Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία αποτελεσματικότερη;

Η παραδοσιακή μορφή διάγνωσης καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η ψηφιακή μαστογραφία, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια προστέθηκε και η τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία.
 Πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν υπάρχει, διότι δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα τα αίτια πρόκλησής του. Έτσι η έγκαιρη διάγνωσή του στα αρχικά στάδια μπορεί να σώσει ζωές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κέντρων καρκίνου μαστού που υπάρχουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η έγκαιρη διάγνωσή του μειώνει τη θνησιμότητα κατά 30 μέχρι και 40% (στατιστικά στοιχεία 1970 – 2000).
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι: η τακτική ψηλάφηση του αδένα από τον γιατρό, η μαστογραφία που γίνεται με ακτίνες Χ και 
το ψηφιακό υπερηχογράφημα.
 Πρόσφατα, εδώ και τρία χρόνια, υπάρχει και η τεχνολογική τελειοποίηση του ψηφιακού υπερηχογραφήματος ή όπως λέγεται της ψηφιακής μαστογραφίας: η τρισδιάστατη εικόνα.

Στον τρισδιάστατο υπερηχογράφο για εξέταση
εμβρύου βασίζεται και η νέα ψηφιακή μαστογραφία
Απεικόνιση ολόκληρου του μαστού με ανάλυση χιλιοστού
Το ατού της νέας ψηφιακής μαστογραφίας είναι ότι όχι μόνον δεν εκπέμπει οποιαδήποτε μορφή ακτινοβολίας, αλλά καταγράφει με ανάλυση χιλιοστού ογκίδια μικρότερα του ενός εκατοστού.
Ένα από τα κέντρα που διαθέτουν τον νέο ψηφιακό υπερηχογράφο με τρισδιάστατη απεικόνιση στη Γερμανία είναι το Κέντρο Καρκίνου του Μαστού στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής του κέντρου Γενς-Ούβε Μπλόμερ υπογραμμίζει ότι η λειτουργία του νέου ψηφιακού υπερηχογράφου είναι απλή, πως η ασθενής δεν πονάει, το μηχάνημα δεν εκπέμπει οποιαδήποτε ακτινοβολία και: «Έχεις αμέσως την απεικόνιση. Δηλαδή μπορείς να την αξιολογήσεις αμέσως και να συζητήσεις τα αποτελέσματα με την ασθενή.»

 Το γεγονός ότι η εικόνα είναι τρισδιάστατη και ο μαστός απεικονίζεται ολόκληρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση των πιο μικρών ογκιδίων ειδικά σε γυναίκες με μεγάλη πυκνότητα μαστικού ιστού ή άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες σε προ- και εμμηνοπαυσιακή κατάσταση.
Στη Γερμανία διαθέτουν το νέο μηχάνημα γύρω στα 25 κέντρα. Ο Γερμανός καρκινολόγος τονίζει ότι τα ατού της τρισδιάστατης ψηφιακής μαστογραφίας είναι πολλά, διότι ανιχνεύει και εντοπίζει τις καρκινογενέσεις αλλά: «Δεν είναι σίγουρο π.χ. εάν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και σε γυναίκες με μικρό μαστό. Θα το διαπιστώσουμε στην πράξη. Φαίνεται να είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεσματικός, αλλά δεν έχουμε ακόμη αποδεικτικά στοιχεία.»

 Τα κέντρα καρκίνου του μαστού που διαθέτουν τον νέο τρισδιάστατο ψηφιακό υπερηχογράφο συνεργάζονται στενά για να διαπιστώσουν εάν όντως η νέα τεχνολογική τελειοποίηση προσφέρει και καλύτερη διάγνωση, διότι όπως τονίζουν πολλοί Γερμανοί επιστήμονες εάν ακόμη και αυτοί -οι πιο εξελιγμένοι υπερηχογράφοι- στέλνουν εσφαλμένο σήμα κινδύνου, τότε δεν υπάρχει ακόμη το τέλειο μηχάνημα για την πλήρη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Πηγή

1 σχόλια :

  1. Στο άρθρο γίνεται πολύ σημαντική σύγχυση των όρων 1) ψηφιακή, 2) μαστογραφία, 3) τρισδιάστατη. Οι σωστοί όροι είναι οι εξής:
    ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ονομάζεται η παλιά κλασσική μαστογραφία, που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, που, αφού διαπεράσουν τον μαστό καταγράφονται σε ένα φωτογραφικό φίλμ, με μεγάλη ικανότητα ανάλυσης, μικρή όμως ικανότητα διαχωρισμού μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του μαστού όταν αυτός είναι πολύ «πυκνός», και με μεγάλη σχετικά δόση ακτινοβολίας.
    ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ονομάζεται η νέα μέθοδος της μαστογραφίας με ακτίνες Χ που χρησιμοποιεί ειδικά ψηφιακά πάνελς, που λαμβάνουν την ακτινοβολία Χ και την καταγράφουν κατ’ ευθείαν σε pixels, με αποτέλεσμα την δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων από υπολογιστή. Η μέθοδος αυτή ελαττώνει την δόση ακτινοβολίας και είναι πιο αποτελεσματική διαγνωστικά στους πυκνούς μαστούς . Θεωρείται η πρώτη μέθοδος (gold standard) την εποχή μας για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
    ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι μια αναλογική μαστογραφία που μετατρέπει εκ των υστέρων την αναλογική (κλασσική) εικόνα, της μαστογραφίας με ακτίνες Χ, σε ψηφιακή. Η μέθοδος αυτή δεν είναι ιδανική, διότι, δεν ελαττώνει την δόση ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη γυναίκα και δεν αυξάνει την διαγνωστική ικανότητα της εξέτασης όπως η ψηφιακή μαστογραφία. Απλώς βοηθάει στην αρχειοθέτηση της εικόνας δυνατότητα που έχουν όλες οι ψηφιακές μορφές απεικόνισης
    ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΟΥ είναι επίσης μια μορφή απεικόνισης του μαστού που γίνεται όμως με συχνότητες εκπομπής κυμάτων στην περιοχή των υπερήχων ,οι οποίες ανακλώνται από τα διαφορετικά στοιχεία του μαστού σε διαφορετικό βαθμό, και καταγράφονται από ένα δέκτη σε ψηφιακή μορφή. Το υπερηχογράφημα μαστού είναι εξ’ ορισμού δηλαδή ψηφιακή μέθοδος, όποια μορφή και αν έχει. Το υπερηχογράφημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ψηφιακή μαστογραφία, αλλά γίνεται συμπληρωματικά σε αυτήν. Επίσης, σε αντίθεση με την μαστογραφία με ακτίνες Χ το υπερηχογράφημα είναι υποκειμενική μέθοδος, δηλαδή η απάντηση δεν είναι ελέγξιμη από δεύτερο γιατρό.
    Η ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, είναι μια υπερηχογραφική μέθοδος (γίνεται από το ίδιο μηχάνημα με την ίδια τεχνική (με άλλο όμως πρόγραμμα) που βοηθάει (θεωρητικά και αμφισβητήσιμα) στην αξιολόγηση των ευρημάτων του υπερηχογραφήματος. Η ελαστογραφία, εφ’ όσον είναι υπερηχογράφημα, είναι ψηφιακή μέθοδος απεικόνισης.
    ΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΟΥ είναι επίσης υπερηχογράφημα (άρα ψηφιακή μέθοδος απεικόνισης), που γίνεται με τα ίδια υπερηχογραφικά μηχανήματα, με μεγαλύτερους όμως υπολογιστές, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί ειδικά προγράμματα τρισδιάστατης ανασύνθεσης της εικόνας (όπως συμβαίνει στους αξονικούς τομογράφους και τους μαγνήτες), σε πραγματικό όμως χρόνο (real time). Δεν είναι ακόμα δεδομένη η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει επι πλέον του απλού υπερηχογραφήματος μαστού.
    Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣΤΩΝ, είναι επίσης εξ’ ορισμού ψηφιακή μέθοδος, που χρησιμοποιεί κυματική ακτινοβολία (στο φάσμα των ακουστικών κυμάτων δηλαδή των ήχων που ακούει ο άνθρωπος), τα οποία εκπέμπει στους μαστούς και λαμβάνει επίσης ακουστικά κύματα, τα οποία επεξεργάζεται με ψηφιακό τρόπο για να δώσει την εικόνα. Η μέθοδος χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, όταν υπάρχει ένδειξη από την μαστογραφία (με ακτίνες Χ) ή το υπερηχογράφημα μαστών, ή σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
    Από την περιγραφή που έκανα φαίνεται καθαρά το μέγεθος της σύγχυσης που προκαλεί το άρθρο στον αναγνώστη. Στο άρθρο χαρακτηρίζεται ως ψηφιακή μαστογραφία το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μαστών!. Αλλά είδαμε ότι ψηφιακή εικόνα έχουν όλες οι απεικονιστικές μέθοδοι μελέτης του μαστού πλην της παλιάς κλασσικής μαστογραφίας. Ακόμα το άρθρο προκαλεί σύγχυση μεταξύ του απλού υπερηχογραφήματος του μαστού με την τρισδιάστατη μορφή του. Στην πραγματικότητα αυτό που αναφέρει ο αρθρογράφος ως ψηφιακή μαστογραφία είναι ένα υπερηχογράφημα μαστών με αναπαράσταση της εικόνας σε τρισδιάστατη μορφή (3D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή