Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Ελαστογραφία μαστού

Ελαστογραφία μαστού
Η ελαστογραφία μαστού είναι μια νέα και πολλά υποσχόμενη απεικονιστική μέθοδος που επιτρέπει στους επιστήμονες να διαγνώσουν τα καλοήθη ογκίδια, ξεχωρίζοντας τα από τους κακοήθεις όγκους αλλά και τις ύποπτες για κακοήθεια αλλοιώσεις στο μαστό.

Η ελαστογραφία του μαστού είναι ουσιαστικά μια νέα τεχνική στους υπέρηχους που ασκεί μια μικρή πίεση στους εντοπισμένους όγκους, μετρώντας την ελαστικότητα τους. Ο καρκίνος γενικά εμφανίζει μεγαλύτερη σκληρότητα, επομένως η ελαστογραφία μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες έτσι ώστε να μειώσει τις βιοψίες μαστών μόνο στις απόλυτα απαραίτητες.
Η ελαστογραφία επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των ιστών που  εξετάζονται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος. Αντίθετα δηλαδή από το υπερηχογράφημα μαστού, που δίνει πληροφορίες για το ακριβές σημείο και τη σύσταση της αλλοίωσης, η ελαστογραφία μας πληροφορεί για την ελαστικότητα των ιστών.

Πως γίνεται η ελαστογραφία μαστού

Η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, όταν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος. Έπειτα εφαρμόζεται μια μικρή πίεση στο δέρμα στο σημείο της βλάβης, σαν να πρόκειται για ψηλάφηση. Με τον τρόπο αυτό παράγονται εικόνες των αλλοιώσεων και βλαβών, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ελαστικότητας τους με διάφορα χρώματα που επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της ελαστικότητας των όγκων.
Η ελαστογραφία χρησιμοποιείται στις εξετάσεις μαστού, ήπατος, θυρεοειδούς, λεμφαδένων. Μέχρι σήμερα όμως η εξέταση αυτή εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην εξέταση για καρκίνο μαστού.
Η ελαστογραφία μαστού είναι μια μέθοδος απλή, γρήγορη, καθόλου επώδυνη και οικονομική.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου