Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Επικίνδυνη για εμφάνιση καρκίνου η ακτινοβολία από την αξονική τομογραφία

Δυο αμερικανικές έρευνες που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία από την αξονική τομογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο δεκαετίες μετά την έκθεση του ασθενούς σε αυτήν.


Η πρώτη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 4 νοσοκομεία του Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψε ότι ακόμα και μέτριες δόσεις ακτινοβολίας είναι 4 φορές υψηλότερες από ότι εκτιμάται σύμφωνα με τις τρέχουσες επικαλούμενες δόσεις για αυτές τις εξετάσεις. Μια μόνο αγγειογραφία στεφανιαίων, κατά μέσον όρο υποβάλλει τον ασθενή στο ισοδύναμο 309 ακτινογραφιών. Η έρευνα ανακάλυψε ότι μια γυναίκα 40 ετών, από 270 που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία στεφανιαίων αγγείων θα εμφάνιζε καρκίνο λόγω της εξέτασης.


Δεύτερη έρευνα ανακάλυψε ότι οι 72 εκ. αξονικές τομογραφίες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 2007 θα προκαλέσουν 29.000 επιπλέον καρκίνους. Τα στοιχεία εξαιρούν ασθενείς που ήδη είχαν εμφανίσει όγκο ή υποβλήθηκαν σε εξέταση λόγω θεραπευτικής αγωγής για καρκίνο. Οι καρκίνοι που προκαλούνται από την ακτινοβολία εμφανίζονται 20 έως 30 χρόνια μετά την εξέταση, ανακάλυψε η έρευνα.


Οι έρευνες που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘AIM’ αναφέρουν ότι η προσπάθεια να αποφευχθούν επιπλέον περιστατικά καρκίνου θα πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και προτείνει ότι τα πρωτόκολλα ακτινοβολίας θα πρέπει να βελτιωθούν έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η 13πλασια διαφορά στη δόση ακτινοβολίας όσον αφορά την ίδια αξονική τομογραφία.


Προειδοποίησαν ότι υπάρχει πολύ περισσότερη ακτινοβολία από τις αξονικές τομογραφίες σε σχέση με ότι εκτιμάτο προηγουμένως, ενώ οι υπολογισμοί σχετικά με την ποσότητα δείχνουν ότι θα προκαλούνται δεκάδες χιλιάδες παραπάνω θάνατοι από καρκίνο κάθε χρόνο.
Πηγή

4 σχόλια :

  1. ο καρκινος μπορει να προελθη απο οτιδηποτε εξυπνε!
    το 1971 βγηκε η αξονικη μεχρι σημερα αν ειχε γινει ντορος οπως τα λεσ θα την ειχαν απεσυρη.
    ποιος ξερει τωρα τι παιχνιδια κανετε...'
    αυτο καταλαβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε καταλαβες τιποτα...πιστεψε με ..οι γιατροι δεν ενδιαφερονται καθολου για την γενικη υγεια του πληθυσμου παρα μονο για τη τσεπη τους.....ο καρκινος ειναι το μεσο για τη μειωση του πληθυσμου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε καταλαβες τιποτα...πιστεψε με ..οι γιατροι δεν ενδιαφερονται καθολου για την γενικη υγεια του πληθυσμου παρα μονο για τη τσεπη τους.....ο καρκινος ειναι το μεσο για τη μειωση του πληθυσμου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή