Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Νέα κριτήρια για τη μείωση των περιττών αξονικών τομογραφιών



teddy-bear-in-hospital
Καθώς πολλά μικρά παιδιά υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία (CT) μετά από μη σημαντικά χτυπήματα στο κεφάλι, εκτιθέμενα έτσι σε περιττή ακτινοβολία, μία ομάδα Αμερικανών ερευνητών ανέπτυξε μία σειρά κριτηρίων για τον καλύτερο εντοπισμό των ήπιων τραυματισμών που δεν απαιτούν τη χρήση αξονικής τομογραφίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 42.000 παιδιά με τραυματισμούς κεφαλής, εκ των οποίων περίπου 15.000 υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Από το σύνολο αυτό, σοβαρός τραυματισμός είχε διαγνωσθεί σε 376 παιδιά, εκ των οποίων 60 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ερευνητών έδειξαν ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών (περίπου 20%) υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία που δεν ήταν αναγκαία, καθώς διέτρεχαν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης, ενώ το ποσοστό μη απαραίτητων αξονικών τομογραφιών στα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών ανερχόταν σε 25%.
Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, εξήγησαν οι ερευνητές, οι τραυματισμοί χαμηλού κινδύνου χαρακτηρίζονταν από απουσία οιδήματος του κρανίου, μη σημαντική απώλεια της συνείδησης και μη ψηλαφητό κάταγμα του κρανίου. Τα παιδιά αυτά λειτουργούσαν φυσιολογικά και ο τραυματισμός τους είχε επέλθει συνήθως με ήπιο τρόπο, όπως κάποια μη σημαντική πτώση. Τα σοβαρά ατυχήματα περιλάμβαναν τις συγκρούσεις με αυτοκίνητο, όπου ο ασθενής είχε εκσφενδονιστεί από το όχημα.
Στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, αυτά που διέτρεχαν χαμηλό κίνδυνο παρουσίαζαν φυσιολογική νοητική κατάσταση, χωρίς απώλεια της συνείδησης, χωρίς έμετο, χωρίς σημεία κατάγματος στη βάση του κρανίου και χωρίς σοβαρή κεφαλαλγία. Ο τραυματισμός των παιδιών αυτών επίσης είχε επέλθει με ήπιο τρόπο.
Στη συνέχεια, η εφαρμογή των κριτηρίων αυτών στα δεδομένα από μια δεύτερη ομάδα περισσότερων από 8.000 παιδιών έδειξε ότι τα κριτήρια είχαν 99,9% ακρίβεια στην πρόβλεψη των τραυματισμών χαμηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, τα κριτήρια αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση αξονικής τομογραφίας.
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου