Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μαγνητική τομογραφία στην διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Μελέτη αποδεικνύει ότι ο έλεγχος ρουτίνας στους χρόνιους και πρώην καπνιστές γενικώς με χαμηλής δοσολογίας απεικονίσεις μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, ενώ αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης σχετικά με το κόστος του ελέγχου αυτού στα ίδια επιβαρημένα εθνικά συστήματα υγείας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ μελέτησε περισσότερους από 53.000 ανθρώπους 55-74 ετών που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα. Διαπιστώθηκε ότι με τρισδιάστατες ακτινογραφίες οι θάνατοι μειώνονται κατά 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, οι 
ακτινολόγοι που χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένο εξοπλισμό μαγνητικής τομογραφίας (που δεν ήταν διαθέσιμος στην μελέτη) κατάφεραν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στους καρκινικούς θανάτους. Ωστόσο, η πιθανότητα περισσότερων ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων είναι αυξημένη.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την μαγνητική τομογραφία ως το βασικό μέσο ελέγχου για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η μελέτη θα συντελέσει στο να θεωρηθεί η μαγνητική τομογραφία ως η βασική διαγνωστική τακτική στην διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα», τονίζει ο Δρ Νταν Γκέρσον διευθυντής του Αντικαρκινικού Κέντρου «Seidman» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Case» του Κλίβελαντ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία καρκινικού θανάτου. Αν εντοπιστεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευθεί χειρουργικά, αλλά συνήθως διαγνώσκεται όταν έχει γίνει μεταστατικός. Μόνο το 15% των πασχόντων καταφέρνει να επιβιώσει πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Ο Δρ Γκέρσον ήδη ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την μαγνητική τομογραφία στο πλαίσιο του πνευμονικού ελέγχου και εξηγεί ότι στο άμεσο μέλλον και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα θα κληθούν να πείσουν τα αρμόδια υπουργεία και ασφαλιστικά συστήματα να χρηματοδοτήσουν την συγκεκριμένη εξέταση, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου.

Πριν όμως εκδοθούν οποιεσδήποτε κατευθυντήριες οδηγίες δημόσιας υγείας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί η σχέση αποτελεσματικότητας-κόστους. Στο τελευταίο δεν περιλαμβάνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης, αλλά και ο διαγνωστικός επανέλεγχος και η θεραπεία.

Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ μόνο 7 εκατ. άτομα θεωρούνται κατάλληλα να υποβληθούν σε έλεγχο με μαγνητική τομογραφία σύμφωνα με τα ισχύοντα κλινικά δεδομένα, από τα 94 εκατ. νυν και πρώην καπνιστών και πολλών ακόμη παθητικών καπνιστών.

Ο Δρ Μπρους Τζονσον του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana Farber στη Βοστόνη και μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, σημειώνει ότι ήδη διερευνάται ο κατάλληλος τρόπος ενσωμάτωσης των νέων στοιχείων στις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Η εταιρεία σε συνεργασία με το Εθνικό Αντικαρκινικό Δίκτυο, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολέγιο Πνευμονολόγων προσπαθούν να συντάξουν κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής.

Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό βάρος των εκατομμυρίων εξετάσεων, που επί του παρόντος στοιχίζουν από 300 έως 500 δολάρια, μετά την έκδοση των νέων οδηγιών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου