Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Μαγνητικός τομογράφος για κλειστοφοβικούς


"Μαρτύριο" αποτελεί η εξέταση σε μαγνητικό τομογράφο για τους κλειστοφοβικούς λόγω της στενότητας του μηχανήματος. Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί καθώς θα υπάρξει μια απλή τροποποίηση αυτών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα".
Οι μαγνητικοί τομογράφοι καταγράφουν ασθενή σήματα από τα άτομα υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο στενός το τούνελ που μπαίνει ο ασθενής, είναι ότι το πηνίο που εκπέμπει τα ραδιοκύματα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σώμα του εξεταζόμενου. Δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης αφαίρεσαν το πηνίο από το εσωτερικό ενός τομογράφου της Philips και τον αντικατέστησαν με ένα σύστημα που κάνει την ίδια δουλειά από απόσταση έως 5 μέτρων.
Στη θέση του πηνίου μέσα στον τομογράφο, τοποθετήθηκε μόνο μια ειδική αγώγιμη διάταξη που εστιάζει τα ραδιοκύματα στο σημείο εξέτασης. Η νέα τεχνολογία όχι μόνο απελευθερώνει χώρο για τον εξεταζόμενο αλλά παράλληλα εξασφαλίζει πιο ομοιόμορφη κάλυψη του σώματός του. Το πλεονέκτημα αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους τομογράφους νέας γενιάς, που θα χρησιμοποιούν και ισχυρότερα μαγνητικά πεδία.
«Ο επιπλέον αυτός χώρος είναι εξαιρετικά πολύτιμος καθώς το κόστος των μεγάλων, υπεραγώγιμων μαγνητών που απαιτούνται για τη μαγνητική τομογραφία αυξάνει ραγδαία ανάλογα με το μέγεθος» σχολιάζουν σε συνοδευτικό άρθρο του περιοδικού ο Πολ Γκλόβερ και ο Ρίτσαρντ Μπάουτελ του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ στη Βρετανία.
«Η αφαίρεση του πηνίου ραδιοσυχνοτήτων δίνει επομένως τη δυνατότητα επανασχεδιασμού του εσωτερικού του τομογράφου ώστε να γίνει πιο άνετο για τους ασθενείς και/ή να μειωθεί το κόστος».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου