Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο συνδυασμός μαστογραφίας με τη νέα τεχνολογία της θερμογραφίας οδηγεί σε εντοπισμό σχεδόν του 90% των καρκίνων του μαστού

Μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να προσφέρει νυχτερινή όραση μπορεί σύντομα να βοηθήσει τις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού. Μελέτη έδειξε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια σε ορισμένους τομείς της Ιατρικής αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εντοπισμού όγκων πρώιμου σταδίου στον μαστό σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. 


Με δεδομένο ότι στις νεότερες γυναίκες ο ιστός των μαστών είναι πυκνότερος, η μαστογραφία δεν δίνει πάντα αξιόπιστα αποτελέσματα - μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εντοπίσει μόλις το 50% των όγκων. Σε αυτές τις γυναίκες η ψηφιακή συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ανίχνευσης της νόσου, σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης καθηγητή Γκόρντον Γουίσχαρτ, διευθυντή της Μονάδας Μαστού στο Νοσοκομείο Αντενμπρουκ στο Κέιμπριτζ. 


Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερες από 100 γυναίκες και έδειξε ότι ο συνδυασμός μαστογραφίας με την τεχνολογία της θερμογραφίας, όπως ονομάζεται, οδηγεί σε εντοπισμό σχεδόν του 90% των καρκίνων του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. 


Η θερμογραφία βασίζεται σε χρήση μιας κάμερας που εντοπίζει τις διαφορές στη θερμοκρασία του δέρματος: όπου υπάρχει μη φυσιολογικός ιστός, όπως ένας καρκινικός όγκος, η περιοχή είναι ελαφρώς θερμότερη (αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα στην εξέταση) σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό που βρίσκεται γύρω της. 
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου