Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η χρήση των συμπληρωματικών – εναλλακτικών θεραπειών κατά την διάρκεια της ακτινοθεραπείας



Οι γιατροί από το Κονέκτικατ που πραγματοποίησαν αυτή την προοπτική πολυκεντρική μελέτη σημειώνουν στο εισαγωγικό τους σχόλιο ότι η χρήση εναλλακτικών μεθόδων έχει βρεθεί να είναι αρκετά συχνή σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Δεν βρήκαν, όμως, αρκετά στοιχεία για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και αυτό προσπάθησαν να διερευνήσουν με την μελέτη τους.
Σε 360 ασθενείς έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο την τελευταία εβδομάδα που συμπλήρωναν τη θεραπεία τους σε 5 ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
Το 54% των ασθενών ανέφερε ότι έκανε χρήση συμπληρωματικών- εναλλακτικών μεθόδων κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας (εκ των οποίων το 71% αφορούσε reiki, διαλογισμό και παρόμοιες δραστηριότητες, το 26% χρησιμοποιούσε τοπικά σκευάσματα και το 45% έπαιρνε κάτι από το στόμα). Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών ( 16%) συμβουλεύτηκε κάποιον ειδικό πριν αρχίσει τέτοια πρακτική. Νεότερης ηλικίας και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου ασθενείς έκαναν περισσότερη χρήση, ενώ η συνδυασμένη χήμειο-ακτινοθεραπεία μείωνε το ποσοστό.
 Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το ποσοστό των ασθενών είναι υψηλό και οι ακτινοθεραπευτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να συζητούν αυτό το θέμα με τους ασθενείς τους.
Αξιοσημείωτη η διαπίστωση, ότι όσες ασθενείς έκαναν χρήση εναλλακτικών – συμπληρωματικών μεθόδων είχαν πολύ λιγότερη συχνότητα εμφάνισης σοβαρού βαθμού τοξικών επιδράσεων στο δέρμα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου