Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ακόμα μια έρευνα δείχνει ότι ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο στο μαστό

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο καφές κατέστειλε την ανάπτυξη των όγκων και μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού και ακολουθούσαν αγωγή με ταμοξιφαίνη.

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο στο μαστό.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο καφές βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο στο μαστό, η τελευταία σουηδική έρευνα, με επικεφαλής το Lund University, επιβεβαίωσε ότι ο καφές κατέστειλε την ανάπτυξη των όγκων και μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού και ακολουθούσαν αγωγή με ταμοξιφαίνη.
Η έρευνα έδειξε ότι σε περισσότερες από 500 γυναίκες που αντιμετωπίζονταν με ταμοξιφαίνη, όσες έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα είχαν το μισό κίνδυνο υποτροπής σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο καφέ ή καθόλου.
Οι ερευνήτριες Ann Rosendahl και Helena Jernstrom, δήλωσαν ότι η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μικρότερους όγκους και χαμηλότερο ποσοστό ορμονοεξαρτώμενων όγκων.
Στην κυτταρική έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν πιο στενά 2 ουσίες: την καφεΐνη και το καφεϊκό οξύ.
Οι ερευνήτριες πρόσθεσαν ότι κύτταρα καρκίνου στο μαστό αντέδρασαν στις παραπάνω ουσίες, ιδιαίτερα στην καφεΐνη, με μειωμένη κυτταρική διαίρεση και αυξημένο κυτταρικό θάνατο, κυρίως σε συνδυασμό με την ταμοξιφαίνη, ενώ φάνηκε ότι οι ουσίες είχαν επίδραση στα καρκινικά κύτταρα μαστού και έκλεισαν οδούς που χρειάζονται αυτά για να αναπτυχθούν.
Οι ερευνήτριες έδειξαν σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό αλλά και σε κυτταρικό επίπεδο, ότι ο καφές φαίνεται να ενισχύει το αποτέλεσμα της αγωγής με ταμοξιφαίνη αλλά τονίζουν τη σημασία της λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Αρκετές έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο καφές μπορεί να περιορίσει διάφορα είδη καρκίνου και ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποφυγή της υποτροπής.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου