Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Νέα μέθοδος διάγνωσης του Αλτσχάιμερ Με μαγνητική τομογραφία μπορεί να διαγνωσθεί το πρώιμο ΑλτσχάιμερΝέα μέθοδος διάγνωσης του Αλτσχάιμερ
Μια νέα μέθοδο διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν οι ειδικοί του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας Νοητικής Υγείας, του νοσοκομείου Maudsley και του King’s College του Λονδίνου.
Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο σάρωσης εγκεφάλου ικανή να εντοπίζει πρώιμα σημάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου σε λιγότερο από 24 ώρες και με ακρίβεια που αγγίζει το 85%.Η νέα διαγνωστική μέθοδος χρησιμοποιεί αναλυτικές σαρώσεις του εγκεφάλου που προέρχονται από μαγνητική τομογραφία (MRI). Στη συνέχεια, ένα προηγμένο λογισμικό συγκρίνει τις εικόνες αυτές με μια βάση δεδομένων όπου υπάρχουν 1.200 τομογραφίες άλλων ασθενών – οι μισοί από τους οποίους έχουν διαγνωσθεί θετικοί στη νόσο.

«Για την ώρα, η διάγνωση πρώιμου Αλτσχάιμερ είναι πολύ δύσκολη» αναφέρει ο Δρ Άντι Σίμονς, ένας εκ των ειδικών που βοήθησε στην ανάπτυξη του τεστ.

«Οι ασθενείς υποβάλλονται σε τεστ μνήμης, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι ξεκάθαρα και για τον λόγο αυτό οι γιατροί ζητούν από τους υποψήφιους να επιστρέψουν για νέα εξέταση έξι μήνες αργότερα» προσθέτει ο ερευνητής.

«Το πλεονέκτημα της έγκαιρης διάγνωσης μέσω της νέας εξέτασης είναι ότι οι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν άμεσα φαρμακευτική αγωγή. Αυτή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία» λέει ο Δρ Σίμονς.

Η δοκιμή της ελπιδοφόρας εξέτασης έχει ήδη ξεκινήσει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του νέου τεστ.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου