Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Δυσλεξία: έγκαιρη διάγνωση με Μαγνητική Τομογραφία

ΔυσλεξίαΗ Μαγνητική Τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της κοινής δυσλεξίας που προκαλεί δυσκολίες ανάγνωσης και γενικότερα μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το μέγεθος μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου φαίνεται πως είναι το κλειδί στην πρόληψη και θεραπεία των προβλημάτων ανάγνωσης.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το MIT (Massachusetts Institute of Technology) σε παιδιά 40 νηπιαγωγείων αποκάλυψε σύνδεση μεταξύ της δυσλεξίας και των διαταραχών ανάγνωσης με το μέγεθος της δομής του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκμάθηση γλωσσών.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αυτή η συγκεκριμένη περιοχή που ονομάζεται τοξοειδής δεσμίδα, είναι μικρότερη και λιγότερο δομημένη σε ενήλικες με φτωχές ικανότητες ανάγνωσης απ΄ότι σε εκείνους με συνήθη ικανότητα ανάγνωσης. Αλλά δεν ήταν γνωστό αν αυτές οι διαφορές προκλήθηκαν εξαιτίας διαταραχών ανάγνωσης ή από έλλειψη αναγνωστικής εμπειρίας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, στις 14 Αυγούστου.
Η δυσλεξία διαγιγνώσκεται στο 10% των παιδιών στην Αμερική συνήθως στην ηλικία των 8 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης με την Μαγνητική Τομογραφία μπορούν να εντοπιστούν αυτά τα παιδιά αρκετά νωρίτερα, πριν ακόμη αρχίσουν να διαβάζουν με αποτέλεσμα να λάβουν και νωρίτερα βοήθεια.
Δεν είναι πάντως σαφές από τι προκαλούνται οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου κι οφείλονται σε γενετικούς η περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Nέος μαγνητικός τομογράφος υπόσχεται πιο λεπτομερή εξέταση του σώματος

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του ισχυρότερου μαγνητικού τομογράφου, του INUMAC, βρίσκονται οι επιστήμονες με την ελπίδα να δώσουν την δυνατότητα στους γιατρούς να εξετάζουν με 10 φορές περισσότερη λεπτομέρεια το ανθρώπινο σώμα. 

Ο INUMAC, που θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία, θα δημιουργεί πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ικανά να σηκώσουν στον αέρα βάρος 60 μετρικών τόνων (περίπου όσο πέντε διώροφα λεωφορεία).

Το νέο μηχάνημα, που θα έχει κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ, θα παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της τάξης των 11,75 τέσλα, έναντι 1,5 έως 3 τέσλα των περισσότερων υπαρχόντων τομογράφων. 

Το ρεκόρ ισχύος μαγνητικού πεδίου σήμερα φθάνει τα 9,4 τέσλα (τομογράφοι σώματος με αυτή την ισχύ λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο των ΗΠΑ).

Συγκριτικά με το περιοδικό IEEE Spectrum του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, οι πανίσχυροι υπεραγώγιμοι μαγνήτες του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή του CERN, οι οποίοι καθοδηγούν τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων, δημιουργούν μαγνητικό πεδίο ισχύος 8,4 τέσλα.

Ενώ οι σημερινοί τομογράφοι των νοσοκομείων μπορούν να «δουν» δομές με μήκος έως ένα χιλιοστό περίπου, ο INUMAC θα «κατέβει» έως τα 0,1 χιλιοστά (μια τέτοια περιοχή στον εγκέφαλο περιέχει περίπου 1.000 νευρώνες), δηλαδή θα έχει δεκαπλάσιες δυνατότητες απεικόνισης. Επίσης, θα μπορεί να καταγράψει αλλαγές στο σώμα, που θα συμβαίνουν με ταχύτητα ενός δεκάτου του δευτερολέπτου.

Ο INUMAC (ο οποίος περιέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα υπεραγώγιμων καλωδίων από κράμα νιόβιου και τιτάνιου) κατ' αρχήν προορίζεται ως ερευνητικό εργαλείο για την απεικόνιση ιδίως του εγκεφάλου με περισσότερες λεπτομέρειες από κάθε άλλη φορά, ενώ στην πορεία ίσως ρίξει περισσότερο φως επίσης στα μυστήρια του νου και των ονείρων.

Ο νέος μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος θα έχει εσωτερική διάμετρο 90 εκατοστών (αρκετή για να χωρέσει ένα ανθρώπινο σώμα με άνεση) θα είναι έτοιμος έως το Σεπτέμβριο του 2014 και, αφού γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2015.

Πηγή

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ακτινολόγων

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλώ στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ακτινολόγων το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του, στην πανέμορφη Άρτα.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ακτινολόγων πρωτοξεκίνησε με στόχο να δοθεί βήμα στους Τεχνολόγους Ακτινολόγους και στους Χειριστές Εμφανιστές ώστε να έχουν την ευκαιρία κάθε δύο χρόνια να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για τα τρέχοντα θέματα της Επιστήμης μας. Με τα χρόνια, το Συνέδριο, γυρνώντας από πόλη σε πόλη, απέκτησε ευρεία απήχηση, εμπλουτίσθηκε και εξελίχθηκε στην σημαντικότερη επιστημονική εκδήλωση του κλάδου, η οποία αγκαλιάζει την Πανελλήνια Κοινότητα της Ακτινοτεχνολογίας.
Όπως κάθε μας επιστημονική διοργάνωση, έτσι και  το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ακτινολόγων, επιθυμούμε να είναι μια συνάντηση με ευρύ και υψηλό επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά και μια ωραία αφορμή για να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε γνώσεις και απόψεις και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας ως μέλη της κοινότητας της Ακτινοτεχνολογίας.
Εκτιμώ πως το Συνέδριο βρίσκεται στη συνείδηση όλων των συναδέλφων μας ως η σημαντικότερη κλαδική  επιστημονική εκδήλωση. Για αυτό τον λόγο, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που το στηρίζουν με την ενασχόλησή τους μέσα από την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή, αλλά πρωτίστως όλους όσους το στηρίζουν με την ενεργή  παρουσία τους στις εργασίες του.
Εύχομαι και ευελπιστώ ότι το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ακτινολόγων θα αποτελέσει και αυτή την φορά έναν επιστημονικό τόπο συνάντησης με την δική του ξεχωριστή φυσιογνωμία. Έναν τόπο δημιουργικής επιστημονικής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, με στόχο την υψηλή προαγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, περιμένω με ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω τον Μάιο στην Άρτα.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής,
Γεωργιάδης Κωνσταντίνος
Τεχνολόγος Ραδιολογίας Ακτινολογίας