Οι κινούμενες εικόνες μαγνητικής τομογραφίας της καρδιάς και άλλων οργάνων δεν είναι κάτι καινούριο. Όμως μέχρι τώρα αυτές πάντα φτιάχνονταν εκ των υστέρων συνδυάζοντας σήματα και εικόνες από την ίδια καρδιακή φάση που λαμβάνονταν κρατώντας την αναπνοή για να παρθούν οι εικόνες.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck τώρα απέδειξαν ότι μπορούν να λαμβάνουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο μέχρι 50 εικόνες το δευτερόλεπτο. Μέχρι τώρα μπορούσαν να λάβουν μία εικόνα το δευτερόλεπτο.
Χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό γρήγορης χαμηλή γωνία λήψης με προοδευτική ηχώ ακολουθία εικόνων, κυκλική κωδικοποίηση και μια επαναληπτική αναδόμηση της εικόνας μέσω κανονικοποίησης της μη γραμμικής αντιστροφής που επιταχύνει σημαντικά την λήψη της εικόνας.
Η κύρια βελτίωση βρίσκεται στην επαναληπτική αναδόμηση που πρωτύτερα είχε χρησιμοποιηθεί για μείωση της δόσης της ραδιενέργειας, αλλά τώρα αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη στην μαγνητική τομογραφία επίσης.
Για παράδειγμα,οι εικόνες σε μια τομή της καρδιάς που φαίνονται στην παράπανω φωτογραφία πάρθηκαν σε 33 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά εικόνα δίνοντας ένα ρυθμό εικόνων 30 το δευτερόλεπτο , με ανάλυση 1,5 χιλιοστά και βάθος φέτας 8 χιλιοστά. Συνδέοντας τα, φαίνεται μια παλλόμενη καρδιά και μια επίσης εντυπωσιακή ταινία των κινήσεων κατά την δημιουργία της ομιλίας.
Η δυνατότητα να κάνουμε δυναμική απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο ανοίγει πολλές νέες προοπτικές για την μαγνητική τομογραφία, για παράδειγμα μελέτη της κατάποσης, καρδιακή και κοιλιακή απεικόνιση χωρίς να κρατείτε η αναπνοή και εγχειρήσεις με την χρήση της μαγνητικής.
Οι αρχές της τεχνικής μπορούν να εφαρμοστούν στους περισσότερους σαρωτές, όμως ο κύριος περιορισμός είναι η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύς για την αναδόμηση των εικόνων σε πραγματικό χρόνο. Τώρα ένα λεπτό απεικόνισης απαιτεί μισή ώρα επεξεργασίας. Αλλά οι προγραμματιστές αναμένουν βελτιώσεις στον αλγόριθμο της αναδόμησης των εικόνων για παράλληλους επεξεργαστές και άλλες βελτιώσεις που θα μειώσουν τον χρόνο αναδόμησης και θα αυξήσουν την ποιότητα της εικόνας. Τα αποτέλεσμα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NMR in Biomedicine.
Δείτε το παρακάτω βίντεο που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό:
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου