Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η αξονική τοµογραφία σώζει τους καπνιστές

Σωτήρια µπορεί να αποδειχθεί για τους καπνιστές η τακτική εξέταση στους πνεύµονες µε αξονικό τοµογράφο. Η εξέταση µε τη λεγόµενη ελικοειδή αξονική τοµογραφία είναι πολύ πιο αποτελεσµατική από την παραδοσιακή ακτινογραφία στον εντοπισµό του καρκίνου από τα πρώτα στάδια. 
Οπως αποδείχθηκε σε µακροχρόνια έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στις Ηνωµένες Πολιτείες και στην οποία συµµετείχαν 53.000 άνθρωποι, οι πιθανότητες να χάσει ένας καπνιστής ή πρώην καπνιστής τη ζωή του από 
καρκίνο του πνεύµονα µειώνονται κατά 20%, εάν ο ασθενής υποβάλλεται τακτικά σε ελικοειδή αξονική τοµογραφία. Ο καρκίνος του πνεύµονα είναι µία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον κόσµο – στις Ηνωµένες Πολιτείες, κάθε χρόνο προσβάλλονται 196.000 άνθρωποι, ενώ 159.000 χάνουν τη ζωή τους. «Αν µια εξέταση µπορεί να µειώσει τη θνησιµότητα από καρκίνο του πνεύµονα κατά 20%, αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να σωθούν πάρα πολλές ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του αµερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου Χάρολντ Βέιρµους. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώσαµε σαφείς ενδείξεις µιας σηµαντικής µείωσης στα ποσοστά θνησιµότητας από καρκίνο του πνεύµονα», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της έρευνας Κρίστιν Μπεργκ. Σηµαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι τα αισιόδοξα συµπεράσµατα αυτής της έρευνας έρχονται έπειτα από αρκετές προηγούµενες µελέτες. Οι γιατροί αντιµετώπιζαν µε επιφυλακτικότητα τη χρησιµότητα της µαγνητικής τοµογραφίας στη µάχη για τον εντοπισµό του καρκίνου του πνεύµονα στα πρώτα του, και εποµένως πιο ιάσιµα, στάδια. Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου άρχισε το 2002, µε τη συµµετοχή 53.000 ανδρών και γυναικών. Οι συµµετέχοντες έπρεπε να έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 30 «πακετο-χρόνια» για να υποβληθούν στην εξέταση. Τα «πακετο-χρόνια» προκύπτουν από το γινόµενο των πακέτων που καπνίζει ένας καπνιστής την ηµέρα µε τα χρόνια που καπνίζει. Θα έπρεπε επίσης να µην υπάρχει ιστορικό καρκίνου του πνεύµονα στην οικογένειά τους. Οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν τρεις φορές τον χρόνο σε ελικοειδή αξονική τοµογραφία και µε το κατά δυνατόν χαµηλότερο ποσοστό ραδιενέργειας.

Οπως σηµειώνει χαρακτηριστικά η εφηµερίδα «Washington Ρost», τα ευρήµατα αυτά σηµατοδοτούν τα πρώτα καλά νέα εδώ και δεκαετίες για την αντιµετώπιση του καρκίνου του πνεύµονα. Παραµένει ασαφές, πάντως, εάν τα οφέλη από την ελικοειδή αξονική τοµογραφία είναι περισσότερα από τους κινδύνους που µπορεί να κρύβει για την υγεία η έκθεση στην ακτινοβολία. Οι ειδικοί επισηµαίνουν, επίσης, ότι το κάπνισµα παραµένει η πρώτη αιτία προσβολής από καρκίνο του πνεύµονα και ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπίσει ένας καπνιστής τον κίνδυνο είναι να σταµατήσει να καπνίζει. 

Πηγή



1 σχόλια :

  1. Πολύ καλό blog. Εγώ προσωπικά κάπνιζα σχετικά λίγα τσιγάρα καθημερινά, περίπου 5-8 και δεν είχα ποτέ κανένα θέμα σωματικά. Παρόλα αυτά συνέχιζα να κάνω εξετάσεις για σιγουρία. Το θέμα στις μέρες μας είναι ό,τι η νέα γενιά καπνίζει τουλάχιστον 15 τσιγάρα κάθε μέρα και οι πιο πολλοί δεν έχουν κάνει καν εξετάσεις. Σε ευχαριστό που ανέβασες αυτη τη σελίδα, είμαι σίγουρος πως πολλοί θα την βρουν χρήσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή