Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ακτινοανατομική Ημερίδα - Α' κύκλος

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Θέμα: Σπονδυλική Στήλη

Χώρος: Αμφιθέατρο Νοσοκομείου Παπαγεωργίου 

Είσοδος ελεύθερη

Έναρξη: 8.30

Λήξη: 15.30








Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τεχνολόγοι Ακτινολογίας - Ραδιολογίας (ΤΕ) για Νοσοκομεία στο Μόναχο


Η AXIA Personal αναζητά για κλινική δημοσίου δικαίου, στο κέντρο του Μονάχου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δείτε την αγγελία εδώ


Πηγή 

Αναξιόπιστο το οικογενειακό ιστορικό στη διάγνωση καρκίνου του μαστού

Η λήψη του οικογενειακού ιστορικού για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού εξαιτίας των γονιδίων τους, δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες-φορείς των κληρονομούμενων ογκογονίδιων BRCA1 και BRCA2 δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει δίχως γενετική εξέταση αντιληπτό ότι κινδυνεύουν.
Υπολογίζεται ότι μία στις 800 έως 1.000 γυναίκες είναι φορείς των μεταλλαγμοιένων γονιδίων BRCA, τα οποία αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Ο κίνδυνος αυτός είναι περίπου 9% για τις μη-φορείς των γονιδίων BRCA και έως 65% ή υψηλότερος για τις φορείς.
Η συνήθης τακτική είναι να παίρνουν οι γιατροί λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό από τις γυναίκες για να υπολογίζουν πόσες πιθανότητες έχουν να εκδηλώσουν τη νόσο, που αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες (στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι προσβάλλει πάνω από 4.500 γυναίκες κάθε χρόνο).
Στη νέα μελέτη, όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι με βάση μόνο το οικογενειακό ιστορικό, το 56% μιας ομάδας γυναικών υψηλού κινδύνου δεν θα είχαν παραπεμφθεί ποτέ για γενετικές εξετάσεις, διότι τίποτα στο ιστορικό τους δεν πρόδιδε ότι υπήρχε περίπτωση να είναι φορείς των μεταλλαγμένων γονιδίων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.034 Εβραίες Ασκενάζι, οι οποίες εκ φύσεως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού (η συχνότητά του στον συγκεκριμένο πληθυσμό είναι ένα κρούσμα ανά 40 γυναίκες).
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ίαν Τζέικομπς, καθηγητή Γυναικολογικής Ογκολογίας και πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Μάντσεστερ, εξέτασαν τον κίνδυνό τους με βάση μόνον την λήψη οικογενειακού ιστορικού και εν συνεχεία υποβάλλοντάς τες σε γενετικές εξετάσεις.
Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως το 56% όσων ήταν φορείς των μεταλλαγμένων BRCA γονιδίων δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και έτσι δεν έγιναν αντιληπτές κατά την λήψη του.
Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), υποδηλώνουν ότι ο γενετικός έλεγχος πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να συμπεριλάβει και γυναίκες δίχως οικογενειακό ιστορικό αλλά με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, λένε οι ερευνητές. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι θα ήταν πρόωρο να ζητηθεί να ελέγχονται αδιακρίτως όλες οι γυναίκες.

Πηγή

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ακόμα μια έρευνα δείχνει ότι ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο στο μαστό

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο καφές κατέστειλε την ανάπτυξη των όγκων και μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού και ακολουθούσαν αγωγή με ταμοξιφαίνη.

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο στο μαστό.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο καφές βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο στο μαστό, η τελευταία σουηδική έρευνα, με επικεφαλής το Lund University, επιβεβαίωσε ότι ο καφές κατέστειλε την ανάπτυξη των όγκων και μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού και ακολουθούσαν αγωγή με ταμοξιφαίνη.
Η έρευνα έδειξε ότι σε περισσότερες από 500 γυναίκες που αντιμετωπίζονταν με ταμοξιφαίνη, όσες έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα είχαν το μισό κίνδυνο υποτροπής σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο καφέ ή καθόλου.
Οι ερευνήτριες Ann Rosendahl και Helena Jernstrom, δήλωσαν ότι η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μικρότερους όγκους και χαμηλότερο ποσοστό ορμονοεξαρτώμενων όγκων.
Στην κυτταρική έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν πιο στενά 2 ουσίες: την καφεΐνη και το καφεϊκό οξύ.
Οι ερευνήτριες πρόσθεσαν ότι κύτταρα καρκίνου στο μαστό αντέδρασαν στις παραπάνω ουσίες, ιδιαίτερα στην καφεΐνη, με μειωμένη κυτταρική διαίρεση και αυξημένο κυτταρικό θάνατο, κυρίως σε συνδυασμό με την ταμοξιφαίνη, ενώ φάνηκε ότι οι ουσίες είχαν επίδραση στα καρκινικά κύτταρα μαστού και έκλεισαν οδούς που χρειάζονται αυτά για να αναπτυχθούν.
Οι ερευνήτριες έδειξαν σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό αλλά και σε κυτταρικό επίπεδο, ότι ο καφές φαίνεται να ενισχύει το αποτέλεσμα της αγωγής με ταμοξιφαίνη αλλά τονίζουν τη σημασία της λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Αρκετές έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο καφές μπορεί να περιορίσει διάφορα είδη καρκίνου και ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποφυγή της υποτροπής.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στην Καστοριά

 28 - 29 Απριλίου 2015

Χώρος: Κτίριο Αντιδημαρχίας Τουρισμού


Τηλέφωνο για ραντεβού: 24670 25123 

(από τις 22/4 και από 17:00 - 20:00)

Πηγή

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Φλώρινα

 26 - 27 Απριλίου 2015

Χώρος: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Αμμοχωρίου


Τηλέφωνο για ραντεβού: 23850 25033 

(από τις 20/4 και από 18:00 - 21:00)

Πηγή

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στο Αμύνταιο

23 - 25 Απριλίου 2015

Χώρος: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμύνταιου,

Τηλέφωνο για ραντεβού: 23863 50130 
(από τις 15/4 και από 09:00 - 13:00)

Πηγή

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

21 - 22 Απριλίου 2015

Χώρος: Δημαρχείο Πυλαίας - Χορτιάτη,
Τηλέφωνο για ραντεβού: 2310 349777 
(από τις 14/4 και από 10:00 - 14:00)

Πηγή

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αγγειοακτινολογίας & Νευροακτινολογίας
σας προσκαλούν να συμμετέχετε στις εργασίες του 7ο Πανελληνίου Συνεδρίου Επεμβατικής Ακτινολογίας.
Το Συνέδριο θα γίνει στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Παρασκευή 15 Μαΐου έως Κυριακή 17 Μαΐου 2015.
Μπορείτε να εγγραφείτε στο Συνέδριο, μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (http://www.epemvatiki.gr/) είτε με την αποστολή της φόρμα εγγραφής και κατάθεση στον τραπεζιτικό λογαριασμό της εταιρείας, είτε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στη Γραμματεία της Εταιρείας.
Εγγραφή συνεδρίου


Ειδικευμένοι Ιατροί
40 Ευρώ
Ειδικευόμενοι Ιατροί
20 Ευρώ
Τεχνολόγοι – Ακτινολόγοι, Νοσηλευτές, Φοιτητές
Δωρεάν
Οι ελεύθερες ανακοινώσεις του Συνεδρίου θα είναι μόνο προφορικές. Για την υποβολή περιλήψεων προς αξιολόγηση, παρακαλείσθε όπως ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες, που θα βρείτε στην ιστοσελίδα της http://www.epemvatiki.gr
Η προθεσμία υποβολής των εργασιών είναι η 8 Μαΐου 2015.
Η υποβολή των εργασιών γίνεται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Συνεδρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dkelekis@med.uoa.gr, με θέμα: «ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ – 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ».
Υπεύθυνη για την παραλαβή των ελεύθερων ανακοινώσεων είναι η Γραμματέας της Εταιρείας κα. Κατερίνα Μεταξάκη με την οποία μπορείτε να επικοινωνείτε και στο τηλέφωνο 210 7258550.

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Αντιπρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Δ. Α. Κελέκης, M.D, Ph.D, EBIR                              Δ. Σιαμπλής, M.D, Ph.D, EBIR                                  Α. Χατζηϊωάννου, M.D, Ph.D, EBIR
Ομ. Καθηγητής Ακτινολογίας Παν/μιου Αθηνών        Ομ. Καθηγητής Ακτινολογίας Παν/μιου Πατρών                        Καθ. Ακτινολογίας Παν/μιου Αθηνών

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας - Σύγχρονα Θέματα Ογκολογίας

8 - 10 Μαΐου 2015
Ξενοδοχείο " The Met", Θεσσαλονίκη

Οργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ)
Εταιρεία Ιατροβιολογικής Έρευνας του Καρκίνου


Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Καρκίνος του μαστού: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο


O καρκίνος του μαστού εντοπίζεται κάθε χρόνο στη χώρα μας σε περίπου 4.500 γυναίκες.
Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου.
Όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο ή ότι έχει έναν παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει κάποιο βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου.
Η ηλικία για παράδειγμα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο ψηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Αρκετές γυναίκες που έχουν όλους τους παράγοντες κινδύνου δεν θα εκδηλώσουν τη νόσο, ενώ άλλες χωρίς γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν τελικά τη νόσο.
Ωστόσο, το να γνωρίζει μια γυναίκα ότι έχει μερικούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να τη βοηθήσει να είναι περισσότερο προσεκτική σχετικά με την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων με μαστογραφία ή ακόμη να πάρει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου, διότι πολύ από αυτούς μπορούν να τροποποιηθούν ή να ελεγχθούν.
Ηλικία
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
Φύλο
Καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες (100 γυναίκες: 1 άνδρας).
Θετικό Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου του Μαστού
Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζεται ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια. Ο κίνδυνος σχεδόν πενταπλασιάζεται όταν υπάρχουν δυο συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού στο ιστορικό τους.
Έμμηνος Ρύση
Οτιδήποτε επηρεάζει μακροχρόνια έκθεση του μαστού στα οιστρογόνα επηρεάζει και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Για το λόγο αυτό, εάν η περίοδος αρχίσει πολύ νωρίς, κάτω των 10 ετών και η εμμηνόπαυση έρθει καθυστερημένα άνω των 55 ετών, εάν μια γυναίκα δεν έχει παιδιά ή γέννησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία άνω των 35 ετών, η γυναίκα αυτή εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παρατεταμένη χρήση ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.
Ιστορικό Καρκίνου
Οι γυναίκες που έχουν ήδη εμφανίσει καρκίνο στον ένα μαστό τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν έναν νέο, δεύτερο καρκίνο στον άλλο μαστό (1 στις 100 γυναίκες ανά έτος).
Προηγηθείσα Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία στο θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών (συνήθως για νόσο του Hodgkin) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή (συνήθως 10-15 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας).
Αλκοόλ
Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα (μέτρια συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του μαστού).
Βάρος
H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γίνεται κυρίως μέσα σε λιπώδη ιστό (μετατροπή των επινεφριδικών ανδρογόνων σε οιστρογόνα από την αρωματάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στο λίπος).
Καθιστική Ζωή
Η τακτική, έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μιας γυναίκας, κυρίως διότι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της έμμηνου ρύσεως, να επιμηκύνει τον χρόνο μεταξύ των περιόδων ή να ελαττώσει τον αριθμό των εμμηνορυσιακών κύκλων, μειώνοντας έτσι την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα. Επιπλέον όφελος είναι ο έλεγχος της αύξησης του βάρους.
Διατροφή και Καρκίνος του Μαστού
Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα και οδηγίες.
Διατροφικό Λίπος: Η πλούσια σε λίπος διατροφή έχει μικρή ή και μηδενική επίδραση. Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού σε δυτικές χώρες δεν οφείλεται στο αυξημένο λίπος στη διατροφή, αλλά σε άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής των γυναικών, όπως η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
Βιταμίνη Α: Ασκεί μέτρια προστατευτική δράση στον καρκίνο μαστού, κυρίως στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σόγια: Τα ισοφλαβινοειδή είναι ειδικοί τύποι οιστρογόνων που ανευρίσκονται σε αφθονία στα προϊόντα σόγιας. Σε εργαστηριακές μελέτες, τα ισοφλαβινοειδή εμφανίζονται να προστατεύουν τα κύτταρα του μαστού από την καρκινική μετάλλαξη, ενώ μελέτες σε γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκαν συμπληρώματα σόγιας έδειξαν αυξημένη υπερπλασία των κυττάρων του μαζικού αδένα. Η σχέση ισοφλαβινοειδών σόγιας και καρκίνου του μαστού σε ανθρώπους δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.
Ορμονικά Σκευάσματα
Αντισυλληπτικά: Η από του στόματος χρήση τους φαίνεται να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά τον χρόνο της χρήσης τους ή λίγο μετά.
Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης: Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προστασία έναντι της LDL (θετική επίδραση στο τοίχωμα των αρτηριών). Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση της μετά την εμμηνόπαυση (κυρίως για περισσότερο από 5 χρόνια) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος φαίνεται να εξαλείφεται δύο χρόνια μετά τη διακοπή της.
Πηγή: Καθηγητής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος (2008), "Παράγοντες Κινδύνου για Ανάπτυξη Καρκίνου του Μαστού", Πάνω απ'όλα Γυναίκα, Οδηγός για τον Καρκίνο του Μαστού, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Εκδόσεις Διόπτρα.

Πηγή

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ημερίδα: Σύγχρονες εφαρμογές της Αξονικής Τομογραφίας

Το τμήμα Αξονικού & Μαγνητικού Τομογράφου ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ

Σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονες εφαρμογές της Αξονικής Τομογραφίας»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. ΛΟΥΡΟΣ, Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ.

Ώρα έναρξης 9:15 π.μ. 

Η εκδήλωση μοριοδοτείται με 4 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Αναμένουμε τη συμμετοχή σας, για την επιτυχή έκβαση της ημερίδας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Υπεύθυνη Συντονισμού: Ευθυμιάδου Ρωξάνη, Ακτινολόγος, Δ/ντρια τμήματος PET-CT, Αν. Δ/ντρια Αξονικού - Μαγνητικού Τομογράφου, ΥΓΕΙΑ

Γραμματεία της εκδήλωσης: SPEG Consulting
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαμωνή Μαρία
Τηλ : 210 5238777 Email: maria@speg.gr


Πρόγραμμα

Πηγή

Απλή αιματολογική εξέταση ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Μια απλή αιματολογική εξέταση θα χρησιμοποιείται προκειμένου να εντοπιστούν μέταλλα στο αίμα και να δοθεί έγκαιρα το απαραίτητο «σήμα κινδύνου» στη γυναίκα. Η εξέταση σχεδιάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πριν σχηματιστεί μάζα στο μαστό και πριν εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα της νόσου.
Όπως τονίζει η ερευνήτρια Fiona Larner από το Πανεπιστήμιο, «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Οι δείκτες επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού αγγίζουν το 80%, όμως όσο νωρίτερα ανιχνευθεί τόσο καλύτερες είναι και οι προοπτικές για την αντιμετώπισή του.
Η εξέταση βασίζεται στην ανίχνευση των αποθεμάτων ψευδαργύρου στο σώμα, τόσο στην «ελαφριά» όσο και στη «βαρύτερη» μορφή του. Ο ιστός του μαστού προσλαμβάνει ποσότητες ψευδαργύρου που βρίσκονται στο σώμα και στη συνέχεια απελευθερώνει μέρος αυτών στο αίμα. Η Δρ Larner κατάφερε να αποδείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και παράλληλα αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες του μετάλλου στην «ελαφριά» μορφή του. Αυτό σημαίνει ότι η «βαρύτερη» μορφή του μετάλλου απελευθερώνεται και μεταφέρεται με το αίμα.
Με άλλα λόγια, μια γυναίκα που διαθέτει αυξημένα αποθέματα «βαρέας» μορφής ψευδαργύρου στο αίμα της είναι πιο πιθανό να έχει εκδηλώσει καρκίνο στο μαστό.
Η Δρ Larner αξιοποίησε τα ευρήματα αυτά προκειμένου να σχεδιάσει τη νέα εξέταση, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί ευρέως εντός της επόμενης πενταετίας. Από την εξέταση πρόκειται να επωφεληθούν κυρίως γυναίκες που έχουν κληρονομήσει γονίδια που τις προδιαθέτουν απέναντι στην εκδήλωση της νόσου.

Πηγή

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά την υποβολή εγκύου σε διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία

Μετά την υποβολή σε εξέταση ή θεραπεία μιας εγκύου με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, τόσον εάν η περίπτωση περιλαμβάνεται στις παρούσες συστάσεις όσον και εάν η περίπτωση της εγκυμοσύνης δεν έγινε αντιληπτή κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ή της θεραπείας, πρέπει να υπολογιστεί η δόση στο κυοφορούμενο παιδί από Φυσικό Ιατρικής. Εάν η μήτρα της ασθενούς ήταν εκτός της πρωτεύουσας δέσμης, ή εάν η δόση στο κυφορούμενο παιδί εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 1 mSv, οι υπολογισμοί δεν είναι απαραίτητοι.
Η τιμή της δόσης και η φάση της εγκυμοσύνης κατά το χρόνο ακτινοβόλησης, πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση με την ασθενή για λήψη πιθανών αποφάσεων σχετικά με τη διακοπή ή μη της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος που ενέχεται στις συνήθεις καθημερινές μας δραστηριότητες πρέπει να συγκριθεί κατά τη συζήτηση αυτή, με τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από την πραγματοποιηθείσα έκθεση. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διακοπή της κύησης είναι μια οδυνηρή απόφαση η οποία δεν θα πρέπει να ληφθεί χωρίς να υπάρχει πολύ σοβαρή αιτιολογία.

 Για δόσεις στο κυοφορούμενο παιδί μικρότερες των 100 mSv, ή άμβλωση με μόνο κριτήριο την πιθανότητα βλάβης από την ακτινοβόληση πρέπει να αποκλείεται.

 Για δόσεις στο κυοφορούμενο παιδί μεγαλύτερες των 100 mSv, τότε κατά τη συζήτηση για την τελική απόφαση σχετικά ή μη της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες που αφορούν προσωπικά την ασθενή. Εξάλλου ακόμη και για δόσεις στο κυοφορούμενο παιδί της τάξης των μερικών εκατοντάδων mSv, δεν συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις η προσφυγή στην άμβλωση. Για δόσεις λοιπόν που προκαλούνται στο κυοφορούμενο παιδί από τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις δεν υπάρχει ανάγκη προσφυγής στην άμβλωση, ενώ κατά τις θεραπευτικές διαδικασίες η προσφυγή στην άμβλωση μπορεί να συσταθεί μετά από στάθμιση ενός συνόλου παραγόντων.

Πηγή