Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Έλληνες ερευνητές και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μας


Τις αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του εγκεφάλου που προκαλεί η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα κατάφεραν να αποτυπώσουν Έλληνες επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μια τεχνική η οποία δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η δρ Ειρήνη Καρανάσιου επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των μετρήσεων από την ακτινοβολία των κινητών που δέχεται ο εγκέφαλος Η τεχνική της Εστιασμένης Μικροκυματικής Ραδιομετρίας που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, μοιάζει με τη φημισμένη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (FΜRΙ), η οποία απεικονίζει τη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου.
Η ελληνική εκδοχή της θεωρείται πιο αποτελεσματική και αβλαβής για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, επειδή «βλέπει» άμεσα τι γίνεται βαθιά σε αυτόν με τρόπο παθητικό, χωρίς δηλαδή να τον καταπονεί ή να τον επιβαρύνει όπως συμβαίνει για παράδειγμα με μια ακτινογραφία στον οργανισμό μας.
«Η τεχνική μας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα που πήραμε στα χέρια μας όταν εξετάσαμε σε βάθος το τι γίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ύστερα από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, είναι πολύ ελπιδοφόρα», λέει η δρ Ειρήνη Καρανάσιου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μικροκυμάτων του ΕΜΠ και συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας.
«Τα κινητά τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένη μια κεραία η οποία, όταν μιλάμε, εκπέμπει ακτινοβολία προς τον εγκέφαλο μας στην πλευρά που βρίσκεται πίσω από το αυτί. Η ακτινοβολία αυτή, ανάλογα και με τη διάρκεια της ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο, προκαλεί διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία του εγκεφάλου τις οποίες εμείς έχουμε καταγράψει με τη μέθοδο που έχουμε αναπτύξει».
Σαν αξονικός τομογράφος
Στο Εργαστήριο του ΕΜΠ η κ. Καρανάσιου και οι συνεργάτες της έχουν δημιουργήσει έναν ελλειψοειδή ανακλαστήρα σαν αξονικό τομογράφο, όμοιο με αυτόν που έχουν τα νοσοκομεία. Επειδή όμως χρησιμοποιείται για επιστημονικές μετρήσεις και δεν έχει εμπορική εφαρμογή, είναι σε πρωτόλεια μορφή. Είναι εξοπλισμένος με ειδικό δέκτη ο οποίος λαμβάνει τη θερμοκρασία που εκπέμπει ο εγκέφαλος του ανθρώπου μετά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Η προσπάθεια αυτή άρχισε πριν από περίπου οκτώ χρόνια και συνεχίζεται υπό την επίβλεψη του διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Νικολάου Ουζούνογλου.
Στο Πολυτεχνείο, οι Έλληνες ειδικοί έθεσαν εαυτούς στη… διάθεση της επιστήμης για να καταγράψουν τις θερμοκρασιακές μεταβολές στον εγκέφαλο. Αρχικά υπολόγισαν τη θερμοκρασία στον εγκέφαλο πριν κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου και στη συνέχεια έκαναν τις μετρήσεις έχοντας μιλήσει στο κινητό είτε για λίγα λεπτά είτε για παρατεταμένο διάστημα. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις
Φορητό σύστημα που υπολογίζει επίσης την αυξομείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου από τη χρήση κινητού τηλεφώνου με τη βοήθεια ειδικών κεραιών που προσαρμόζονται στο κεφάλι στη θερμοκρασία του εγκεφάλου, οι οποίες διαρκούσαν αρκετή ώρα μετά τη χρήση του κινητού. Πρόκειται, κατά την άποψη μας, για ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα μας ανοίξει τον δρόμο να καταλάβουμε εμπεριστατωμένα πώς και με ποιο τρόπο επηρεάζονται διάφορα τμήματα του εγκεφάλου μας από την ακτινοβολία των φορητών συσκευών».
Η κ. Καρανάσιου λέει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία στη δομή και τα χαρακτηριστικά του. Είναι επίσης πολύ ευάλωτο. «Το ότι η θερμοκρασία του εγκεφάλου μας επηρεάζεται σε ένα βαθμό από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι γεγονός. Ωστόσο μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτές οι μεταβολές της θερμοκρασίας είναι μακροπρόθεσμα επιζήμιες και σε ποιο βαθμό. Επίσης κατά καιρούς πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι ύστερα από πολύωρη χρήση του κινητού τηλεφώνου αισθάνονται πόνο στο κεφάλι ή έχουν αϋπνίες. Ούτε αυτές οι διαπιστώσεις έχουν τεκμηριωθεί ακόμη επιστημονικά σε μελέτες μεγάλης κλίμακας».
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το «τοπίο» του εγκεφάλου μας παραμένει ακόμη θολό είναι ότι διαθέτει ασπίδες προστασίας, δηλαδή θερμοελεγκτικούς μηχανισμούς. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυτοί οι μηχανισμοί προκαλούν αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο προκειμένου να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων, εκτός από τις αλλαγές της θερμοκρασίας στον εγκέφαλο, ενδεχομένως να επιφέρει και άλλου είδους επιπτώσεις στη νευροφυσιολογία του, οι οποίες στο μέλλον θα καταστεί δυνατόν να αποτιμηθούν με την τεχνική που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες επιστήμονες.
Αυτό όμως που οι ερευνητές επισημαίνουν είναι ότι μακροπρόθεσμα, εφόσον με περισσότερη έρευνα τεκμηριωθεί η μεταβολή της εγκεφαλικής θερμοκρασίας από τα κινητά τηλέφωνα, πρέπει να γίνουν ακόμη πιο εξειδικευμένες μελέτες από ιατρούς ώστε να διαπιστωθεί υπό ποιες συνθήκες (διάρκεια χρήσης κ.λπ.) η χρήση κινητού τηλέφωνα μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι επιζήμια και προκαλεί παρενέργειες σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου.
Μόνο στην Ελλάδα
Η ΤΕΧΝΙΚΗ της Εστιασμένης Μικροκυματικής Ραδιομετρίας είναι η μοναδική στον κόσμο σήμερα που μπορεί να αποτυπώνει άμεσα τις θερμοκρασιακές μεταβολές στον εγκέφαλο λόγω της ακτινοβολίας που δέχεται από κινητά τηλέφωνα. Οι ειδικοί του ΕΜΠ τονίζουν ότι στο εγγύς μέλλον θα εξοπλίσουν τον τομογράφο που έχουν ήδη φτιάξει με υλικά τα οποία θα κατασκευάσουν οι ίδιοι (αποκαλούνται μετα-υλικά, metamaterials) και τα οποία διαθέτουν ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες που δεν υπάρχουν στη φύση, με σκοπό να αποτυπώνεται με ακόμη λεπτομερέστερο τρόπο η διακύμανση της θερμοκρασίας στον εγκέφαλο από εξωτερικές πηγές.
Σε σχέση με τη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία και τον Τομογράφο Εκπομπής Ποζιτρονίων, η Εστιασμένη Μικροκυματική Ραδιομετρία έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο φθηνή σε ό,τι αφορά την κατασκευή και τη χρήση, εντελώς αβλαβής και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο μεταβολές θερμοκρασίας και αγωγιμότητας των εγκεφαλικών ιστών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου