η κλασική ριζική προστατεκτομή, όπως είναι η ακράτεια ούρων και η σημαντική δυσκολία στις σεξουαλικές επαφές.
Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη που δώσαν  ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Ιατρόπολις» κ.Φίλιπος Γουρλής, ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Διευθυντής της Μονάδας Ακτινοχειρουργικής » CyberKnife » κ. Νίκος Σαλβαράς και ο ουρολόγος του «Ιατρόπολις» κ.Αθανάσιος Αρχοντάκης, η ρομποτική στερεοτακτική ακτινοχειρουργική CyberKnife G4, δεν είναι επεμβατική μέθοδος, όπως η προστατεκτομή, είναι πιο σύντομη σε σχέση με την εξωτερική ακτινοθεραπεία και δεν είναι τραυματική όπως η βραχυθεραπεία με την εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων.
Η ρομποτική στερεοτακτική ακτινοχειρουργική CyberKnife G4 εμφανίζει πολύ καλά αποτελέσματα στις πρώιμες μορφές καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορεί να συνδράμει και στην αντιμετώπιση προχωρημένων σταδίων της νόσου. Η θεραπεία δεν προξενεί πόνο ή άλλο δυσάρεστο αίσθημα και ο ασθενής χαλαρώνει ακούγοντας απαλή μουσική και βλέποντας το ρομπότ να κινείται γύρω του χωρίς να τον ακουμπάει τίποτε παρά μόνο ακτίνες Χ.
Στη συνέντευξη έγινε παράλληλα και αναφορά στη μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία του ρομποτικού μηχανήματος σε περισσότερους από 1000 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν κυρίως περιστατικά όγκων κεφαλής.
Το κόστος της μεθόδου καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικά οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας, δεν καταβάλουν ποσοστό συμμετοχής.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου