Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

H ακτινοβόληση του μαστού και η τοξικότητα της καρδιάς, εμπειρία 25 ετών

Από την Ανθή Μηλιάδου

(Από την 54η ετήσια συνάντηση της American Society for Radiation Oncology (ASTRO) - Abstract 87)

Σε γυναίκες με πρώιμο καρκίνο μαστού, η ακτινοβολία σε ολόκληρο το μαστό δεν αυξάνει το κίνδυνο για απώτερη τοξικότητα από την καρδιά, σε σύγκριση με τη μαστεκτομή, σύμφωνα με μία μελέτη που διήρκησε 25 έτη.

Επιπρόσθετα, στην εικοσιπενταετία, η επιβίωση ήταν παρόμοια στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και σε εκείνες που αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά (ογκεκτομή και ακτινοθεραπεία).

Μετά από 25 έτη, οι καμπύλες επιβίωσης μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών άρχισαν να διαχωρίζονται και οι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά έχουν χειρότερο αποτέλεσμα. Παρόλ’αυτά, γι’αυτή τη μικρή διαφορά στην επιβίωση δεν φαίνεται να ευθύνεται η τοξικότητα από την καρδιά. Μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών, δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά τα αίτια θανάτων που συσχετίσθηκαν με την καρδιακή λειτουργία.

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν αφορούσαν ένα πλήρες καρδιολογικό ιστορικό, καρδιολογική εξέταση και μικροβιολογικές καρδιολογικές εξετάσεις. Επίσης, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε MRI καρδιάς προκειμένου να εκτιμηθούν οι ανατομικές και λειτουργικές ανωμαλίες. Παράλληλα διενεργήθηκαν και αγγειογραφίες υπό αξονικό τομογράφο όπου εκτιμήθηκε πιθανή στένωση στεφανιαίων αγγείων και καθορίσθηκε το ασβέστιο της στεφανιαίας αρτηρίας (υψηλό σκορ είναι ενδεικτικό αθηροσκλήρωσης). Η εξομοίωση υπό CT, ο τρισδιάστατος σχεδιασμός και οι νεώτερες τεχνικές ακτινοθεραπείας είναι ακόμη πιο ασφαλείς για την καρδιά.

Η καρδιακή τοξικότητα εξαιτίας της ακτινοθεραπείας απαιτεί τουλάχιστον 10 έτη για να εμφανιστεί.

Οι αγγειογραφίες υπό CT έδειξαν ότι στις ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά δεν υπήρχε διαφορά στην αρτηριοσκλήρυνση μεταξύ των ασθενών που έλαβαν ακτινοθεραπεία στον αριστερό και στο δεξιό μαστό. Η αρτηριοσκλήρυνση αφορούσε την αριστερή πρόσθια κατιούσα στεφανιαία αρτηρία η οποία βρίσκεται εγγύτατα του θωρακικού τοιχώματος και είναι αυτή η οποία λαμβάνει τη μέγιστη δόση ακτινοβολίας.

Και στις δύο ομάδες ασθενών, όλες οι παράμετροι της καρδιακής λειτουργίας ήταν παρόμοιες. Παρομοίως, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ασθενών με καρκίνο στον αριστερό και στο δεξιό μαστό και οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά.

Πηγή 

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε οκτώ δευτερόλεπτα!


Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν ένα επαναστατικό σύστημα ανώδυνης «μαστογραφίας», ικανό να ανιχνεύει καρκινικούς όγκους σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρείας Micrima η οποία δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το καινοτόμο σύστημα Maria (Multistatic Array Processing for Radiowave Image Acquisition) αποτελείται από έναν σαρωτή ραδιοκυμάτων που είναι πολύ πιο ασφαλής σε σχέση με τη συμβατική μαστογραφία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα συστήματα, η νέα οικονομικότερη μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Με τη βοήθεια των ραδιοκυμάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να προχωρούν εγκαίρως στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς οι γυναίκες θα εξετάζονται τακτικά ήδη από νεαρές ηλικίες χωρίς να εκτίθενται σε  επικίνδυνη ακτινοβολία.

Ανώδυνη εξέταση σε χρόνο μηδέν
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Maria φαίνεται να είναι ότι η εξέταση πραγματοποιείται ανώδυνα. Το σχήμα του υπερσύγχρονου σαρωτή που είναι φτιαγμένος από κεραμικό υλικό είναι τέτοιο, ώστε να εφαρμόζει επάνω στον μαστό. Το μόνο που έχει να κάνει η ασθενής είναι να ξαπλώσει σε έναν ειδικό πάγκο. Με τη βοήθεια πολλαπλών κεραιών στην εξωτερική  επιφάνεια του σαρωτή, τα δεδομένα της εξέτασης αποστέλλονται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα. Ο υπολογιστής δημιουργεί τελικώς ένα τρισδιάστατο μοντέλο του μαστού, έτοιμο για ανάλυση. 
Το νέο σύστημα, κατά τους ειδικούς, ακολουθεί τη λογική τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ναρκών σε ναρκοπέδια. Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, το Maria καταγράφει και στη συνέχεια ανιχνεύει τις διαφορές μεταξύ του υγιούς μαστικού ιστού και των προβληματικών περιοχών, όπως επίσης και την περιεκτικότητα των υπαρχόντων καρκινικών όγκων σε αίμα και νερό. 

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Σε πιλοτικές κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 200 γυναίκες, στα νοσοκομεία Frenchay και Southmead στο Μπρίστολ, το σύστημα εντόπισε επιτυχώς το 80% των καρκινικών όγκων. 
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές μιας νέας απεικονιστικής μεθόδου για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού» αναφέρει ο δρ Μάικ Σιρ, μαστολόγος στο Νοσοκομείο Southmead. 
«Το νέο σύστημα δεν εμφανίζει κανένα από τα μειονεκτήματα των υπαρχουσών μεθόδων – υπέρηχοι, μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία. Είναι γρήγορο, ασφαλές, άνετο και οικονομικό και ήδη προσφέρει πολύ καλές εικόνες υψηλής ακρίβειας. Τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια με εκείνα των συχνοτήτων των κινητών τηλεφώνων και απαιτούν λιγότερη ενέργεια. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο, σε αντίθεση με τη μέθοδο της μαστογραφίας» προσθέτει ο ειδικός.
Πηγή

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Νέα τεχνική στην τομογραφία


Νέα τεχνική υπόσχεται, στο μέλλον, τομογραφίες με καλύτερη ανάλυση και λιγότερη ακτινοβολία με τη χρήση ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας.
Νέοι αλγόριθμοι για την ανάλυση των δεδομένων, σε συνδυασμό με μια νέα πηγή ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας, αυξάνουν σημαντικά την ανάλυση της αξονικής τομογραφίας, ενώ παράλληλα μειώνουν δραστικά τη δόση ακτινοβολίας.
Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε πρώτη φάση ως εναλλακτική στη μαστογραφία, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.

Λιγότερη ακτινοβολία για την εξέταση του μαστού
Ο ιστός του μαστού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ακτινοβολία, γι΄αυτό και η αξονική τομογραφία, η οποία απαιτεί σχετικά μεγάλες δόσεις ακτίνων Χ, συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την ανίχνευση όγκων στο στήθος.
Η συμβατική μέθοδος μαστογραφίας βασίζεται αντίθετα στην παραδοσιακή μέθοδο της ακτινογραφίας και απεικονίζει το μαστό μόνο από δύο γωνίες, και όχι σε τρεις διαστάσεις. Αυτός πιστεύεται όμως ότι είναι ο λόγος που η μαστογραφία αποτυγχάνει να εντοπίσει τους όγκους στο 10-20% των περιπτώσεων.
Τώρα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία αναφέρουν ότι ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει την απεικόνιση του μαστού σε τρεις διαστάσεις με την ανάλυση που προσφέρει η αξονική τομογραφία. Η δόση ακτινοβολίας, όμως, είναι 25 φορές μικρότερη.

Ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας
Η νέα μέθοδος βασίζεται σε δύο καινοτομίες. Η πρώτη αφορά τους αλγόριθμους επεξεργασίας των δεδομένων, η οποία επιτρέπει στην τεχνική να δημιουργεί τρισδιάστατες απεικονίσεις συνδυάζοντας έναν μικρό αριθμό εικόνων που έχουν ληφθεί από διαφορετικές γωνίες.
Η δεύτερη καινοτομία αφορά την πηγή των ακτίνων Χ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια δέσμη ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας την οποία παράγει η Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Σύγχροτρου στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας (ESRF).
Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρόλο που η δέσμη έχει υψηλότερη ενέργεια από ό,τι οι ακτίνες Χ στην ακτινογραφία και την αξονική τομογραφία, οι ιστοί εμφανίζονται πιο διαφανείς στις ακτίνες υψηλής ενέργειας και η απορρόφηση ακτινοβολίας μειώνεται έτσι σημαντικά.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί μόνο σε δείγματα ιστού από μαστογραφίες.
Για την αξιοποίηση της τεχνικής στην κλινική πράξη, επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη πηγών ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας που θα καταλαμβάνουν μικρό όγκο ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν σε νοσοκομεία.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τρισδιάστατες μαστογραφίες μειώνουν τις ψευδείς διαγνώσεις

Η στερεοσκοπική ψηφιακή μαστογραφία, η οποία παρέχει τρισδιάστατες εικόνες της εσωτερικής δομής του μαστού, μπορεί να μειώσει έως και κατά το ήμισυ τον αριθμό των ψευδών διαγνώσεων για όγκους σε σύγκριση με τη συμβατική μαστογραφία. 

Τα ενθαρρυντικά αυτά, αν και πρώιμα, αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής από έναν από τους δημιουργούς του νέου μηχανήματος, τον δρα Ντέιβιντ Γκέτι της εταιρείας ΒΒΝ Τechnologies στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. 

Η τεχνική στην οποία βασίζεται η στερεοσκοπική ψηφιακή μαστογραφία αφορά τη λήψη εικόνων με περίπου τον ίδιο τρόπο που λαμβάνονται εικόνες για τη δημιουργία τρισδιάστατων ταινιών. «Οι δισδιάστατες απεικονίσεις δεν εντοπίζουν τις μικρές βλάβες»εξήγησε ο Γκέτι. «Με την τρισδιάσταση μαστογραφία αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.Αποκαλύπτονται βλάβες οι οποίες βρίσκονται ακόμη και σε μεγάλο βάθος».
Στο πλαίσιο της έρευνας για το νέο μηχάνημα συμμετείχαν 1.093 γυναίκες με υποψία για καρκίνο του μαστού. Οι εθελόντριες εξετάστηκαν με συμβατική μαστογραφία αλλά και με τη στερεοσκοπική ψηφιακή τεχνική. Εντοπίστηκαν 259 όγκοι, από τους οποίους οι 109 ήταν όντως κακοήθεις, ενώ για τους 150 δόθηκαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Σε σύγκριση με τη συμβατική μαστογραφία η στερεοσκοπική μείωνε το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων κατά 49%. 

Οπως σημείωσε ο Γκέτι, «μια μείωση της τάξεως του 15% θα θεωρούνταν σημαντική,οπότετο συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι άκρως σημαντικό». 

Πηγή