Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Επεμβάσεις στον εγκέφαλο χωρίς νυστέρι με γ-Knife


Επεμβάσεις στον εγκέφαλο χωρίς νυστέριΠρόκειται για τις «θεραπείες του μέλλοντος» που ήδη εφαρμόζονται στην τεχνική ακτινοχειρουργικής εγκεφάλου και κρανίου, στο νοσοκομείο «Υγεία», με τον εξοπλισμό «Leksell Gamma Knife Perfexion», που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Η επέμβαση εκτελείται ουσιαστικά από ένα ρομπότ, εν προκειμένω ένα ακτινοχειρουργικό μηχάνημα που ελέγχεται ειδικά έναν προγραμματισμένο υπολογιστή, να αφαιρεί έναν τρισδιάστατο στόχο.
Οι «λεπίδες» του ρομπότ είναι 200 δέσμες από ακτινοβολία «γάμα» προγραμματισμένες να επιτεθούν στον όγκο, μόνο όταν διασταυρώνονται, καθώς οι δέσμες αυτές περνούν ανέπαφα διαμέσου του κρανίου και του περιβάλλοντα ιστού, χωρίς να τον βλάπτουν και ο ασθενής δεν καταλαβαίνει πόνο, δεν νοιώθει καμιά ενόχληση.
΄Ηδη με τα προηγούμενα μοντέλα της τεχνολογίας ?Gamma Knife?, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, έχουν χειρουργηθεί στο «Υγεία», συνολικά 1.100 περιστατικά που περιλαμβάνουν:
- Όγκους εγκεφάλου (μηνιγγίωμα, νευρίνωμα, γλοίωμα, μετάσταση, όγκοι υπόφυσης, επίφυσης κ.λ.π)
- Όγκους βάσεως κρανίου (καρκίνωμα, χόρδωμα, παραγαγγλίωμα, χονδροσάρκωμα)
- Αγγειοβριθείς βλάβες (αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, σηραγγώδη αιμαγγειώματα)
- Νευραλγία του τριδύμου νεύρου
Αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτά και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, θα παρουσιασθούν στο 15ο Συνέδριο της «Παγκόσμιας Κοινότητας Leksell Gamma Knife», που άρχισε (Κυριακή) στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως 20 Μαϊου.
«Θα συζητήσουμε τις νεότερες εξελίξεις στην «ακτινοχειρουργική εγκεφάλου και κρανίου», μας εξηγεί ο πρόεδρος του συνεδρίου, διευθυντής του τμήματος ακτινοχειρουργικής στο « Υγεία» δρ Mάικλ Τόρρενς.
«Η χειρουργική μ΄αυτή την τεχνολογία, αναφέρεται συχνά και ως «χειρουργική χωρίς νυστέρι», διότι δεν γίνεται καμία τομή, ο πόνος ελαχιστοποιείται και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για τον ασθενή.
Με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να θεραπεύσουμε βλάβες, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο όπου σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε τους κινδύνους από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
Με απαράμιλλη ακρίβεια, απελευθερώνεται μοναδική, ισχυρή δόση ακτινοβολίας, πάνω σε βλάβες του εγκεφάλου, σε περιοχές απρόσιτες ή ακατάλληλες για κλασική επέμβαση.
Αυτό επιτυγχάνεται χωρίς γενική αναισθησία και με ελάχιστες επιπλοκές, με άμεση ανάληψη του ασθενούς και με σύντομη μόνο απουσία από την εργασία του.
Για το πολύ σημαντικό αυτό συνέδριο, που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε όγκο συμμετοχών συνέδρων από όλον τον κόσμο, θα παρουσιάσουμε σε συνέντευξη τύπου την επόμενη Τρίτη λεπτομέρειες, από τις θεραπείες του μέλλοντος στον τομέα της ακτινοχειρουργικής», καταλήγει ο κ. Τόρρενς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου