Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο καρκίνος του μαστού είναι δέκα διαφορετικές νόσοι

Ο καρκίνος του μαστoύ μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί ανακριβή όρο-‘ομπρέλα’ για 10 διαφορετικές νόσους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature.’
Οι ερευνητές εστίασαν στον καρκίνο μαστού σε 2.000 γυναίκες από τη Βρετανία και τον Καναδά και συνειδητοποίησαν ότι οι καρκίνοι, ενώ βρίσκονται κάτω από ένα ενοποιημένο είδος νόσου έχουν διαφορετικούς υπότυπους. Επειδή τα νοσοκομεία συχνά διενεργούν ευρύ δίκτυο εξετάσεων και δεν διασπούν περαιτέρω το είδος του καρκίνου του μαστού από τις ευρύτερες κατηγοριοποιήσεις του, οι αγωγές θα μπορούσαν να μην είναι τόσο εξειδικευμένες όσο θα έπρεπε, δήλωσαν οι ερευνητές.


Ο ερευνητής Carlos Caldas, του πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα ανακατηγοριοποίησε τον καρκίνο του μαστού σε 10 είδη-κάνοντας τον καρκίνο μαστού όρο-‘ομπρέλλα’ για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό νόσων. Πρόσθεσε ότι προχωρήσαμε από τη γνώση του με τι μοιάζει ο καρκίνος μαστού στο μικροσκόπιο στο να εντοπίσουμε τη μοριακή του ανατομία και τελικά θα γνωρίζουμε σε ποια φάρμακα θα ανταποκριθεί.


Ο καρκίνος μαστού συνήθως κατηγοριοποιείται με δείκτες σε όγκους και η αγωγή ποικίλλει με βάση τη συγκεκριμένη πληροφορία. Για παράδειγμα, οι νόσοι με υποδοχείς οιστρογόνων θα έπρεπε να ανταποκρίνονται σε ορμονικές θεραπείες όπως η ταμοξιφένη.


Ποσοστό 70% των καρκίνων μαστού ανταποκρίνονται σε ορμονικές θεραπείες, αλλά οι ανταποκρίσεις μπορούν να ποικίλλουν. Για αυτό η ικανότητα να φτάνουμε συγκεκριμένα στο είδος της νόσου που επηρεάζει την ασθενή θα μπορούσε να είναι σημαντική, ‘ένας εντελώς νέος τρόπος να κοιτάξουμε τον καρκίνο του μαστού.’


Ο Dr. Harpal Kumar, του Cancer Research UK, δήλωσε ότι η έρευνα θα αλλάξει τον τρόπο που εστιάζουμε στον καρκίνο μαστού, θα έχει τεράστια σημασία στα επόμενα χρόνια στη διάγνωση και αγωγή του καρκίνου του μαστού. Θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντική έρευνα.
Οι πληροφορίες θεωρείται ότι θα επηρεάσουν τον τρόπο που ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται, στις επόμενες γενεές.


Ο Caldas δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα δεν θα επηρεάσει τον τρόπο που οι γυναίκες διαγιγνώσκονται σήμερα με καρκίνο του μαστού. Αλλά στο μέλλον οι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπεία που θα στοχεύει στο γενετικό αποτύπωμα του όγκου.
Πηγή 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου