Η Μαγνητική Τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της κοινής δυσλεξίας που προκαλεί δυσκολίες ανάγνωσης και γενικότερα μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το μέγεθος μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου φαίνεται πως είναι το κλειδί στην πρόληψη και θεραπεία των προβλημάτων ανάγνωσης.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το MIT (Massachusetts Institute of Technology) σε παιδιά 40 νηπιαγωγείων αποκάλυψε σύνδεση μεταξύ της δυσλεξίας και των διαταραχών ανάγνωσης με το μέγεθος της δομής του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκμάθηση γλωσσών.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αυτή η συγκεκριμένη περιοχή που ονομάζεται τοξοειδής δεσμίδα, είναι μικρότερη και λιγότερο δομημένη σε ενήλικες με φτωχές ικανότητες ανάγνωσης απ΄ότι σε εκείνους με συνήθη ικανότητα ανάγνωσης. Αλλά δεν ήταν γνωστό αν αυτές οι διαφορές προκλήθηκαν εξαιτίας διαταραχών ανάγνωσης ή από έλλειψη αναγνωστικής εμπειρίας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, στις 14 Αυγούστου.
Η δυσλεξία διαγιγνώσκεται στο 10% των παιδιών στην Αμερική συνήθως στην ηλικία των 8 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης με την Μαγνητική Τομογραφία μπορούν να εντοπιστούν αυτά τα παιδιά αρκετά νωρίτερα, πριν ακόμη αρχίσουν να διαβάζουν με αποτέλεσμα να λάβουν και νωρίτερα βοήθεια.
Δεν είναι πάντως σαφές από τι προκαλούνται οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου κι οφείλονται σε γενετικούς η περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Δεν είναι πάντως σαφές από τι προκαλούνται οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου κι οφείλονται σε γενετικούς η περιβαλλοντικούς παράγοντες.