Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνδυνοι από τη μαστογραφία


Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους από τις επαναλαμβανόμενες μαστογραφίες, λόγω της ακτινοβολίας που δέχονται οι μαστοί. Υπάρχουν γυναίκες που αρνούνται να υποβληθούν σε μαστογραφία, γιατί ανυσυχούν μήπως είναι επικίνδυνη.
Τόσο η θεωρία όμως όσο και η πράξη αποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι από τη μαστογραφία είναι:
  1. πρακτικά ελάχιστοι
  2. πολύ λιγότεροι από τα οφέλη της
Γεγονός είναι ότι η ιονίζουσα ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στη μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση. Η διαφορά όμως είναι ότι η ποσότητα της ακτινοβολίας από μια μαστογραφία είναι μηδαμινή, άρα και ο κίνδυνος ελάχιστος.

Είναι η μαστογραφία επικίνδυνη;

Καναδοί επιστήμονες αποφάσισαν να αποδείξουν του λόγου το αληθές: κάνοντας μια έρευνα για τον κίνδυνο καρκινογένεσης από επαναλαμβανόμενες μαστογραφίες, κατέληξαν ότι τα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου λόγω μαστογραφίας κυμαίνονται μεταξύ 0,015% και 0,045%.
Η μαστογραφία αποφέρει πολλά οφέλη στις γυναίκες που υποβάλλονται στην εξέταση, αφού μειώνει τους θανάτους από καρκίνο, και μειώνει τα ποσοστά των μη αντιμετωπίσιμων θεραπευτικά περιπτώσεων. Είναι καλό βέβαια να θυμόμαστε πάντα ότι η μαστογραφία είναι μια εξέταση που θα πρέπει να γίνεται τακτικά μετά την ηλικία των 40 – κάθε ένα ή δύο το πολύ χρόνια – ως τα 74 περίπου χρόνια.
Σήμερα με τη νεώτερη ψηφιακή μαστογραφία, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα καθώς η νέα αυτή τεχνική κάνει χρήση ακόμα λιγότερης ακτινοβολίας.
Γενικά η ψηφιακή μαστογραφία προτείνεται σε όλες τις γυναίκες, αλλά ακόμα περισσότερο σε γυναίκες κάτω των 35 ή 30, καθώς και σε γυναίκες με επιθέματα σιλικόνης.
Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν με τους γιατρούς τους πριν από κάθε μαστογραφία ή ακτινογραφία, έτσι ώστε να γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες, και να αποφεύγεται η περιττή συσσώρευση ακτινοβολίας στο σώμα.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουν το γιατρό τους για περίπτωση πιθανής εγκυμοσύνης.

Ποιά πλεονεκτήματα έχει η ψηφιακή μαστογραφία

Το μεγάλο πλεονέκτημα στην ψηφιακη μαστογραφια είναι η δυνατότητα να εντοπίσει και να διακρίνει εξαιρετικά μικρά ευρήματα μαστογραφικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μικρές αλλοιώσεις με μέγεθος 0,1 – 0,2 χιλιοστά.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η πιο ευκρινής απεικόνιση πυκνών μαστών σε νεότερες γυναίκες, οπότε οι οποιεσδήποτε αλλοιώσεις μπορούν να αξιολογηθούν καλύτερα και η διάγνωση να είναι ακριβέστερη ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της γυναίκας, που ο ακτινολόγος θα παραπέμψει για περισσότερες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί ένα πιθανός καρκίνος του μαστού.
Τα πλεονεκτήματα όμως της ψηφιακής μαστογραφίας δεν σταματούν εδώ:
  • Στην ψηφιακή μαστογραφία η εξέταση διαρκεί περίπου το μισό χρόνο σε σχέση με την αναλογική, γιατί δεν υπάρχει η διαδικασία εμφάνισης του φιλμ που είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα
  • η βελτίωση της εξέτασης, η άσκηση μικρότερης πίεσης και η απλούστευση της διαδικασίας ακόμα και για γυναίκες με μεγαλύτερους μαστούς είναι πολύ σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αναλογική μαστογραφία και ταλαιπωρούν λιγότερο την γυναίκα
  • μειώνεται πολύ η δόση της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στη διαδικασία καθώς η ψηφιακή μαστογραφία έχει περίπου 25% λιγότερη ακτινοβολία
  • οι εικόνες που λαμβάνονται στην ψηφιακή μαστογραφία είναι υψηλότερης ανάλυσης σε σχέση με την αναλογική, βοηθώντας την έγκαιρη αλλά και πιο αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού
  • οι γιατροί και ακτινολόγοι έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν την ψηφιακή απεικόνιση ώστε να την κάνουν πιο ευκρινή αν χρειαστεί
  • η εικόνα μπορεί να αποθηκευτεί σε ψηφιακή μορφή σε έναν υπολογιστή και να παραμείνει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια
  • δεν χρειάζονται χημικά για την εμφάνιση και επεξεργασία του φιλμ, οπότε προστατεύεται το περιβάλλον καλύτερα

Καλύτερος εντοπισμός καρκίνου του μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία

ψηφιακη μαστογραφια σε συγκριση με αναλογικη μαστογραφια
Αριστερά ψηφιακή μαστογραφία, δεξιά αναλογική μαστογραφία
Σύμφωνα με έρευνα  από το Διαγνωστικό Κέντρο του  Saint Louis στην Καλιφόρνια, η ψηφιακή μαστογραφία εντοπίζει περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με την αναλογική μαστογραφία
Ενώ με την αναλογική μαστογραφία ανιχνεύονταν κατά μέσο όρο 4,1-4,5 περιστατικά καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες που ελέγχονταν, μετά την αλλαγή σε ψηφιακή μαστογραφία εντοπίστηκαν 7,9 περιστατικά καρκίνου μαστού ανά 1.000 γυναίκες.
Μετά τα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ετήσια προληπτική μαστογραφία να προτιμούν  νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα που χρησιμοποιούν την ψηφιακή μαστογραφία, γιατί είναι ταχύτερη και γιατί βοηθάει στον καλύτερο εντοπισμό του καρκίνου.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Σεμινάριο απεικόνισης ΚΝΣ

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

Αμφιθέατρο 251 ΓΝΑ
 
Ελεύθερη συμμετοχή

Χορηγούνται μόρια CME

Πρόγραμμα

Πηγή