Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης ιγμορίτιδος με υπερήχους: ακίνδυνη και ανώδυνη



Αν αισθάνεστε:
  • ημικρανίες, 
  • πονοκεφάλους, 
  • κούραση, 
  • βαρύ κεφάλι, 
  • μπούκωμα στα αυτιά, 
  • πόνο ανάμεσα στα μάτια ή σε ολόκληρο το πρόσωπο ή
  • στο πίσω μέρος του κεφαλιού 




τότε μπορεί να οφείλεται σε ιγμορίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή των κοιλοτήτων γύρω από τη μύτη. 


Η ιγμορίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Πλήττει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές για μερικές ημέρες αλλά συχνά με τακτικές υποτροπές που βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια.  Ιγµορίτιδα είναι η φλεγµονή των ιγµορείων άντρων, τα οποία αποτελούν µέρος των παραρρίνιων κόλπων του προσώπου. Εκτός από τα ιγµόρεια οι υπόλοιποι παραρρίνιοι κόλποι είναι: oι µετωπιαίοι, ο σφηνοειδής και οι ηθµοειδείς κυψέλες. Όταν αυτοί για διάφορους λόγους φλεγµαίνουν, τότε δηµιουργούνται οι παραρρινοκολπίτιδες, µε πιο συχνή απ’ όλες, αυτή της ιγµορίτιδας.


Πώς γίνεται η διάγνωση
Συνήθως η διάγνωση είναι κλινική. Παλαιότερα τόσο οι γενικοί όσο και οι ειδικοί γιατροί χρησιµοποιούσαν πάρα πολύ τις ακτινογραφίες στους παραρρινίους κόλπους, τώρα πια όµως αυτός ο τρόπος διάγνωσης έχει εγκαταλειφθεί για να µην επιβαρύνεται ο ασθενής από την ακτινοβολία. Σε κάποιες περιπτώσεις µπορεί να χρειαστεί ακτινολογική απεικόνιση και καλλιέργεια δείγµατος που λαµβάνεται από το µέσο ρινικό πόρο. 
Με την σύγχρονη τεχνολογία πιά μπορεί να γίνει υπέρηχος για ιγμορίτιδα, όπου γλιτώνουμε την έκθεση σε ακτινοβολία, και με τον οποίο φαίνεται σε οθόνη το υγρό των κόλπων, η πάχυνση των βλεννογόνων, κάποια κύστη και η χρόνια ιγμορίτιδα. Αυτή η εξέταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για παιδιά και εγκύους και φυσικά για όλους όσους συχνά ταλαιπωρούνται με αυτό το πρόβλημα (οδηγοί μηχανής, κολυμβητές, δύτες, κλπ).
Η εξέταση γίνεται στο MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ από ιατρό ακτινολόγο εξειδικευμένο στον υπέρηχο ιγμορίτιδας. Δυστυχώς επειδή είναι από τις νέες εξετάσεις, δεν έχει περαστεί στα ταμεία.  





Πώς θεραπεύεται η ιγµορίτιδα
Όταν πρόκειται για ιογενή ιγµορίτιδα τα µέτρα που παίρνουµε είναι υποστηρικτικά. Προσπαθούµε να αποσυµφορήσουµε τη µύτη µε τοπικά σπρέι, κάνουµε ρινικές πλύσεις µε αλατούχα διαλύµατα, εισπνοές ατµού µε ευκάλυπτο ή λίγη µέντα, παίρνουµε βιταµίνες, κάνουµε δηλαδή ό,τι θα κάναµε για να αντιµετωπίσουµε ένα κοινό κρυολόγηµα. Όταν όµως έχουµε διαγνωσµένη βακτηριδιακή, έχουµε δηλαδή µικροβιακή ιγµορίτιδα, πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν δύο πράγµατα. Το πρώτο είναι να καταπολεµηθεί το µικρόβιο µε αντιβίωση και το δεύτερο να αποσυµφορηθεί η µύτη, να µειωθεί δηλαδή το οίδηµα για να καταργηθεί ο µηχανισµός που προκάλεσε την ιγµορίτιδα, έτσι ώστε να «ανοίξει» η µύτη, να ανοίξει το στόµιο του ιγµορείου και να γίνεται φυσιολογικά η παροχέτευση των υγρών.





Πρακτικές συµβουλές
Η καλή διατροφή, η διακοπή του καπνίσµατος, γενικότερα η διατήρηση της µύτης σ’ ένα καλό επίπεδο είναι µερικές συµβουλές. Εάν κάποιος νιώθει ότι η µύτη του είναι «µπουκωµένη» χωρίς όµως να είναι άρρωστος ή να έχει κρυολογήσει, εάν η αναπνοή του δεν είναι καλή, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό. Η µύτη µας χρειάζεται υγρασία, οι απότοµες αλλαγές της θερµοκρασίας, ο κλιµατισµός, ο κακός εξαερισµός, είναι συνθήκες που την επιβαρύνουν. Από την άλλη πολύ σηµαντικός παράγοντας είναι η πειθαρχία του ίδιου του ασθενούς. Πολλοί ασθενείς λένε: «Είµαι µπουκωµένος, εντάξει θα ζήσω µε αυτό το πρόβληµα». Δεν είναι όµως έτσι, καθώς υπάρχουν πλέον πάρα πολλές λύσεις για την αντιµετώπισή του.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ακτινοπροστασία κατά την εγκυμοσύνη

Ακτινοπροστασία εγγύου εργαζόμενης (επαγγελματικά εκτιθέμενης)
Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την διακοπή της εργασίας εφόσον λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και τις προφυλάξεις που απαιτούνται πάντα υπό την καθοδήγηση ακτινοφυσικού ιατρικής. Η Οδηγία της Euratom (96/29) καθορίζει ότι η ακτινοπροστασία για το κυοφορούμενο παιδί εκτιθέμενης εργαζόμενης πρέπει να είναι συγκρίσιμη με αυτή που παρέχεται στα μέλη του γενικού πληθυσμού και ότι η έκθεσή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τη δόση του 1mSv.

Ακτινοπροστασία κατά την υποβολή εξέτασης ή θεραπείας
Για διαγνωστικές και επεμβατικές ακτινολογικές διαδικασίες που αφορούν την κοιλία, και οι οποίες για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν για μετά τον τοκετό, θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση της δόσης του κυοφορούμενου παιδιού. Θα πρέπει να υπάρχουν στο εργαστήριο διαθέσιμα πρωτόκολλα εργασίας για τα διάφορα είδη των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων της κοιλίας, Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιες επεμβατικές διαδικασίες και εξετάσεις αξονικής τομογραφίας όπου η δόση στο κυοφορούμενο παιδί μπορεί να είναι υψηλή.
Εάν η εγκυμοσύνη έχει επιβεβαιωθεί ή εάν η γυναίκα πρόκειται να αντιμετωπιστεί ως έγκυος συνιστώνται οι παρακάτω διαδικασίες:
Πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η χρήση άλλων διαγνωστικών μεθόδων, που οδηγούν σε χαμηλή δόση ή δεν ενέχουν έκθεση του εμβρύου σε ιοντίζουσα ακτινοβολία λαμβάνοντας όμως υπόψη και τα πιθανά μειονεκτήματα των μεθόδων αυτών.
Η εξέταση ή η θεραπεία μπορεί να αναβληθεί για μετά τον τοκετό, εάν αυτό είναι αποδεκτό από κλινική άποψη, σταθμίζοντας τον κίνδυνο και το όφελος τόσο για τη μητέρα όσο και το παιδί.
Στις περιπτώσεις που η καθυστέρηση της εξέτασης ή της θεραπείας δεν είναι κλινικά αποδεκτή, η εξέταση ή η θεραπεία πρέπει να γίνουν αφού ληφθεί ειδική μέριμνα σε ότι αφορά την ελαχιστοποίηση της δόσης στο κυοφορούμενο παιδί . Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί σε πιθανές επιπτώσεις αυτής της μέριμνας σε βάρος της μητέρας όπως η μείωση της αποτελεσματικότητας της εξέτασης ή της θεραπείας. Η δόση στο κυοφορούμενο παιδί πρέπει να εκτιμηθεί πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης ή της θεραπείας και εάν είναι σκόπιμο, μετά από αυτήν αντίστοιχα.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο, ή η μητέρα έχει χάσει τις αισθήσεις της, πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις και δεν είναι πάντοτε δυνατόν να εφαρμοστούν οι παραπάνω συστάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου για το κυοφορούμενο παιδί μετά την έκθεση για να αποτελέσουν τη βάση για παραπέρα αποφάσεις. Συνιστάται η λεπτομερής καταγραφή όλων των τεχνικών παραμέτρων της έκθεσης ώστε να διευκολυνθούν οι δοσιμετρικοί υπολογισμοί.
Στη Πυρηνική Ιατρική η εξεταζόμενη γυναίκα παραμένει πηγή ακτινοβολίας για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά την πραγματοποίηση της εξέτασης . Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να δοθούν οδηγίες στην γυναίκα που υποβλήθηκε σε εξέταση, να αποφύγει πιθανή εγκυμοσύνη για καθορισμένο χρονικό διάστημα μετά την εξέταση.
Πλην ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για εφαρμογή ακτινοθεραπείας μιας μέλλουσας μητέρας, πρέπει να γίνει προσεκτική εκτίμηση της δόσης στο κυοφορούμενο παιδί. Η δόση αυτή θα πρέπει να αναμένεται υψηλή, αλλά γενικώς η θεραπεία της μητέρας προέχει. Στην περίπτωση αυτή η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να συμμετέχει στη συζήτηση και στη λήψη της απόφασης για την εφαρμογή της θεραπείας.
Μετά την υποβολή σε εξέταση ή θεραπεία μιας εγκύου με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, τόσον εάν η περίπτωση περιλαμβάνεται στις παρούσες συστάσεις όσον και εάν η περίπτωση της εγκυμοσύνης δεν έγινε αντιληπτή κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ή της θεραπείας, πρέπει να υπολογιστεί η δόση στο κυοφορούμενο παιδί από Φυσικό Ιατρικής. Εάν η μήτρα της ασθενούς ήταν εκτός της πρωτεύουσας δέσμης, ή εάν η δόση στο κυφορούμενο παιδί εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 1 mSv.
Η τιμή της δόσης και η φάση της εγκυμοσύνης κατά το χρόνο ακτινοβόλησης, πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση με την ασθενή για λήψη πιθανών αποφάσεων σχετικά με τη διακοπή ή μη της εγκυμοσύνης.
Για δόσεις στο κυοφορούμενο παιδί μικρότερες των 100 mSv, ή άμβλωση με μόνο κριτήριο την πιθανότητα βλάβης από την ακτινοβόληση πρέπει να αποκλείεται.
Για δόσεις στο κυοφορούμενο παιδί μεγαλύτερες των 100 mSv, τότε κατά τη συζήτηση για την τελική απόφαση σχετικά ή μη της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες που αφορούν προσωπικά την ασθενή. Εξάλλου ακόμη και για δόσεις στο κυοφορούμενο παιδί της τάξης των μερικών εκατοντάδων mSv, δεν συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις η προσφυγή στην άμβλωση. Για δόσεις λοιπόν που προκαλούνται στο κυοφορούμενο παιδί από τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις δεν υπάρχει ανάγκη προσφυγής στην άμβλωση, ενώ κατά τις θεραπευτικές διαδικασίες η προσφυγή στην άμβλωση μπορεί να συσταθεί μετά από στάθμιση ενός συνόλου παραγόντων.

Γαλουχία και ακτινοπροστασία
Εάν μια γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία προγραμματίζεται για μία εξέταση Πυρηνικής Ιατρικής ή θεραπεία με ραδιοϊσότοπα, η γυναίκα πρέπει να ερωτηθεί, προφορικά ή γραπτά, αν έχει μικρό παιδί και εάν το γαλουχεί. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανή θέση στο εργαστήριο ταμπέλα, της οποίας το περιεχόμενο θα υπενθυμίζει στις μητέρες ότι πρέπει να ενημερώσουν το προσωπικό του εργαστηρίου σε περίπτωση γαλουχίας. Εάν η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει η μητέρα να ενημερωθεί για τους περιορισμούς που επιβάλλονται κατά τη γαλουχία και οι οποίοι εξαρτώνται από το είδος της εξέτασης ή της θεραπευτικής διαδικασίας στην οποία θα αποβληθεί η μητέρα.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 31 Μαΐου


πνεύμονας μη καπνιστή
πνεύμονας καπνιστή













                                                                      
Με αφορμή αυτή τη μέρα καλό είναι να θυμηθούμε τι μας προκαλεί αυτή η βλαβερή συνήθεια και να μάθουμε κάποιους σημαντικούς αριθμούς. Γι'αυτό θα γίνει μια αναφορά των επιπτώσεων στην υγεία μας.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προειδοποιούν ότι το τσιγάρο είναι εξίσου εθιστικό με την ηρωΐνη, γεγονός που καθιστά το κάπνισμα μια νόνιμη τοξικομανία. Το κάπνισμα που ξεκινά σε νεαρή ηλικία -δυστυχώς, πλέον στα σχολεία βλέπουμε να υπάρχουν δωδεκάχρονα που καπνίζουν- είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την

Βιοψία μαστού: νέα μέθοδος BLES (breast lesion excision system)


Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις σημαντικότερες μάστιγες που απασχολούν τις γυναίκες σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.
Οι νεότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις στον καρκίνο του μαστού, αναμένεται να προσφέρουν μικρή βελτίωση στη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Γι’ αυτόν το λόγο, πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα αφορούν στην πρόγνωση, άρα και στην πρόωρη αντιμετώπισή του (στάδιο Ι).
Η έγκαιρη διάγνωση των βλαβών του μαστού γίνεται με διάφορες ακτινολογικές μεθόδους, οι οποίες συνεχώς εξελίσσονται και βελτιώνονται. Σήμερα χρησιμοποιούμε τις κάτωθι βασικές μεθόδους:
  • Ψηφιακή Μαστογραφία
  • Υπερηχογράφημα
  • Μαγνητική Τομογραφία κ.α.
Η μαστογραφία αποτελεί το πιο γνωστό μέσο ανίχνευσης βλαβών του μαστού. Οι ασθενείς με μη ψηλαφητές βλάβες του μαστού οδηγούνται σε χειρουργική βιοψία της βλάβης, προκειμένου να καθοριστεί η καλοήθης ή κακοήθης φύση της. Περίπου το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε βιοψία για μη ψηλαφητή βλάβη στο μαστό δεν έχουν κακοήθη ιστολογικά χαρακτηριστικά και έτσι υποβάλλονται σε μία μη αναγκαία χειρουργική επέμβαση.
Οι μη ψηλαφητές μαστογραφικές αλλοιώσεις στο μαστό μπορεί να είναι είτε καλοήθεις, είτε κακοήθεις. Οι πιο συχνές μορφές τέτοιων βλαβών είναι:
  • Μικροαποτιτανώσεις
  • Κύστη
  • Αποκρινής μεταπλασία
  • Αδένωση
  • Ινώδης ιστός
  • Υπερπλασία
  • Καρκίνος in situ
Η σημαντικότερη από τις προσπελάσεις στις μη ψηλαφητές βλάβες του μαστού είναι η χειρουργική βιοψία.
Όμως η χειρουργική βιοψία εμφανίζει σημαντικά μειονεκτήματα:

  • Χειρουργείο υπό γενική αναισθησία
  • Αυξημένο προεγχειρητικό άγχος
  • Μετεγχειρητικό άλγος
  • Μετεγχειρητική ουλή – Άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Αιμορραγία
  • Αιματώματα
  • Νοσηλεία
Σε διάφορα κέντρα μαστού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και σε πολλά των Ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως διάφορες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής βιοψίας. Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα όμως ήταν:
  • Χρονοβόρα διαδικασία
  • Ελάχιστο δείγμα ιστού
  • Πρόκληση αιματωμάτων
  • Αιμορραγία
  • Δεν αντικαθιστά την χειρουργική βιοψία
Η νέα μέθοδος b.l.e.s
Τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η νέα μέθοδος B.L.E.S (breast lesion excision system) ελάχιστα επεμβατικής βιοψίας η οποία χρησιμοποιείται σε 180 κέντρα.Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
  • Τοπική αναισθησία
  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική
  • Χρόνος επέμβασης:10 δευτερόλεπτα
  • Τομή 6-8mm
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό αιματωμάτων
  • Συνολική εκτομή της βλάβης έως 2cm
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
Χαμηλό κόστος
Η διαδικασία της μεθόδου B.L.E.S. έχει ως εξής. Η γυναίκα ξαπλώνει στο ειδικό τραπέζι στερεοταξίας όπου ο ακτινολόγος εντοπίζει την βλάβη στον μαστό της σε τρισδιάστατο επίπεδο. Αυτή η φάση είναι η πιο χρονοβόρα και διαρκεί 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εφαρμόζει τοπική αναισθησία στο σημείο της εισόδου του ηλεκτροδίου.
Στην τελική φάση ο χειρουργός κάνει μια τομή 6-8mm στο μαστό και τοποθετεί το ηλεκτόδιο στο σημείο εισόδου. Στη συνέχεια, το ηλεκτρόδιο βρισκόμενο στο όριο της βλάβης, ανοίγει ένα ‘καλάθι’ το οποίο συλλαμβάνει τον ιστό και τον αφαιρεί, χρησιμοποιώντας RF για αιμόσταση (διάρκεια 10 sec), τον οποίο στη συνέχεια στέλνουμε για ιστολογική εξέταση. Αυτή η λειτουργία καθιστά το σύστημα BLES μοναδικό, διότι τα όρια της περιοχής που μας ενδιαφέρει είναι ξεκάθαρα.
Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα απλό ιατρείο μαστού αφού η όλη διαδικασία δεν απαιτεί ολική νάρκωση.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η μέθοδος B.L.E.S εκτελείται με επιτυχία μετά από ομαδική προσπάθεια και καλή συνεργασία από:

  • Χειρουργό – Διενεργεί όλη την επέμβαση και συντονίζει όλη την επεμβατική διαδικασία.
  • Ακτινολόγο – Εκτιμά απεικονιστικά την αψηλάφητη βλάβη στο μαστό και την εντοπίζει στερεοτακτικά.
  • Παθολογοανατόμο – Προβαίνει στην ιστολογική διάγνωση του παρασκευάσματος.
    Η μέθοδος B.L.E.S. εκτελείται με άριστα αποτελέσματα από οργανωμένες Μονάδες Μαστού, σε ειδικά νοσοκομεία, από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Γράφει ο Κυριάκος Καλογεράκος, Χειρουργός, Υπεύθυνος Μονάδας μαστού στο Ειδικό Αντικ. Νοσοκομείο Πειραιά ‘ΜΕΤΑΞΑ’ 

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ERCP (Ανιούσα Ενδοσκοπική Χολαγγειοπαγκρεατογραφία): ενδείξεις, αντενδείξεις, επιπλοκές

 Η ERCP είναι μια τεχνική που συνδυάζει τη χρήση της ενδοσκόπησης και ακτινοσκόπησης για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων των χοληφόρων και του παγκρέατος. Η ERCP για πρώτη φορά περιγράφεται από τον McCune και συνεργάτες το 1968. Η τεχνολογική εξέλιξη της βίντεο-ενδοσκόπησης έχει βελτιώσει την απεικόνιση και την διαγνωστική και παρεμβατική ακρίβεια της εξέτασης, ενώ είναι πλέον δυνατή και η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών και ενδοσκοπικών εικόνων. Επιλεκτικός καθετηριασμός του χοληδόχου πόρου είναι το πρώτο βήμα σε μια διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. Έγχυση σκιαγραφικού καθιστά δυνατή την απεικόνιση των εξωηπατικών και ενδοηπατικών χοληφόρων καθώς και του παγκρεατικού πόρου.
Η ERCP χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων των χοληφόρων όπως χολόλιθοι, φλεγμονώδεις στενώσεις (ουλές), χολαγγειοκαρκίνωμα και παθήσεων του παγκρέατος όπως χρόνια παγκρεατίτιδα και νεοπλάσματα παγκρέατος. Η ERCP μπορεί να γίνει για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους, αν και η ανάπτυξη ασφαλέστερων και σχετικά μη επεμβατικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία, η μαγνητική χολαγγειογραφία (MRCP) και ο ενδοσκοπικός υπέρηχος καθιστούν την ERCP πλέον χρήσιμη σχεδόν μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς.
Διαγνωστικές ενδείξεις ERCP:
  • Aποφρακτικός ίκτερος
  • Χρόνια παγκρεατίτιδα - είναι πλέον αμφιλεγόμενη ένδειξη, λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας ασφαλέστερων διαγνωστικών εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων ενδοσκοπικού υπερήχου, υψηλής ευκρίνειας αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και MRCP
  • Χοληδοχολιθίαση
  • Χολάγγειο (Ca)
  • Υποψίες τραυματισμού χοληφόρων οδών, είτε ως αποτέλεσμα τραύματος ή ιατρογενής
  • Δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi
  • Όγκοι του παγκρέατος δεν αποτελούν πλέον μια έγκυρη διαγνωστική ένδειξη για ERCP εφόσον δεν προκαλούν απόφραξη του χοληδόχου πόρου και ίκτερο. Ενδοσκοπική υπερηχογράφία αποτελεί μια ασφαλέστερη και ακριβέστερη διαγνωστική εναλλακτική λύση.
Θεραπευτικές ενδείξεις ERCP:
  • Ενδοσκοπική σφιγκτηροτομή (τόσο των χοληφόρων και του παγκρέατος)
  • Αφαίρεση λίθων
  • Εισαγωγή ενδοπρόσθεσης (stent)
  • Διαστολή των στενώσεων (π.χ. πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, στενώσεις μετά από μεταμόσχευση ήπατος)
Αντενδείξεις
  • Οξεία παγκρεατίτιδα
  • Πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Ιστορικό αλλεργίας σε σκιαγραφικό
  • Σοβαρή καρδιοπνευμονική νόσος
Διαδικασία
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ενδοσκοπική επέμβαση συνήθως λαμβάνουν καταστολή με ενδοφλέβια χορήγηση μιδαζολάμης, και προποφόλης ενώ σπανίως χρειάζεται γενική αναισθησία. Χρησιμοποιείται ειδικό πλάγιο δωδεκαδακτυλοσκόπιο ώστε να είναι ευχερής η επισκόπηση του φύματος Vater στη 2η μοίρα του δωδεκαδακτύλου και οι επεμβατικοί χειρισμοί. Το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος, και του οισοφάγου, στο στομάχι, και μέσω του πυλωρού στο δωδεκαδάκτυλο όπου βρίσκεται το φύμα του Vater (η απόληξη του χοληδόχου πόρου και παγκρεατικού πόρου). Ο σφιγκτήρας του Oddi είναι μια μυϊκή βαλβίδα που ελέγχει το άνοιγμα του φύματος. Η περιοχή μπορεί να είναι άμεσα ορατή με το ενδοσκόπιο. Ένας πλαστικός καθετήρας εισάγεται μέσω του φύματος, και μετά από έγχυση σκιαγραφικού διαλύματος ελέγχεται ακτινοσκοπικά το χοληφόρο δέντρο ή/και ο παγκρεατικός πόρος. Με την ακτινοσκόπηση μπορούμε να διερευνήσουμε στενώσεις, αποφράξεις των χοληφόρων πόρων και του παγκρεατικού πόρου. Με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να γίνει σφιγκτηροτομή και διεύρυνση του φύματος, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στο χοληδόχο πόρο για αφαίρεση χολόλιθων, τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων (stent) κλπ.
Επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση στον παγκρεατικό πόρο και η τοποθέτηση stent.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μία δεύτερη κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί μέσα από το κανάλι του ενδοσκοπίου ώστε να έχουμε άμεση όραση του αυλού του χοληδόχου πόρου και δυνατότητα λήψης βιοψιών από συγκεκριμένες θέσεις (Cholangiopancreatoscopy DACP).
Επιπλοκές
Ο κυριότερος κίνδυνος είναι η ανάπτυξη παγκρεατίτιδας, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί σε ποσοστό έως 5%. Η βαρύτητα της κυμαίνεται και σπάνια μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του ατόμου. Ασθενείς που βρίσκονται σε πρόσθετο κίνδυνο για παγκρεατίτιδα είναι νέοι ασθενείς, ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό παγκρεατίτιδας και οι γυναίκες. Η συχνότητα παγκρεατίτιδας μετά από ERCP αυξάνεται σε περιπτώσεις καθετηριασμού και έγχυσης σκιαστικού στον παγκρατικό πόρο. Εμφανίζεται συχνότερα και σε ασθενείς με δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi.
Διάτρηση του εντέρου μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της σφιγκηροτομής κυρίως. Δεδομένου ότι η δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου εντοπίζεται οπισθοπεριτοναϊκά, διατρήσεις λόγω σφιγκτηροτομής είναι οπισθοπεριτοναϊκές. Η σφιγκτηροτομή συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Βιοψία Μαστού χωρίς χειρουργείο


breast_check
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί μια αύξηση της συχνότητας των παθήσεων του μαστού. Η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά η πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η ετήσια (προληπτική) μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των σαράντα ετών και το υπερηχογράφημα στις νεότερες ηλικίες μας βοηθούν να προλάβουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις. Οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα τριών διαστάσεων) μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε έγκαιρα πολύ μικρές βλάβες του μαστού. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης και απόλυτα επιτυχούς θεραπείας ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Αν βρεθεί μια τέτοια μικρή βλάβη, τότε πρέπει να γίνει βιοψία αφαιρώντας ένα μικρό κομμάτι της. Αυτό είναι απαραίτητο για να δούμε τα χαρακτηριστικά της και να καθοριστεί αν χρειάζεται ή όχι περαιτέρω αντιμετώπιση.


Τι είναι η βιοψία μαστού;
Η βιοψία απαιτεί τη λήψη ενός μικρού τεμαχίου ιστού από το συγκεκριμένο σημείο για να εξετασθεί στο μικροσκόπιο και να γίνει ιστολογική ταυτοποίηση. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, μας προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγουμε το χειρουργείο.
Η στερεοτακτική βιοψία μαστού, είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ψηφιακή τεχνολογία ρομπότ. Έχει ένδειξη για κάθε μικρή βλάβη που φαίνεται στη μαστογραφία και απαιτεί ιστολογική ταυτοποίηση. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή (0,5 εκ) στο δέρμα.


Πως γίνεται η στερεοτακτική βιοψία;
Θα σας ζητήσουμε να ξαπλώσετε μπρούμυτα σε ένα ειδικό κρεβάτι. Ο μαστός σας θα τοποθετηθεί σε μια ειδική υποδοχή και θα τον συμπιέσουμε, ακριβώς όπως κάνουμε μαστογραφία. Με ακτινοσκόπηση θα εντοπίσουμε το σημείο στο οποίο θέλουμε να γίνει η βιοψία (με ακρίβεια χιλιοστού).
Στη συνέχεια με τοπική αναισθησία θα κάνουμε μια μικρή τομή από την οποία η βελόνα θα φθάσει στο επιθυμητό σημείο και θα πάρει δείγμα ιστού για βιοψία.
Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε ένα μικρό κλιπ στο σημείο που έγινε η βιοψία ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τη θέση του στη μαστογραφία. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι) από αδρανές υλικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Μόλις τελειώσουμε θα κάνουμε μια μαστογραφία για να επιβεβαιώσουμε ότι η βιοψία θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος.
Ο ιστός ο οποίος αφαιρέθηκε θα αποσταλεί στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Το τελικό αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης απαιτεί μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες διαρκούν δέκα εργάσιμες ημέρες.


Πόσο διαρκεί;
Η διάρκεια της βιοψίας είναι 60 δευτερόλεπτα. Πρόκειται όμως για μια πολύ λεπτομερή διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια. Για το λόγο αυτό, η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει 30-60 λεπτά.


Πονάει;
Όχι. Πριν η βελόνα σας ενοχλήσει, θα κάνουμε τοπική αναισθησία ώστε να μην νοιώσετε καθόλου πόνο. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο. Η διαδικασία δεν θα σας πονέσει καθόλου όμως πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως η θέση είναι άβολη και πιάνονται. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μόλις σας τοποθετήσουμε στο κρεβάτι να πάρετε μια όσο το δυνατόν βολικότερη θέση.


Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Μπορεί να υπάρξει μια μελανιά γύρω από το τραύμα, θα περάσει όμως πολύ γρήγορα.
Πηγή

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μαγνητική Μαστογραφία: χρήσιμη και κρίσιμη ειδικά για τον καρκίνο του μαστού


mastos
Η Μαγνητική Μαστογραφία άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και προοδευτικά αποδείχθηκε μία χρήσιμη απεικονιστική μέθοδος στην διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων του μαστού και ιδιαίτερα του καρκίνου.
Η Μαγνητική Μαστογραφία πλέον θεωρείται από όλους τους ιατρούς που εμπλέκονται στην διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ( όπως μαστολόγους, χειρουργούς μαστού, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές) ως μία χρήσιμη αλλά και κρίσιμη εξέταση σε αυτή την ομάδα ασθενών.


Μαγνητική Μαστογραφία: αξιοπιστία στον εντοπισμό όγκου 90%
Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η μη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας άρα η αποφυγή οποιασδήποτε βλαπτικής επίδρασης από την εφαρμογή της. Η Μαγνητική Μαστογραφία έχει επίσης εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία στην ανάδειξη καρκίνου, δηλαδή αν υπάρχει καρκίνος η πιθανότητα να τον αναδείξει ξεπερνά το 90%.


Τα μειονεκτήματα της Μαγνητικής Μαστογραφίας
Όπως όμως κάθε απεικονιστική εξέταση έχει και μειονεκτήματα. Έχει αποδειχθεί πως διαθέτει χαμηλή ειδικότητα, δηλαδή ό,τι δείχνει ως ύποπτο εύρημα δεν είναι πάντοτε καρκίνος. Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να αξιολογείται η Μαγνητική Μαστογραφία ως μόνη εξέταση για τους μαστούς αλλά να συμπληρώνει (στις περισσότερες περιπτώσεις) τον απεικονιστικό έλεγχο με μαστογραφία και υπερήχους και φυσικά την κλινική εξέταση.


Πότε πρέπει να γίνεται η Μαγνητική Μαστογραφία
Η Μαγνητική Μαστογραφία πρέπει να γίνεται μεταξύ 5ης και 12 ης ημέρας του κύκλου σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση προκειμένου να αποφευχθούν διαγνωστικά σφάλματα που οφείλονται στην επίδραση των ορμονών του κύκλου στους μαστούς. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως για τη Μαγνητική Μαστογραφία (που διαρκεί 20-30 λεπτά) θα βρίσκονται σε πρηνή θέση.


Οι ενδείξεις για τη  Μαγνητική Μαστογραφία
Το 2008 η Ευρωπαϊκή Εταιρία Απεικόνισης Μαστου (EUSOBI) δημοσίευσε τις αποδεδειγμένα χρήσιμες ενδείξεις για την πραγματοποίηση της Μαγνητικής Μαστογραφίας. Οι ενδείξεις αυτές είναι:
  1. Διευκρίνιση αμφίβολων ευρημάτων μαστογραφίας και υπερήχων,
  2. Έλεγχος «υγιούς» μαστού σε γυναίκες που διαγιγνώσκεται καρκίνος στον άλλο μαστό (απαραίτητη η Μαγνητική Μαστογραφία πριν από επέμβαση για καρκίνο προκειμένου να αποκλεισθεί νόσος και στον άλλο μαστό),
  3. Έλεγχος για πιθανό καρκίνο σε γυναίκες που έχουν μεταστάσεις σε οποιοδήποτε όργανο χωρίς να έχει βρεθεί ο καρκίνος αυτός,
  4. Εκτίμηση της ανταπόκρισης σε εφαρμοσθείσα χημειοθεραπεία,
  5. Έλεγχος χειρουργημένου μαστού (για διάκριση μεταξύ μετεγχειρητικής ουλής και υποτροπής),
  6. Προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού,
  7. Έλεγχος ακεραιότητας ενθεμάτων σιλικόνης τα οποία έχουν τοποθετηθεί είτε μετά από μαστεκτομή είτε σε υγιείς μαστούς για αισθητικούς λόγους.
Το αποτέλεσμα της Μαγνητικής Μαστογραφίας δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα του στήθους
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού (ιστορικό καρκίνου μαστού σε συγγενείς α' βαθμού, προηγηθείσα ακτινοθεραπεία μεσοθωρακίου λόγω λεμφώματος), ο προληπτικός έλεγχος οφείλει να ξεκινά από νεαρή ηλικία. Στις ηλικίες αυτές η μαστογραφία είναι καλό να αποφεύγεται λόγω της ακτινοβολίας ενώ και οι μαστοί των νεαρών γυναικών είναι εξαιρετικά πυκνοί και η διάγνωση με μαστογραφία και υπερήχους είναι δυσχερής. Σε αντίθεση, η Μαγνητική Μαστογραφία δεν έχει κανένα βλαπτικό αποτέλεσμα και δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα και την σύσταση των μαστών.


Η Μαγνητική Μαστογραφία δεν αντικαθιστά την ψηφιακή μαστογραφία
Η Μαγνητική Μαστογραφία δεν αντικαθιστά την ψηφιακή μαστογραφία στον μαζικό προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού ούτε αποτελεί την πρώτη εξέταση που θα γίνει όταν ο ειδικός γιατρός υποψιαστεί από το ιστορικό και την κλινική εξέταση πως υπάρχει κάτι παθολογικό στον μαστό. Όταν όμως η Μαγνητική Μαστογραφία γίνεται με βάση τις ενδείξεις που προαναφέρθηκαν, μέσα στο κατάλληλο διάστημα (με βάση τον κύκλο της εξεταζόμενης) και με τον σωστό τρόπο μπορεί να προσφέρει πολλά στην διάγνωση του καρκίνου και γενικότερα στην απεικόνιση των παθολογικών καταστάσεων του μαστού.

Βασίλης Μανιάτης
Δρ Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General
Πηγή

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μαστογραφία: Μύθοι και Πραγματικότητα


mammogram
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωτήρια εξέταση της μαστογραφίας με σκοπό να αποσαφηνισθούν οι μύθοι που έχουν επικρατήσει γύρω από τη μαστογραφία.


Γιατί να κάνω μαστογραφία;
Κάνω μαστογραφία όχι για να μην πάθω καρκίνο αλλά για να ανακαλύψω μία ενδεχόμενη κακοήθεια σε πολύ αρχικό στάδιο και να αποφύγω τα χειρότερα.


Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία;
Βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία, έχει καλύτερη ανάλυση στην εικόνα, υψηλότερη ευκρίνεια και μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση.

Με τη μαστογραφία κινδυνεύω να πάθω καρκίνο λόγω της ακτινοβολίας;
Η ακτινοβολία της μαστογραφίας πλέον δεν ξεπερνά εκείνη ενός αεροπορικού ταξιδιού.
Σήμερα η ψηφιακή μαστογραφία εγγυάται έως και 75% μείωση της δόσης ακτινοβολίας συγκριτικά με την παλαιά αναλογική εξέταση.  Επιπλέον ο αριθμός των γυναικών που σώζονται με την έγκαιρη διάγνωση είναι αστρονομικά μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που πιθανόν να πάθουν καρκίνο λόγω της μαστογραφίας.

Στην οικογένειά μου δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου. Συνεπώς, εγώ δεν κινδυνεύω;
Ο κληρονομουμένος καρκίνος του μαστού αφορά μόνο το 5-8% του συνόλου. Οι παράγοντες χαμηλού και μέτριου κινδύνου (περιβάλλον, διατροφή, άγχος,) που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο είναι απρόβλεπτοι και αστάθμητοι. Επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων σήμερα θεωρούνται ένα τυχαίο γεγονός.

Δεν κάνω μαστογραφία γιατί πονάει.                                                                    
Όσο περισσότερη είναι η πίεση, τόσο λιγότερη είναι η δόση ακτινοβολίας και τόσο καλύτερα τα στοιχεία του μαστού διαχωρίζονται και αναλύονται, ώστε τίποτα να μην μπορεί να κρυφτεί.

Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνω την πρώτη μαστογραφία;
Πλέον το όριο ηλικίας τείνει να πέσει από τα 40 στα 38 έτη. Για τις γυναίκες κάτω των 38 ετών, που έχουν μητέρα ή αδερφή με καρκίνο του μαστού ωοθηκών σε ηλικία κάτω των 45 ετών, προτείνεται μια πρώτη μαστογραφία αναφοράς σε ηλικία 32-35 ετών.

Η μαστογραφία γίνεται σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου;
Συστήνεται η περίοδος μεταξύ 4ης έως 12ης ημέρας του κύκλου για να αποφευχθεί πιθανή εγκυμοσύνη και γιατί ο μαστός είναι μαλακός και λιγότερο επώδυνος.

Καλύτερα να κάνω εναλλάξ τον ένα χρόνο μαστογραφία και τον άλλο υπερηχογράφημα;
Το υπερηχογράφημα αν και δεν έχει ακτινοβολία είναι μια μέθοδος υποδεέστερη σε διαγνωστική ακρίβεια από τη μαστογραφία (τη συμπληρώνει για να λύσει απορίες ή να διερευνήσει περαιτέρω). Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικά ευρήματα, χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος έλεγχος μεταξύ 2 μαστογραφιών (6 μήνες μετά την ετήσια μαστογραφία).
Είναι η μέθοδος εκλογής για τα νέα κορίτσια κάτω των 30 ετών με αρνητικό οικογενειακό ιστορικό. Επίσης προτείνεται η περίοδος μεταξύ 4ης έως 12ης ημέρας του κύκλου όπου ο μαστός είναι ορμονικά πιο ήρεμος.

Η ελαστογραφία είναι μια νέα τεχνική υπερηχογραφικού ελέγχου, σύμφωνα με την οποία ένα εύρημα χαρακτηρίζεται ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι.
Η 3D/4D τεχνική εξετάζει ένα υπερηχογραφικό εύρημα στις 3διαστάσεις και σε πραγματικό χρόνο (real time imaging).

Καλύτερα να κάνω μαγνητική μαστογραφία που τα βλέπει όλα;
Η μαγνητική είναι η μέθοδος όπου καταλήγουμε για να ελέγξουμε ευρημάτων τα ευρήματα είτε της μαστογραφίας είτε του υπερηχογραφήματος και δεν έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα. Γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ακόμη αυστηρότερες ενδείξεις.

Τι είναι οι αποτιτανώσεις;
Φανταστείτε τις σαν κόκκους άμμου μέσα στο μαστό (στην εικόνα μοιάζουν με άσπρες τελείες). Μερικές φορές είναι το πρώτο σημάδι κακοήθειας και έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που προτείνεται η εξαίρεση τους. Καμία άλλη απεικονιστική μέθοδος δε βλέπει τις μικραποτιτανώσεις όπως η μαστογραφία.
Δεν είναι όλες οι αποτιτανώσεις του μαστού ύποπτες και η απόφαση για βιοψία έγκειται στην εμπειρία του ειδικού.

Έκανα μαστογραφία και συμπληρωματικά και άλλη λήψη.
Μην τρομάζετε. Συχνά μια συμπληρωματική εικόνα επιλύει απορίες - διευκρινίζει -αναιρεί αρχικές εντυπώσεις. Συχνά προτείνεται μια λήψη επανέλεγχου - παρακολούθησης  ενός ευρήματος μετά πάροδο 6μηνων από τη μαστογραφία.
Μη βιαστείτε να επανελεγχτείτε (2-3 μήνες μετά) κατά 90% δε θα υπάρχει κάποια αξιολογήσιμη μεταβολή. Μην το ξεχάσετε (10 μήνες μετά) καταργείται η έννοια του ενδιάμεσου ελέγχου.
Η τομοσύνθεση είναι μια νέα μέθοδος που επιτρέπει τη μελέτη του μαστού σε διαφορετικά βάθη (τομές). Αν και αποτελείται από περισσότερες εικόνες η τεχνική είναι τέτοια που η συνολική ακτινοβόληση του μαστού είναι ίση με μία μόνο λήψη.

Τι σημαίνει πυκνοί μαστοί;
Φανταστείτε το μαστό σας σαν ένα δέντρο: όσο νεότερες είμαστε, το πλούσιο φύλλωμα μπορεί να κρύψει ευρήματα. Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς είναι χρήσιμο να συμπληρώνουν τη μαστογραφία με υπερηχογράφημα. Η πυκνότητα των μαστών αλλάζει με την ηλικία - όσο η γυναίκα μεγαλώνει τόσο ο μαστός «αδειάζει».
Ο όρος «ινοκυστική μαστοπάθεια» σημαίνει ότι έχω μαστούς δυσανάλογους με την πραγματική ηλικία (όχι στην εμφάνιση, αλλά στην πυκνότητα).
Συχνά ένα υπερηχογράφημα 6 μήνες μετά τη μαστογραφία χρησιμοποιείται για την  ενδιάμεση παρακολούθηση.

Οι εξωσωματικές προκαλούν καρκίνο;
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει τη συσχέτιση. Οι προβληματισμοί εγείρονται επειδή οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική και οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού συνεχώς αυξάνονται. Προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια IVF, φροντίστε να έχετε κάνει μια μαστογραφία ελέγχου.

Έχω ενθέματα σιλικόνης. Να κάνω μαστογραφία;     
Απαραιτήτως αλλά μόνο με συγκεκριμένη ειδική τεχνική. Θυμηθείτε ότι δεν μας ενδιαφέρει να μαστογραφήσουμε τη σιλικόνη αλλά το μαστό γύρω από αυτή.
Η σιλικόνη δεν κινδυνεύει να σπάσει με τη  μαστογραφία  προτού μπείτε στο χειρουργείο για μαστοπλαστική, φροντίστε να έχετε κάνει μια μαστογραφία ελέγχου.

Δεν κάνω αυτοψηλάφηση. Δεν είμαι γιατρός.
Οφείλετε να γνωρίζετε το σώμα σας. Εσείς πρώτες θα «ενοχλήσετε» το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές.
Ποτέ δεν ψηλαφούμαστε παραμονές περιόδου ή ωορρηξίας. Στο γιατρό μας συνεχίζουμε τα τακτικά ραντεβού μας ετήσια ή ανά εξάμηνο.

Πρέπει να με παρακολουθεί ειδικός;
Όσον αφορά τις μαστογραφίες, την ψηλάφηση ή ένα χειρουργείο, πρέπει να απευθύνεστε σε γιατρό εξειδικευμένο στο μαστό.
Πηγή

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δωρεάν εξέταση μαστού για τις Αθηναίες στις 23 και 24 Μαΐου


woman-breast-cancer
Δωρεάν εξέταση μαστού για δυο ημέρες , σε όσες γυναίκες επιθυμούν και κατοικούν στην Αθήνα προσφέρει σε ειδική εκδήλωση η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη».
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για  23 και 24 Μαΐου (Δευτέρα και Τρίτη), είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Έλλης Λαμπέτη και θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες «Πέλλα» και «Μυκήνες» του Ξενοδοχείου Divani Caravel, που προσφέρονται δωρεάν από την διεύθυνση του ξενοδοχείου, μετά την παρέμβαση της κ. Μαρίνας

Αξονική Εντερογραφία: Νέα εφαρμογή της αξονικής τομογραφίας για το λεπτό έντερο

CT-scanner-2
Η αξονική (CT) εντερογραφία είναι μια ειδική εξέταση αξονικής τομογραφίας που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του λεπτού εντέρου.
Η μέθοδος συνδυάζει την υπολογιστική τομογραφία, τη χορήγηση από του στόματος ενός ειδικού σκιαγραφικού μέσου χαμηλής πυκνότητας (ανάλογης του ύδατος) προκειμένου να διαταθούν οι έλικες του λεπτού εντέρου, με την ενδοφλέβιο χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου το οποίο επιτρέπει την εκτίμηση του τοιχώματος καθώς και του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου.
Για πολλά χρόνια η απεικόνιση του λεπτού εντέρου αποτέλεσε πονοκέφαλο για τους ακτινολόγους λόγω του μεγάλου μήκους και της πολυέλικτης ανατομίας του οργάνου.
Τη χρήση συμβατικών ακτινολογικών μεθόδων όπως η χορήγηση από του στόματος βαρίου και η λήψη ακτινογραφιών περιόριζε η επιπροβολή των εντερικών ελικων ενώ η μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη τεχνική της εντερόκλυσης προϋποθέτει τον καθετηριασμό με ειδικό ρινοεντερικό καθετήρα που δεν γίνεται πάντα καλά ανεκτός από τον εξεταζόμενο.
Από την άλλη οι ενδοσκοπικές μέθοδοι δεν μπορούν να συμβάλουν πλήρως στον έλεγχο του λεπτού εντέρου.
Η αλματώδης βελτίωση της τεχνολογίας των υπολογιστικών τομογράφων με την εισαγωγή νέων τομογράφων πολλαπλών τομών η οποία επέτρεψε τη διενέργεια απεικονίσεων και στα τρία ανατομικά επίπεδα και η εισαγωγή της τεχνικής χορήγησης από του στόματος σκιαγραφικών παραγόντων χαμηλής πυκνότητας έχουν καταστήσει την αξονική εντερογραφία εξέταση πρώτης εκλογής για τον απεικονιστικό έλεγχο του λεπτού εντέρου.

Πως γίνεται η αξονική εντερογραφία
Οι εξεταζόμενοι προσέρχονται στο τμήμα ιατρικών απεικονίσεων αφού έχουν απόσχει από την λήψη τροφής για τουλάχιστον 6 ώρες.
Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερος ο προγραμματισμός της εξέτασης σε πρωινή ώρα.
Λαμβάνουν από του στόματος περίπου 1000 έως 1200ml υδατικού διαλύμματος σκιαγραφικού μέσου, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί εντός διαστήματος 30’ εως 40’.
Στην συνέχεια οδηγούνται στον αξονικό τομογράφο και διενεργείται πολυτομική υπολογιστική τομογραφία, με τους εξεταζόμενους σε ύπτια θέση και συγχρόνως με ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου. Κατά την χορήγηση του σκιαγραφικού ο εξεταζόμενος μπορεί να αισθανθεί ένα παροδικό αίσθημα θερμότητας να επεκτείνεται στο σώμα του και σπανίως μια μεταλλική γεύση στο στόμα.
Η καθ ’αυτή διαδικασία της εξέτασης διαρκεί λιγότερο από 20΄΄.
Μετά την αποχώρηση του εξεταζόμενου τα δεδομένα αποστέλλονται σε ειδικό σταθμό επεξεργασίας εικόνας όπου γίνονται πολυεπίπεδες ανασχηματοποιήσεις και μετεπεξεργασία τους. Στη συνέχεια μελετώνται από ειδικευμένους ακτινολόγους προκειμένου να τεθεί η διάγνωση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αξονική εντερογραφία
Κύριες ενδείξεις της μεθόδου αποτελούν η διάγνωση, σταδιοποίηση και παρακολούθηση της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (κυρίως νόσος Crohn και λιγότερο ελκώδης κολίτιδα), ο έλεγχος ασθενών με συμπτώματα απόφραξης του λεπτού εντέρου (μία κατάσταση γνωστή ως ειλεός),ο έλεγχος κοιλιοκάκης (κατάσταση στην οποία υπάρχει δυσανεξία στην γλουτένη των τροφών), η διάγνωση και σταδιοποίηση όγκων του λεπτού εντέρου, καθώς και ο έλεγχος ασθενών με αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα της οποίας δεν έχει εντοπιστεί η θέση και η αιτία μετά από τον ενδοσκοπικό έλεγχο.

Τα πλεονεκτήματα της αξονικής εντερογραφίας
Η εξέταση της αξονικής εντερογραφίας είναι πολύ καλά ανεκτή από τον εξεταζόμενο καθώς δεν διαφέρει από μια συμβατική υπολογιστική τομογραφία. Δεν υπάρχει ανάγκη καθετηριασμού από τη μύτη ή το στόμα όπως στην εντερόκλυση καθώς το σκιαγραφικό χορηγείται από του στόματος. Δεν απαιτείται αναισθησία όπως στις ενδοσκοπικές μεθόδους.
Λαμβάνονται πληροφορίες όχι μόνο για τον αυλό και το τοίχωμα του εντέρου αλλά και για την αγγείωσή του. Διαγιγνώσκονται επίσης τυχόν επιπλοκές φλεγμονωδών καταστάσεων (αποστήματα, συρίγγια) αλλά και παθολογία από τα άλλα ενδοκοιλιακά όργανα (ήπαρ, πάγκρεας, νεφροί).

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η αξονική εντερογραφία
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντένδειξη για τη διενέργεια αξονικής εντερογραφίας παρά μόνο η τεκμηριωμένη αντένδειξη χορήγησης ενδοφλέβιου ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου λόγω σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο παρελθόν μετά τη χορήγηση σκιαγραφικού για διαγνωστικούς σκοπούς (σε προηγούμενη αξονική τομογραφία, στεφανιογραφία ή πυελογραφία) ή επί μη ρυθμιζόμενου υπερθυρεοειδισμού.
Η αδυναμία λήψης μεγάλων ποσοτήτων υγρού από του στόματος, συνήθως σε ασθενείς σε κακή γενική κατάσταση είναι λόγος να μην πραγματοποιηθεί η μέθοδος και να επιλεγούν άλλες εναλλακτικές (π.χ εντερόκλυση).
Η χορήγηση μεγάλων ποσότητων υγρών, καθώς και η ήπια υπακτική δράση του σκιαγραφικού μέσου μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει ήπια αυτοπεριοριζόμενη διαρροϊκή συνδρομή, μετά από 2 έως 3 ώρες.

Ο απεικονιστικός έλεγχος του λεπτού εντέρου
Η αξονική εντερογραφία αποτελεί πλέον την μέθοδο εκλογής στον απεικονιστικό έλεγχο του λεπτού εντέρου. Πραγματοποιείται εύκολα , χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, είναι απόλυτα ανεκτή από το σύνολο των ασθενών και προσφέρει τις μέγιστες διαγνωστικές πληροφορίες για την παθολογία του λεπτού εντέρου συγχρόνως με τον έλεγχο όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων.
Πηγή