Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Καμπανάκι» για την αξονική τομογραφία


Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι ασθενείς λαμβάνουν υπερβολική ακτινοβολία, εξαιτίας της κατάχρησης της αξονικής τομογραφίας και πρότεινε μέτρα για πιο φειδωλή χρήση της τεχνικής αυτής.


Η χρήση της αξονικής τομογραφίας είναι ευρύτατα διαδεδομένη, αλλά λίγοι ξέρουν ότι η ακτινοβολία από μία τέτοια εξέταση αντιστοιχεί σε περίπου 500 ακτινογραφίες θώρακος και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, εάν πραγματοποιείται επανειλημμένα. «Οι ιατρικές εφαρμογές της ιονίζουσας ακτινοβολίας αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή έκθεσης σε ακτινοβολία για τον άνθρωπο», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και παρακολούθησης της ακτινοβολίας. «Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη αξία των νέων τεχνολογιών, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε μία από τις εξετάσεις αυτές είναι απολύτως δικαιολογημένη», πρόσθεσε η ίδια.


Μία μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2007 στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, το 50% όλων των αξονικών τομογραφιών δεν είναι ιατρικά επιβεβλημένες. Η ΙΑΕΑ προετοιμάζει τη δημιουργία μίας έξυπνης κάρτας, στην οποία θα αποθηκεύονται οι πληροφορίες για τις δόσεις ακτινοβολίας που λαμβάνει ένας ασθενής από τις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες. Επιπλέον, τόσο οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας όσο και το κοινό, πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για την ποσότητα ακτινοβολίας που λαμβάνεται από τις διάφορες ιατρικές εξετάσεις. Η έκθεση των ασθενών στην ακτινοβολία μπορεί να μειωθεί με τη βελτιστοποίηση των δόσεων της ακτινοβολίας και με τη χρήση άλλων εναλλακτικών διαγνωστικών μεθόδων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου