Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νέο όπλο κατά του καρκίνου με φάρμακα χημειοθεραπείας

Μια νέα θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου, που στοχεύει απευθείας τα καρκινικά κύτταρα με φάρμακα χημειοθεραπείας, ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες. Βακτηριακά νανοκύτταρα θα χρησιμοποιούνται ως «δούρειοι ίπποι» για να διεισδύουν στα καρκινικά κύτταρα και να τα αφοπλίζουν, πριν άλλα νανοκύτταρα καταστρέψουν οριστικά το καρκινικό κύτταρο με ένα φάρμακο χημειοθεραπείας.
Η νέα θεραπευτική τεχνική είναι πολύ πιο άμεση και αποτελεσματική σε σχέση με την τρέχουσα 
θεραπεία κατά την οποία τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δίνονται με ενέσιμη μορφή στους ασθενείς, με συνέπεια να πλήττουν αδιάκριτα τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα, με όλες τις αναπόφευκτες παρενέργειες.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την ανακάλυψη στο περιοδικό «Nature Biotechnology» δηλώνουν ότι η νέα μέθοδος είχε 100% επιτυχία σε πειράματα, επί μια διετία, με ποντίκια (στα οποία είχαν εισαχθεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα), τα οποία όλα επιβίωσαν.
Η καινοτομική τεχνική βασίζεται στη δημιουργία μίνι-κυττάρων (EDV), που παίζουν το ρόλο μεταφορέα για την στοχευμένη απελευθέρωση του φαρμάκου μέσα στο καρκινικό κύτταρο. Το πρώτο κύμα αυτών των «οχημάτων» απελευθερώνουν μόρια ριβονουκλεϊκού οξέος (siRNA), τα οποία σταματούν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι οποίες κάνουν το καρκινικό κύτταρο ανθεκτικό στην χημειοθεραπεία. Το δεύτερο κύμα των «οχημάτων» γίνεται αποδεκτό από το καρκινικό κύτταρο με ανοικτές πόρτες και μπορεί έτσι να απελευθερώσει στο εσωτερικό του το χημειοθεραπευτικό φάρμακο, σκοτώνοντας το καρκινικό κύτταρο.
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, μετά την θεραπεία με συμβατικά φάρμακα, ένας μεγάλος αριθμός καρκινικών κυττάρων πεθαίνουν, αλλά ένα μικρό ποσοστό επιβιώνουν και μπορούν να παράγουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία, με συνέπεια οι όγκοι να διογκώνονται και να μην μπορούν πια να θεραπευτούν. «Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι καρκίνοι είναι διαχειρίσιμοι σαν μια ανίατη ασθένεια μάλλον, παρά να θεωρούνται η θανατική καταδίκη του ασθενούς», δήλωσε ο Χιμάνσου Μπράμχατ.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου