Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Θεραπεία σε τζελ για τον καρκίνο του μαστού: Εφαρμόζεται τοπικά και δεν συνδέεται με τις παρενέργειες της ταμοξιφένης

Ένα τζελ αναμένεται να σημάνει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η νέα θεραπεία εφαρμόζεται καθημερινά στο δέρμα της γυναίκας στην περιοχή του όγκου και έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από την ταμοξιφένη – το κύριο φάρμακο που λαμβάνουν σήμερα σε μορφή χαπιού οι ασθενείς με τη νόσο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του τζελ το οποίο περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό με την από του στόματος θεραπεία είναι ότι επιδρά μόνο στην περιοχή εφαρμογής του και δεν διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα, όπως συμβαίνει με τα χάπια.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Σίμα Καν από την Ιατρική Σχολή Feinberg στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν των ΗΠΑ που αναμένεται να δοκιμάσει σε ασθενείς τη νέα θεραπεία «η εφαρμογή του τζελ στο δέρμα μεταφράζεται σε πολύ μικρότερη ποσότητα της δραστικής ουσίας στο αίμα».
Στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια η κυκλοφορία
Εάν οι δοκιμές της θεραπείας που ονομάζεται afimoxifene είναι επιτυχημένες, τότε η κυκλοφορία της αναμένεται μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
Σήμερα πολλές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν ταμοξιφένη με στόχο τη συρρίκνωση των όγκων τους πριν το χειρουργείο αλλά και την αποφυγή υποτροπής της νόσου μετά τη μαστεκτομή. Το συγκεκριμένο φάρμακο μπλοκάρει τους υποδοχείς των οιστρογόνων στους μαστούς.
Πρόσφατες μελέτες μαρτυρούν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ταμοξιφένη επί πέντε χρόνια έχουν πολύ καλύτερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Η ταμοξιφένη θεωρείται ένα πολύ σημαντικό φάρμακο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αφού εκτιμάται ότι έχει βοηθήσει στη μείωση των θανάτων εξαιτίας της νόσου κατά 30%.
Ωστόσο έως και το 50% των γυναικών που λαμβάνουν το φάρμακο σταματά τη λήψη του πριν το πέρας της πενταετίας εξαιτίας παρενεργειών όπως η ναυτία, οι εξάψεις και η αύξηση του βάρους. Η ταμοξιφένη έχει επίσης συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά. Εμφανίζει επίσης αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα για τον καρκίνο αλλά και με το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη.
«Φρένο» στη διακοπή της θεραπείας
Η afimoxifene εφαρμόζεται στο δέρμα επάνω από τον όγκο και η δραστική ουσία διεισδύει ως τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με την δρα Καν ελπίζεται ότι η νέα θεραπεία σε μορφή γέλης θα βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να συνεχίζουν τη θεραπεία τους για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Η κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά από άλλα πρόσφατα αποτελέσματα ειδικών από τη Γαλλία σε 55 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με εκείνα τα αποτελέσματα η εφαρμογή του τζελ στο δέρμα ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη ταμοξιφένης σε μορφή χαπιού σε ό,τι αφορούσε την επιβράδυνση ανάπτυξης του καρκινικού ιστού. Παράλληλα οι γυναίκες στις οποίες εφαρμόστηκε το τζελ παρουσίαζαν εννέα φορές μικρότερη ποσότητα της δραστικής στην κυκλοφορία του αίματος.
Στην αμερικανική δοκιμή οι ασθενείς θα λάβουν είτε ταμοξιφένη σε μορφή χαπιού είτε το νέο τζελ επί έξι εβδομάδες προτού υποβληθούν σε μαστεκτομή. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί θα ελέγξουν πόσο έχουν συρρικνωθεί οι όγκοι τους πριν το χειρουργείο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου