Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ακόμη μία θεραπεία προστίθεται στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του παράγοντα λαπατινίμπη σε συνδυασμό με έναν αναστολέα αρωματάσης (AI), για τη θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς μεταστατικό καρκίνο του μαστού με υπερέκφραση HER2.
«Η θεραπεία θα παρέχει πλέον στις Ελληνίδες ασθενείς που θα κριθούν κατάλληλες για να λάβουν την εν λόγω θεραπεία την πρώτη θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής που λαμβάνεται αποκλειστικά από του στόματος» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας κ. Βασίλης Γεωργούλιας.
Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού περιλαμβάνει τα στάδια της νόσου, κατά τα οποία
 καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον αρχικό όγκο του μαστού και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος.
Οι περιοχές του σώματος όπου εξαπλώνονται πιο συχνά τα καρκινικά κύτταρα από όγκους του μαστού είναι τα οστά, το ήπαρ, ο πνεύμονας και ο εγκέφαλος. Μπορεί, επίσης, να προσβληθούν οι λεμφαδένες στις μασχάλες ή στη βάση του αυχένα.
Στατιστικά


Το ποσοστό σχετικής πενταετούς επιβίωσης είναι χαμηλότερο στις γυναίκες με πιο προχωρημένο στάδιο καρκίνου κατά τη διάγνωση της νόσου. Η μέση επιβίωση, για τις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ανέρχεται σε περίπου δύο έως τέσσερα χρόνια.
Η Ελλάδα εμφανίζει υψηλή θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφεται μείωση κατά 30% των θανάτων που οφείλονται στη νόσο. Μία στις δύο Ελληνίδες ασθενείς διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και αναπτύσσει μεταστατικό καρκίνο. Ο μέσος χρόνος επιβίωσής της κυμαίνεται από 18 έως 30 μήνες. Το βασικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης είναι η μαστογραφία, από την ηλικία των 40 ετών, η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε ένα έως δύο χρόνια.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου