Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Βιοψία Μαστού χωρίς χειρουργείο


breast_check
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί μια αύξηση της συχνότητας των παθήσεων του μαστού. Η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά η πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η ετήσια (προληπτική) μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των σαράντα ετών και το υπερηχογράφημα στις νεότερες ηλικίες μας βοηθούν να προλάβουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις. Οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα τριών διαστάσεων) μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε έγκαιρα πολύ μικρές βλάβες του μαστού. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης και απόλυτα επιτυχούς θεραπείας ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Αν βρεθεί μια τέτοια μικρή βλάβη, τότε πρέπει να γίνει βιοψία αφαιρώντας ένα μικρό κομμάτι της. Αυτό είναι απαραίτητο για να δούμε τα χαρακτηριστικά της και να καθοριστεί αν χρειάζεται ή όχι περαιτέρω αντιμετώπιση.


Τι είναι η βιοψία μαστού;
Η βιοψία απαιτεί τη λήψη ενός μικρού τεμαχίου ιστού από το συγκεκριμένο σημείο για να εξετασθεί στο μικροσκόπιο και να γίνει ιστολογική ταυτοποίηση. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, μας προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγουμε το χειρουργείο.
Η στερεοτακτική βιοψία μαστού, είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ψηφιακή τεχνολογία ρομπότ. Έχει ένδειξη για κάθε μικρή βλάβη που φαίνεται στη μαστογραφία και απαιτεί ιστολογική ταυτοποίηση. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή (0,5 εκ) στο δέρμα.


Πως γίνεται η στερεοτακτική βιοψία;
Θα σας ζητήσουμε να ξαπλώσετε μπρούμυτα σε ένα ειδικό κρεβάτι. Ο μαστός σας θα τοποθετηθεί σε μια ειδική υποδοχή και θα τον συμπιέσουμε, ακριβώς όπως κάνουμε μαστογραφία. Με ακτινοσκόπηση θα εντοπίσουμε το σημείο στο οποίο θέλουμε να γίνει η βιοψία (με ακρίβεια χιλιοστού).
Στη συνέχεια με τοπική αναισθησία θα κάνουμε μια μικρή τομή από την οποία η βελόνα θα φθάσει στο επιθυμητό σημείο και θα πάρει δείγμα ιστού για βιοψία.
Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε ένα μικρό κλιπ στο σημείο που έγινε η βιοψία ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τη θέση του στη μαστογραφία. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι) από αδρανές υλικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Μόλις τελειώσουμε θα κάνουμε μια μαστογραφία για να επιβεβαιώσουμε ότι η βιοψία θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος.
Ο ιστός ο οποίος αφαιρέθηκε θα αποσταλεί στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Το τελικό αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης απαιτεί μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες διαρκούν δέκα εργάσιμες ημέρες.


Πόσο διαρκεί;
Η διάρκεια της βιοψίας είναι 60 δευτερόλεπτα. Πρόκειται όμως για μια πολύ λεπτομερή διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια. Για το λόγο αυτό, η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει 30-60 λεπτά.


Πονάει;
Όχι. Πριν η βελόνα σας ενοχλήσει, θα κάνουμε τοπική αναισθησία ώστε να μην νοιώσετε καθόλου πόνο. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο. Η διαδικασία δεν θα σας πονέσει καθόλου όμως πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως η θέση είναι άβολη και πιάνονται. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μόλις σας τοποθετήσουμε στο κρεβάτι να πάρετε μια όσο το δυνατόν βολικότερη θέση.


Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Μπορεί να υπάρξει μια μελανιά γύρω από το τραύμα, θα περάσει όμως πολύ γρήγορα.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου