Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Κατά λάθος χορήγηση υπερβολικής ακτινοθεραπείας έβλαψε ασθενείς

Προβλήματα στη λειτουργία ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος ή αμέλεια, είχαν ως αποτέλεσμα να χορηγηθεί υπερβολική δοσολογία ακτινοβολίας σε ασθενείς σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, στη χώρα μας, σύμφωνα με τους Έλληνες ακτινολόγους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς υπάρχουν μόνο τρία ανάλογα μηχανήματα και αυτά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τα οποία συντηρούνται και ελέγχονται ενδελεχώς από ειδικούς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα των New York Times, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα

Καθημερινή, την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα από τέτοια συστήματα της Varian Medical Systems και της γερμανικής Brainlab, στη διάρκεια επεμβάσεων ραδιοχειρουργικής, από υπερβολική δοσολογία ακτινοβολίας.

Όπως αποδεικνύεται μετά την εξέταση των μηχανημάτων στο νοσοκομείο Έβανστον, του Ιλινόις των ΗΠΑ, είναι πολύ εύκολο να γίνουν λάθη, τα οποία δύσκολα εντοπίζουν οι χειριστές. Συνήθως το πρόβλημα εμφανίζεται στη μεταφορά πληροφοριών δεδομένων και συνισταμένων από τον έναν υπολογιστή στον άλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια προβλήματα οφείλονταν σε λάθη των χειριστών της συσκευής. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν θα είχαν προληφθεί εάν οι χρήστες έλεγχαν ενδελεχώς τα μηχανήματα.

Ο δρ Φρανκ Τζ. Μπόβα, πρωτοπόρος της νέας τεχνικής, επισημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ιατρικές πράξεις με αυτά τα μηχανήματα και έχουν σωθεί. Προβληματικές είναι συνήθως συσκευές που αποτελούνται από στοιχεία τα οποία κατασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.

Το νοσοκομείο του Έβανστον δεν είναι το μοναδικό. Το ιατρικό κέντρο Cox Health στο Μισούρι χορηγούσε υπερβολική ακτινοβολία σε τουλάχιστον 76 αρρώστους επί πέντε έτη επειδή δεν ήταν δυνατό να γίνει ορθή ρύθμιση της ακτίνας. Ανάλογο πρόβλημα καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2007 σε μονάδα στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Τονίζεται, ότι η στερεοτακτική ραδιοχειρουργική (SRS) είναι από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες για μικρούς όγκους ή αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου