Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αποκατάσταση μαστού: Αυξάνονται τα ποσοστά, παραμένοντας όμως χαμηλά


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΡΠΑΛΗΣ. 
Είδηση από το 97ο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS) στο Σαν Φρανσίσκο, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή και αποκατάσταση του μαστού, έχουν αυξηθεί στις Η.Π.Α.. Παρόλα αυτά,η αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή εξακολουθεί να μην είναι αρκετά διαδεδομένη και υπάρχει δυσκολία όσον αφορά στη δυνατότητα των ασθενών να πραγματοποίησουν την συγκεκριμένη επέμβαση.
Στις Η.Π.Α. οι μελέτες που αξιολογούν τις τάσεις στη φροντίδα του καρκίνου του μαστού, έχουν δείξει ότι η άμεση αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή, δεν αξιοποιείται πλήρως και ότι υπάρχουν φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών στην συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο Mark Sisco και συνεργάτες μελέτησαν στοιχεία καρκινοπαθών ασθενών από την Εθνική Βάση Δεδομένων των Η.Π.Α., η οποία περιλαμβάνει αποτελέσματα από περισσότερα των 1.500 πιστοποιημένων προγράμματων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο.
Η ανάλυσή τους περιλάμβανε 396.434 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή για μη μεταστατικό διηθητικό καρκίνο του μαστού μεταξύ 1998 και 2007. Εντόπισαν 134.479 γυναίκες που είχαν άμεση και σύντομη ( εντός 90 ημερών) αποκατάσταση του μαστού, μεταξύ 1998 και 2000, και 105.114 που υποβλήθηκαν  σε μαστεκτομή και αποκατάσταση μεταξύ 2005 και 2007.
Η ανάλυση έδειξε ότι  ο αριθμός των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και αποκατάσταση του μαστού, με αυτόλογο μόσχευμα ή με ένθεμα, σχεδόν διπλασιάστηκε με την πάροδο του χρόνου, από 12% το 1998, σε 23% το 2007, τάση που παρατηρήθηκε σε όλες σχεδόν τις υποομάδες ασθενών. Αυτό όμως από την άλλη πλευρά σημαίνει πως το 77% των γυναικών δεν υποβάλλονται σε άμεση αποκατάσταση.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι ήταν πιθανότερο να υποβληθούν σε άμεση αποκατάσταση οι ασθενείς των εξής ομάδων: κάτω των 50 ετών,  με ιδιωτική ασφάλιση, που νοσηλεύτηκαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό ίδρυμα,  κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων (> 1 εκατομμύριο άτομα) ή όσες είχαν υψηλότερο εισόδημα (46.000 δολάρια και άνω). Για αυτές τις ομάδες ασθενών υπήρξε σημαντικά στατιστική διαφορά σε σύγκριση με άλλες ομάδες ( P <.001).
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα και υπογραμμίζουν την σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Πλαστική Επανορθωτική Χειρουργική. Οι προσπάθειες πρέπει πρωτίστως να σκοπεύουν στην επιμόρφωση των ιατρών ότι η άμεση αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή αποτελεί ασφαλή    μέθοδο αντιμετώπισης, και δευτερευόντως στις ίδιες τις ασθενείς, ότι η αποκατάσταση του μαστού δεν θεωρείται αισθητική χειρουργική επέμβαση.
Η μελέτη δείχνει ότι η άμεση αποκατάσταση του μαστού εξακολουθεί να γίνεται σχετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την ανίχνευση υποτροπής της νόσου, ενώ επίσης πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πως μια τέτοιου είδους επέμβαση θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
American College of Surgeons (ACS) 97th Annual Clinical Congress. Abstracts SE100 and SE101. Presented October 25, 2011

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου