Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Μαγνητική για βαθιά τραύματα


Μια νέα εξέταση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου μπορεί να εντοπίσει τραύματα που υπάρχουν βαθιά στον εγκέφαλο, σε σημεία στα οποία οι συνήθεις εξετάσεις αδυνατούν να φτάσουν.

Η νέα εξέταση φωτίζει τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί τραύματα έπειτα από εκρήξεις, τροχαία ατυχήματα, διάφορα χτυπήματα στο κεφάλι κ.λπ., τα οποία όμως εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Για να το πετύχει αυτό, κάνει χρήση μιας πολύ ευαίσθητης τεχνολογίας, η οποία μέσω ειδικού προγράμματος χαρτογραφεί τις σημαντικές δέσμες νευρικών ινών στον εγκέφαλο και τις επισημαίνει με έντονο πράσινο, κίτρινο και μοβ χρώμα, ανάλογα με τις λειτουργίες τους.

Η νέα εξέταση θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα σε ασθενείς που έχουν υποστεί τραύματα στο κεφάλι, καθώς και σε στρατιώτες που δέχτηκαν χτυπήματα κατά τη θητεία τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα τραύματα αυτά έχουν προξενήσει μεγαλύτερη βλάβη από εκείνη που έχουν εντοπίσει οι τρόποι εξέτασης που χρησιμοποιούνται σήμερα. «Υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά εγκεφαλικά οιδήματα που αναρρώνουν κανονικά, και ασθενείς με εξίσου σοβαρό πρόβλημα, που χάνουν τη ζωή τους. Οι σημερινές εξετάσεις δεν δείχνουν ποιες θα είναι οι συνέπειες του τραύματος» εξηγεί ο νευροχειρουργός δρ Ντέιβιντ Οκόνκουο από το πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ.

Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί αργότερα κάποια μόνιμη νευρολογική βλάβη, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει σε ποδοσφαιριστές, όταν πλέον έχουν αποσυρθεί από τα γήπεδα. Επίσης στα σοβαρά περιστατικά διάσεισης οι συνήθεις τρόποι εξέτασης δεν εντοπίζουν άλλα προβλήματα πέρα από την ύπαρξη οιδήματος ή αιματώματος, ώστε να φαίνεται αν οι εγκεφαλικές συνδέσεις έχουν υποστεί κάποια βλάβη, την οποία ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποκαταστήσει.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τέτοιες πληγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν ορατές. Οταν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά την εγκεφαλική βλάβη, είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσουμε» εξηγεί ο καθηγητής Γουόλτερ Σνάιντερ, από το πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου