Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία είναι πολύ αποτελεσματικός στον εντοπισμό της απειλητικής για τη ζωή της εγκύου επιπλοκής της κύησης που ονομάζεται στιφρός πλακούντας, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής.
Ο όρος στιφρός πλακούντας (placenta accreta) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανώμαλη πρόσφυση του πλακούντα στο μυομήτριο της εγκύου και είναι μια επιπλοκή που μπορεί κατά τη διάρκεια του τοκετού να θέσει τη γυναίκα σε κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας.«Λόγω της αύξησης των καισαρικών τομών και άλλων χειρουργικών επεμβάσεων που αφήνουν ουλές στο τοίχωμα της μήτρας, αλλά και του αριθμού γυναικών που τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία, η επίπτωση του στιφρού πλακούντα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας», επισημαίνει η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Dr. Reena Malhotra, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.
Αν και ο προγεννητικός έλεγχος ρουτίνας συχνά εντοπίζει το στιφρό πλακούντα, δεν οδηγεί πάντα σε οριστική διάγνωση όλων των περιστατικών, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η Dr. Malhotra και οι συνάδελφοί της συνέκριναν τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών και τα χειρουργικά και/ή παθολογικά αποτελέσματα 71 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία μετά από ένα προγεννητικό υπερηχογράφημα ή μια κλινική εξέταση που έθεταν υποψία στιφρού πλακούντα ή επειδή είχαν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εν λόγω επιπλοκή.
Τα αποτελέσματα της σύγκρισης έδειξαν ότι η μαγνητική τομογραφία είχε 90,1% ακρίβεια στην ανίχνευση της παρουσίας στιφρού πλακούντα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η μαγνητική τομογραφία αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη προσθήκη στον υπερηχογραφικό έλεγχο της εγκύου για τον εντοπισμό της απειλητικής για τη ζωή της γυναίκας αυτής επιπλοκής», καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου