Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Nέος μαγνητικός τομογράφος υπόσχεται πιο λεπτομερή εξέταση του σώματος

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του ισχυρότερου μαγνητικού τομογράφου, του INUMAC, βρίσκονται οι επιστήμονες με την ελπίδα να δώσουν την δυνατότητα στους γιατρούς να εξετάζουν με 10 φορές περισσότερη λεπτομέρεια το ανθρώπινο σώμα. 

Ο INUMAC, που θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία, θα δημιουργεί πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ικανά να σηκώσουν στον αέρα βάρος 60 μετρικών τόνων (περίπου όσο πέντε διώροφα λεωφορεία).

Το νέο μηχάνημα, που θα έχει κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ, θα παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της τάξης των 11,75 τέσλα, έναντι 1,5 έως 3 τέσλα των περισσότερων υπαρχόντων τομογράφων. 

Το ρεκόρ ισχύος μαγνητικού πεδίου σήμερα φθάνει τα 9,4 τέσλα (τομογράφοι σώματος με αυτή την ισχύ λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο των ΗΠΑ).

Συγκριτικά με το περιοδικό IEEE Spectrum του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, οι πανίσχυροι υπεραγώγιμοι μαγνήτες του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή του CERN, οι οποίοι καθοδηγούν τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων, δημιουργούν μαγνητικό πεδίο ισχύος 8,4 τέσλα.

Ενώ οι σημερινοί τομογράφοι των νοσοκομείων μπορούν να «δουν» δομές με μήκος έως ένα χιλιοστό περίπου, ο INUMAC θα «κατέβει» έως τα 0,1 χιλιοστά (μια τέτοια περιοχή στον εγκέφαλο περιέχει περίπου 1.000 νευρώνες), δηλαδή θα έχει δεκαπλάσιες δυνατότητες απεικόνισης. Επίσης, θα μπορεί να καταγράψει αλλαγές στο σώμα, που θα συμβαίνουν με ταχύτητα ενός δεκάτου του δευτερολέπτου.

Ο INUMAC (ο οποίος περιέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα υπεραγώγιμων καλωδίων από κράμα νιόβιου και τιτάνιου) κατ' αρχήν προορίζεται ως ερευνητικό εργαλείο για την απεικόνιση ιδίως του εγκεφάλου με περισσότερες λεπτομέρειες από κάθε άλλη φορά, ενώ στην πορεία ίσως ρίξει περισσότερο φως επίσης στα μυστήρια του νου και των ονείρων.

Ο νέος μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος θα έχει εσωτερική διάμετρο 90 εκατοστών (αρκετή για να χωρέσει ένα ανθρώπινο σώμα με άνεση) θα είναι έτοιμος έως το Σεπτέμβριο του 2014 και, αφού γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2015.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου