Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Πρώτη εγχείρηση καρδιάς με μαγνητικό τομογράφο


Ένα παιδί έξι χρονών από την Αγγλία έκανε την πρώτη εγχείρηση βαλβίδας καρδιάς με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου και όχι ακτινογραφίας.
Ο Τζακ Γουόλμπορν γεννήθηκε με την καρδιακή νόσο πνευμονική στένωση βαλβίδας, που μειώνει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες. Το σημαντικό με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου είναι ότι οι ασθενείς δεν εκτίθενται σε ραδιενέργεια, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά.
Η εξέταση αυτή παρέχει επίσης πιο καθαρή εικόνα και πληροφορίες για τον ιστό του σώματος, κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.
Στην περίπτωση του Τζακ, η ροή του αίματος από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς του εμποδιζόταν.
Οι γιατροί του αποφάσισαν ότι έπρεπε να γίνει βαλβιδοπλαστική, ώστε να διευρυνθεί η βαλβίδα και να αυξηθεί η ροή του αίματος.
Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ενός καθετήρα σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον βραχίονα ή στη βουβωνική χώρα και την καθοδήγησή του μέχρι την καρδιά. Στην άκρη του καθετήρα υπάρχει ένα μπαλόνι, που διογκώνεται απαλά για να διευρυνθεί η στενή βαλβίδα.
Για την καθοδήγηση του καθετήρα στο σώμα, χρησιμοποιούνται συνήθως ακτινογραφίες.
Ωστόσο η ομάδα του King's Health Partners Academic Health Sciences Centre στο Λονδίνο βρήκε τον τρόπο ώστε να χρησιμοποιείται στη διαδικασία ο μαγνητικός τομογράφος.
Προηγουμένως, το μαγνητικό πεδίο του τομογράφου δημιουργούσε προβλήματα στη χρήση μεταλλικών καλωδίων για τη μεταφορά του καθετήρα. Έτσι η ομάδα χρησιμοποίησε αντί για τα μεταλλικά καλώδια, γυάλινες ίνες με μικρές δόσεις σιδήρου ώστε να φαίνονται στην εξέταση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου