Για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μαστογραφιών που έπρεπε να αναγνώσουν οι εξειδικευμένοι ακτινολόγοι, ίδίως μετά από την ευρεία διάδοση των πληθυσμιακών ελέγχων, αναζητήθηκε η λύση της πρώτης ανάγνωσης των μαστογραφιών από ηλεκτρονικό υπολογιστή που διέθετε τον απαραίτητον προγραμματισμό ( CAD= Computer Aided Detection). Πολλές τέτοιες συσκευές κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται ευρέως σε πάρα πολλά κράτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα τους ( έλεγχος σε 90 διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων 25 διέθεταν σύστημα CAD, προέκυψε πως αυτό δεν συνέβαλε στην ανακάλυψη περισσότερων διηθητικών καρκίνων ή ανακάλυψη τους σε ευνοϊκότερο στάδιο ή μέγεθος ή λεμφαδενικής επέκτασης. .
Σ' ένα συνοδευτικό εκδοτικό σχόλιο, που μπορεί ελεύθερα να διαβαστεί στη διεύθυνση, τίθεται το ερώτημα αν η πίστη στην συνεχή πρόοδο των υπολογιστικών προγραμμάτων μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των αποτελεσμάτων που προσφέρει το σύστημα CAD. Η θέση του D.A. Berry που έγραψε το σχόλιο δεν είναι αισιόδοξη. Και αν σκεφθεί κάποιος ότι αυτή η πρακτική κοστίζει στο Medicare 30 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και το συνδυάσει με τη βιολογική ιδιαιτερότητα του καρκίνου του μαστού, που η πιο πρώιμη ανακάλυψη δεν σημαίνει πάντοτε και καλύτερη πρόγνωση, τότε είναι πράγματι αμφίβολο αν στο μέλλον το σύστημα CAD μπορεί να είναι πιο αποδοτικό.
εμένα μαλακία μου ακούγεται... και πολλά λεφτά...
ΑπάντησηΔιαγραφή