Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Νέοι Αξονικοί Τομογράφοι: Καλύτερη ανάλυση με λιγότερη δόση

Philips Brilliance CT
Αξονικοί τομογράφοι νέας γενιάς, που παρουσιάστηκαν από δύο μεγάλες εταιρείες, αυξάνουν εντυπωσιακά την ευκρίνεια των τρισδιάστατων εικόνων, ενώ παράλληλα μειώνουν την ακτινοβολία που δέχεται ο ασθενής.

Η GE Healthcare, η μονάδα ιατρικού εξοπλισμού της αμερικανικής General Electric Co, περιμένει από τις αμερικανικές αρχές την έγκριση ενός τομογράφου που λειτουργεί 100 φορές ταχύτερα, δίνει εικόνες ευκρινέστερες κατά 30% και μειώνει την ένταση των ακτίνων-Χ κατά 50-80%, αναφέρει το Reuters.

Η ολλανδική Philips, επίσης, παρουσίασε έναν αξονικό 
τομογράφο της σειράς Brilliance που δίνει τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε 22% λιγότερο χρόνο και με σημαντικά μειωμένη ακτινοβολία.

«Είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να συλλάβει την εικόνα ολόκληρης της καρδιάς σε δύο μόνο χτύπους» δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της Philips Medical Systems.
Για μια ολόσωμη αξονική τομογραφία, η σάρωση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Μέχρι σήμερα, η αύξηση της ανάλυσης στις αξονικές τομογραφίες ήταν εφικτή μόνο με αύξηση της ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι τρισδιάστατοι αξονικοί τομογράφοι ουσιαστικά συλλέγουν πολλαπλές ακτινογραφίες από διαφορετικές γωνίες και τις συνδυάζουν μέσω λογισμικού για να παραχθεί η τελική εικόνα.

Οι μαγνητικοί τομογράφοι, όπου βασίζονται σε ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα, θεωρούνται ακίνδυνοι και δίνουν πολύ ευκρινείς εικόνες. Η εξέταση είναι όμως πολύ ακριβότερη, χρονοβόρα και αποδίδει καλύτερα στην απεικόνιση των μαλακών ιστών παρά των οργάνων.

Οι δύο νέοι τομογράφοι παρουσιάστηκαν στο Σικάγο στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερική.

Αξονικούς τομογράφους παράγουν επίσης η Siemens και η Toshiba.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου