Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το σπινθηρογράφημα αερισμού - αιμάτωσης πνευμόνων


Το σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης πνευμόνων είναι η καλύτερη μη επεμβατική μέθοδος ανίχνευσης πνευμονικής εμβολής.
Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;
Αρχικά γίνεται τo σπινθηρογράφημα αερισμού. Ο ασθενής εισπνέει και εκπνέει μέσω ενός κλειστού συστήματος ένα ραδιενεργό αέριο (81m-Κr) ή ραδιενεργό αεροζόλη (εκκνέφωμα DTPA) για 5-10 λεπτά. Ακολούθως, λαμβάνονται οι εικόνες αερισμού σε γ-κάμερα. Στη συνέχεια ενίουμε ενδοφλέβια στον ασθενή ένα εναιώρημα σωματιδίων αλβουμίνης, των οποίων η διάμετρος δεν ξεπερνά τα 50μ, επισημασμένων με 99m-Τc. Τα σωματίδια 'παγιδεύονται' σε ένα πολύ μικρό ποσοστό(1%) των αρτηριολίων του κάθε πνεύμονα. Ακολούθως, λαμβάνονται οι εικόνες αιμάτωσης σε γ-κάμερα. Συνολικά η εξέταση διαρκεί 30 λεπτά.
Σπινθηρογράφημα αιματώσεως πνευμόνων με 4mCi Tc-99m.  Παρατηρούνται
 ελλείμματα  αιματώσεως σε αμφότερους τους πνεύμονες, ιδιαίτερα στο δεξιό.


Υπάρχει αλληλεπίδραση με τη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς;
Κανένα φάρμακο δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της εξέτασης. Αν ο ασθενής έχει βρογχικό άσθμα, συνιστάται να έχει πάρει την βρογχοδιασταλτική αγωγή του προ της εξέτασης.
Υπάρχει ειδική προετοιμασία προ της εξέτασης;
Καμία προετοιμασία δεν είναι απαραίτητη. Είναι εντούτοις πολύ χρήσιμη μια πρόσφατη απλή ακτινογραφία θώρακος για την καλύτερη ερμηνεία των εικόνων και τη διάγνωση.
Ποια είναι η επικινδυνότητα της εξέτασης;
Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ορισμένα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης στην ανθρώπειο αλβουμίνη έχουν περιγραφεί. Η ακτινοβόληση του ασθενούς είναι ασθενής. Στην περίπτωση θηλασμού, συνιστάται προσωρινή διακοπή για 12 ώρες. Το σπινθηρογράφημα πνευμόνων ενδείκνυται και σε παιδιά π.χ. επί υποψίας κατάποσης ξένου σώματος.
Ποιό το κλινικό όφελος του σπινθηρογραφήματος πνευμόνων;
Ένα φυσιολογικό σπινθηρογράφημα πνευμόνων επιτρέπει να αποκλείσουμε την ύπαρξη πνευμονικής εμβολής. Επί ύπαρξης πολλαπλών τμηματικών ελλειμμάτων αιμάτωσης με διατήρηση του αερισμού, η διάγνωση πνευμονικής εμβολής είναι πολύ πιθανή.
Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό του κλινικού ενοχλήματος, μέσα σε 48 ώρες, καθώς τότε η ευαισθησία της μεθόδου είναι υψηλότερη.
Ένα ποσοστό 8% των εμβολικών επεισοδίων παρουσιάζουν αυτόματη ίαση στις πρώτες 24 ώρες.
Στην περίπτωση δημιουργίας πνευμονικού εμφράκτου τόσο η αιμάτωση, όσο και ο αερισμός είναι μειωμένες. Η εξέταση επομένως είναι μη ειδική, καθώς η εικόνα του σπινθηρογραφήματος προσομοιάζει με εκείνη άλλων πνευμονικών παθήσεων π.χ. πνευμονία.
Στους ασθενείς τέλος με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, συνυπάρχουν προβλήματα αερισμού και αιμάτωσης και είναι ως εκ τούτου δύσκολη η ερμηνεία των σπινθηρογραφικών εικόνων ελλείψει μελέτης προγενέστερης του ύποπτου για πνευμονική εμβολή επεισοδίου.
Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης πνευμόνων ενδείκνυται επίσης στον υπολογισμό του υπολειπόμενου λειτουργικού πνευμονικού όγκου σε ασθενείς που πρόκειται
να υποβληθούν σε επέμβαση εκτομής πνευμονικού παρεγχύματος.
Ενδείκνυται επίσης στον έλεγχο ύπαρξης καρδιακής διαφυγής ΔΕ προς ΑΡ.

1 σχόλια :

  1. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξετάσεις για σπινθηρογράφημα! Έχω ψάξει πολύ online γιατί πρέπει και εγώ να κάνω.. Μήπως έχετε πληροφορίες και λεπτομέρειες για άλλου τύπου εξετάσεις για σπινθηρογράφημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή