Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Νέα πρωτοποριακή τεχνική, περιορίζει την διάρκεια της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Χάρη σε μία νέα πρωτοποριακή τεχνική που επινόησαν Βρετανοί επιστήμονες, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα έχουν τη δυνατότητα να μην υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για αρκετές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αρκεί μια δόση ακτινοθεραπείας, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, για την εξουδετέρωση του καρκινικού όγκου, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες για τους ασθενείς, επισημαίνουν ερευνητές του University College του Λονδίνου, που εφήρμοσαν την τεχνική σε περισσότερους από δύο χιλιάδες ασθενείς με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Με την εφαρμογή της επαναστατικής μεθόδου, περιορίζονται σημαντικά οι λίστες αναμονής
και«Με τη νέα μέθοδο σώζονται ανθρώπινες ζωές, χρόνος και χρήμα», υπογραμμίζει ο χειρουργός Τζάγια Βαϊντα, που συμμετείχε στην έρευνα.
Ο Βρετανός επιστήμονας τονίζει ακόμα πως τα αποτελέσματα της έρευνας άλλαξαν άρδην τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού. Η τεχνική που χορηγεί την καταστροφική για τα καρκινικά κύτταρα ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, και όχι μετά την ολοκλήρωσή της, απαλλάσσει τον ασθενή από πιθανές βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως καρδιά, πνεύμονες και οισοφάγο (συνήθως εμφανίζονται στη διάρκεια της ακτινοθεραπείας σε όλο τον μαστό).
Η μέθοδος χρησιμοποιεί μία φορητή συσκευή ακτινοθεραπείας που ονομάζεται «intrabeam» και έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Carl Zeiss στη Γερμανία.
Η συσκευή αυτή εκπέμπει ακτίνες Χ που διαφέρουν ποιοτικά από αυτές που χρησιμοποιούνται στην κλασική ακτινοθεραπεία, αλλά έχουν ισοδύναμη επίδραση.

Η νέα τεχνική, που εστιάζει την ακτινοθεραπεία στο σημείο του όγκου -όπου παρουσιάζεται περίπου το 90% των υποτροπών της νόσου-, αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματική με την κλασική θεραπεία.
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη αν σκεφθεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαινοέρχεται στο κέντρο ακτινοθεραπείας για εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση», υποστηρίζει ο καθηγητής Μάικλ Μπάουμ.



 μειώνονται οι δαπάνες των εθνικών συστημάτων υγείας κατά περίπου 18 εκ. ευρώ ετησίως, υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας και διακεκριμένος ογκολόγος, Τζέφρι Τομπίας. Η έρευνα των Βρετανών επιστημόνων διήρκεσε δέκα χρόνια και η μέθοδος εφαρμόστηκε σε ασθενείς από εννέα χώρες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου