Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον μαστό

Έως και το 70% των γυναικών βιώνει κάποια στιγμή στην ζωή του πόνο στο στήθος, μια κατάσταση που ονομάζεται μασταλγία (άλγος/πόνος στον μαστό) και υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Η πιο συνήθης αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές. Αν αυτή είναι η αιτία των πόνων, τότε πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται μόνο γύρω από τις ημέρες της περιόδου.
Ο συχνός πόνος στο στήθος συμβαίνει πιο συχνά μετά από την ηλικία των 30 ετών και μπορεί να εκδηλωθεί και με "πρήξιμο" ή "ευαισθησία" στους δύο μαστούς ή και με μια αίσθηση "καψίματος" σε κάποιο σημείο. Σπάνια, ο πόνος είναι σημάδι του καρκίνου του μαστού.
Ο πόνος που "απλώνεται" σε όλη την επιφάνεια των μαστών μπορεί να είναι σημάδι κατακράτησης υγρών, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε και με το έλαιο νυχτολούλουδου (είναι πλούσιο σε ένα συγκεκριμένο είδος λίπους που φαίνεται πως βοηθάει). Άλλες γυναίκες αισθάνονται καλύτερα, όταν περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης ή αλατιού. Όμως, οι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι πάντα αποτελεσματικές από μόνες τους. Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε αναλγητικά όπως η ασπιρίνη, ή μιλήστε με το γιατρό σας για πιο εξειδικευμένη αγωγή. Ο πόνος πρέπει να υποχωρήσει κανονικά μέσα σε λίγους μήνες.
Ο "διαπεραστικός" πόνος υποδηλώνει την ύπαρξη κύστης ή ινοαδενώματος (καλοήθης όγκος) στο μαστό. Αυτό θα το αισθανθείτε ως ένα "γρομπαλάκι" στην αφή, εφόσον βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του μαστού. Αλλά υπάρχει περίπτωση να είναι πιο βαθιά και να μην μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσω της αφής. Αν και είναι ως επί το πλείστον αβλαβή, τα ινοαδενώματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μετά τη διάγνωση μέσω υπερήχων ή μαστογραφίας, οι κύστες μπορεί να αποστραγγιστούν από τον γιατρό με μια λεπτή βελόνα, ενώ τα ινοαδενώματα μπορεί να απαιτήσουν μια μικρή χειρουργική επέμβαση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου