Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σωτήρια η μαστογραφία (και) για τις γυναίκες με καρκίνο


Φως στη διαμάχη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ρίχνουν οι επιστήμονες, καταδεικνύοντας με την πιο μεγάλη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πως η μαστογραφία είναι η καλύτερη εξέταση για τον πρόωρο εντοπισμό της νόσου. Μάλιστα, στις ΗΠΑ θα αλλάξουν εκ βάθρων οι οδηγίες που δόθηκαν για την πρόληψη της νόσου, ενώ στη χώρα μας ίσως γίνουν μικρές αλλαγές.


Στη μελέτη συμμετέχουν 130.000 γυναίκες από τη Σουηδία, οι οποίες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα, όσες ανήκαν στην ομάδα που έκαναν συστηματικό έλεγχο με μαστογραφία είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.


Σήμερα, 29 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο αυξημένος αριθμός γυναικών που δεν πεθαίνουν ακόμη και εάν αναπτύξουν καρκίνο του μαστού οφείλεται στο ότι είναι τακτικές στο ετήσιο ραντεβού με τη… μαστογραφία.

«Ανακαλύψαμε πως όσο περισσότερα χρόνια διαρκεί η μελέτη τόσο περισσότερες γυναίκες επιβιώνουν από καρκίνο του μαστού που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο με μαστογραφία», εξηγεί ο καθηγητής Srephen Duffy από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου Queen Mary.

Η ειδική ακτινολόγος Σταματία Δεστούνη από το Κέντρο Μαστού Elizabeth Wende στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μαστογραφία είναι τόσο χρήσιμη στην πρόληψη και επιβίωση των γυναικών όσο δεν μπορούσαμε εμείς οι επιστήμονες να φανταστούμε».

Η ίδια εξηγεί πως πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ σταμάτησαν οι συστηματικές ετήσιες μαστογραφίες, καθώς είχε θεωρηθεί ότι δεν προσφέρουν τόσο σημαντικά αποτελέσματα και ότι το κόστος τους δεν είχε το ανάλογο αντίκρυσμα.

Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, οι αμερικανικές Αρχές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις συστάσεις τους για τη μαστογραφία και να επιστρέψουν στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, ενέργεια που θα δημιουργήσει σύγχυση σε γιατρούς και γυναίκες.

Και αυτό επειδή τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν εντυπωσιακή διαφορά από αυτά που προτείνουν οι Αμερικανοί σε γιατρούς και υποψήφιες για προληπτικές εξετάσεις.

Η μελέτη

Στη μελέτη οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη υποβαλλόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μαστογραφία – όσες ήταν από 40 έως 49 ετών υποβάλλονταν στην εξέταση ανά διετία και όσες ήταν από 50 έως 74 ετών ανά τριετία –, ενώ εκείνες της δεύτερης ομάδας ακολουθούσαν τη μέθοδο της απλής εξέτασης μαστού και παρακολούθησης και όχι της μαστογραφίας.

«Βάσει των αποτελεσμάτων, ανά 1.000 γυναίκες που υποβάλλονταν σε μαστογραφία επί δέκα συνεχή έτη αποφεύγονταν περίπου τρεις θάνατοι που σχετίζονταν με τη νόσο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι θάνατοι που αποφεύγονται τελικά χάρη στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με την απλή εξέταση», αναφέρει ο καθηγητής Duffy.

«Θα πρέπει να ενημερώσουμε ξανά τους γιατρούς, αλλά και το κοινό, μια μεγάλη διαδικασία που πρέπει όμως να γίνει», εξηγεί η κ. Δεστούνη.

Οι νέες οδηγίες που είχε εκδώσει πριν από δύο χρόνια η Αρχή Πρόληψης του Αμερικανικού Συστήματος Υγείας πρότειναν την αποφυγή μαστογραφίας ως ελέγχου ρουτίνας μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ενώ από τα 50 και πάνω συνιστούσαν μαστογραφία ανά διετία.

Ο κ. Duffy υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η καλύτερη πρόληψη που μπορεί να γίνει, σε συνάρτηση με το οικονομικό όφελος, είναι η καθιέρωση της μαστογραφίας ανά 18 μήνες στις ηλικίες από 40 έως 54 ετών και στις γυναίκες άνω των 55 ετών κάθε δύο χρόνια.

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού «χτυπά» κάθε χρόνο 4.500 Ελληνίδες, ενώ περίπου 1.600 γυναίκες ετησίως χάνουν τη ζωή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις καταγράφηκαν το 2008, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας (World Cancer Research Fund). Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000.

Στην αύξηση της συχνότητας της νόσου τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η συστηματική χρήση φαρμακευτικών ορμονών, η μη υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη, η μη τεκνοποίηση και η μικρή ηλικία εμμηνόπαυσης. Μάλιστα, ο καρκίνος του μαστού που αναπτύσσεται πριν από την εμμηνόπαυση έχει συχνά γενετική βάση, σε αντίθεση με τον μετεμμηνοπαυσιακό που είναι συχνότερος και πιθανόν να επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Radiology».
Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου