Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέα μοριακή εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Ένα νέο επαναστατικό σύστημα εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο, ανέπτυξαν ευρωπαίοι επιστήμονες. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι εντοπίζει έως και δύο χρόνια νωρίτερα τον όγκο και έτσι το ποσοστό ίασης αυξάνει σημαντικά. Πρόκειται για ένα σύστημα απεικόνισης με τη χρήση τομογράφου ποζιτρονίων, που εντοπίζει τον όγκο ένα με δύο χρόνια πριν γίνει ορατός με τη μέθοδο της μαστογραφίας, που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα.
Το ΜΑΜΜΙ (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων μαστογραφία με μοριακή απεικόνιση) αναπτύχθηκε από οκτώ ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες με αντικείμενο την ιατρική ογκολογία, το λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και το σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Η συσκευή χρησιμοποιείται στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Άμστερνταμ, ενώ η κλινική του δοκιμή έγινε σε 50 ασθενείς στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Σύντομα, θα εγκατασταθεί σε
 ισπανικό νοσοκομείο, ενώ πολλά νοσοκομεία σε διάφορες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του.
Τα όπλα του νέου συστήματος απεικόνισης έναντι της ψηφιακής μαστογραφίας, είναι η τεχνολογία τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων αντί των ακτίνων Χ, και η στάση του σώματος της εξεταζόμενης.

Στο νέο σύστημα, η γυναίκα ξαπλώνει σε ένα τραπέζι-κρεβάτι, ενώ ο μαστός της μπαίνει σε μία ειδική θήκη.
Στην κοινή μαστογραφία, η εξεταζόμενη είναι όρθια και το μηχάνημα πιέζει τον μαστό. «Έτσι, μπορεί να χαθεί ένας όγκος που βρίσκεται κοντά στον θωρακικό μυ», εξηγεί ο Χοσέ Μαρία Μπένλοτς, ερευνητής και συντονιστής της έρευνας.
Το ΜΑΜΜΙ εντοπίζει τον όγκο στο πολύ αρχικό του στάδιο, μετρώντας τη μεταβολική του δραστηριότητα. Το «καμπανάκι» χτυπάει όταν εντοπίζει υψηλή πρόσληψη γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα, την οποία χρησιμοποιούν για να τραφούν και να καταφέρουν αναπτυχθούν.
Το νέο απεικονιστικό σύστημα μπορεί να εντοπίζει όγκο ακόμα και 1,5 χιλιοστού, ενώ υπόλοιπα μέσα ανίχνευσης εντοπίζουν όγκους από πέντε χιλιοστά και πάνω.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το ΜΑΜΜΙ θεωρείται ιδανικό για γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους και νεαρές γυναίκες με πολύ πυκνό μαστό που δυσκολεύει τις καθαρές απεικονίσεις.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου