Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Σκύλοι θεραπείας μειώνουν το άγχος πριν τη μαγνητική τομογραφία

Οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στο μετριασμό του άγχους των ασθενών πριν την εξέταση μαγνητικής τομογραφίας, ανακάλυψαν ερευνητές.

Η ανησυχία εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία. Η δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή ποιότητα εικόνας επειδή οι ασθενείς μπορεί να κινούνται ή επειδή η εξέταση τελειώνει πρόωρα, εξηγούν οι ερευνητές.
Αγχολυτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαλάρωση των ασθενών, αλλά σκύλοι θεραπείας προσφέρουν εναλλακτική αγωγή με λιγότερες πιθανές παρενέργειες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα περιέλαβε 34 ασθενείς που θα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία ως εξωτερικοί
ασθενείς. 28 από αυτούς πέρασαν 15 λεπτά με ένα σκύλο θεραπείας περίπου μισή ώρα πριν την εξέταση, σε αντίθεση με 6 ασθενείς.
Ο Dr. Richard Ruchman, από το Monmouth Medical Center στο Νιου Τζέρσεϋ, δήλωσε ότι ο χρόνος που περνά κάποιος με ένα σκύλο φάνηκε να αντικαθιστά τα αγχολυτικά χάπια που χρειάζονται ορισμένοι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν τη μαγνητική τομογραφία. Πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται αρκετές έρευνες σχετικά με την υποβοηθούμενη από σκύλους θεραπεία σε ιατρικό περιβάλλον. Πιστεύει πως πρόκειται για την πρώτη έρευνα που έχει εξετάσει συγκεκριμένα τη θεραπεία με τη βοήθεια σκύλων στον τομέα της ραδιολογίας και εκτιμά ότι πολλές εφαρμογές μπορούν να προκύψουν από τα ευρήματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ποσοστό 15% ή υψηλότερο των ασθενών δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαγνητική τομογραφία λόγω του άγχους και αξίζει μια λύση που δεν θα αφορά φάρμακα, κατέληξε ο ερευνητής.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σικάγο, τον Απρίλιο. Τέτοιες έρευνες, θεωρούνται προκαταρκτικές.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου