Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Έκκληση στις Ελληνίδες να μη σταματήσουν την μαστογραφία απευθύνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Έκκληση προς όλες τις Ελληνίδες, άνω των 40 χρόνων, να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, απευθύνει η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας.
Αφορμή για την έκκληση της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας, είναι ο σάλος που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσίευση καναδικής μελέτης, η οποία βγάζει άχρηστη και περιττή την μαστογραφία, ως ειδική εξέταση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 
"Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και συγκεκριμένα του Laszio Tabar, πρωτοπόρου Σουηδού καθηγητή ακτινολογίας, στην συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν μαστογράφοι παλαιάς τεχνολογίας με μειωμένη στάθμη αξιοπιστίας" τονίζει η πρόεδρος του ΕΕΜ Δρ Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα (φωτό), εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, για τα Κέντρα Μαστού, επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Γυναικολόγος - Χειρούργος - Ειδ. Μαστολόγος.
"Επίσης, συνεχίζει η κ.Μουζάκα, η καναδική μελέτη δεν είχε πληθυσμιακό χαρακτήρα, αλλά βασίστηκε στη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων εθελοντών που αντιπροσώπευε το 26 - 27% του πληθυσμού που κλήθηκε να συμμετάσχει στη μελέτη".
Επιπλέον σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η μελέτη αυτή αποκλείστηκε από την Μετά- ανάλυση που θα ερευνούσε την επίδραση της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με τη μαστογραφία στη θνησιμότητα των γυναικών, από το Διεθνές Πρακτορείο της Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) παρά το γεγονός ότι ο βασικός ερευνητής της μελέτης (Antony Miller) προήδρευε τότε της Συνεδρίας.
Ταυτόχρονα οι Έλληνες γιατροί προσθέτουν πως μια μεμονωμένη εργασία δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα πολλών άλλων ερευνών, για τη θετική συμβολή της μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τη συμβολή της στη μείωση της θνησιμότητας κατά 30-60% - στις γυναίκες στις οποίες έγκαιρα διαγνώσθηκε ο καρκίνος του μαστού.
"Για το λόγο αυτό, οι Ελληνίδες άνω των 40 χρόνων θα πρέπει να αγνοήσουν τα σχετικά δημοσιεύματα και να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, η οποία σε συνδυασμό με εξέταση από μαστολόγο και υπερηχογράφημα είναι οι βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού" τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΕΜ Δρ Βασίλειος Γεωργούντζος, Ακτινοδιαγνώστης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς.
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργούντζος, διευκρινίζει πως οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν σημασία στην ποιότητα της μαστογραφίας στην οποία υποβάλλονται, διότι εδώ η ποιότητα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ δημοσίευση 18/2/14


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου